Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

02.10
RASEBORG: Marthas skördefest Raseborg: Välkommen med på en gemensam måltid i marthaanda på Svartå slott.
03.10
Helsingfors: Svampar – artkännedom & matlagning Lär dig mer om våra inhemska svampar inför höstens skogsfärder. Tillsammans tillreder vi en stor buffé med svamprätter och äter tillsammans.
03.10
MALAX-KORSNÄS MI: EKOSTÄDNING Ekologirådgivaren Anita Storm visar knep som gör städningen miljövänligare och roligare!
06.10
Fiskars: Marthaförbundet på Slow Food Festival Gör en utflykt till Fiskars och njut av skördeprodukter och Fiskars bruks miljö. Marthaförbundet är på plats.
07.10
Fiskars: Marthaförbundet på Slow Food Festival Gör en utflykt till Fiskars och njut av skördeprodukter och Fiskars bruks miljö. Marthaförbundet är på plats.
09.10
Vasa: DEN FINLANDSSVENSKA MATKULTURDAGEN Kom och fira den finlandssvenska matkulturdagen med after work på Bock's i Vasa.
11.10
HELSINGFORS - Minimalism och zero waste Kom med och inspireras av filosofin kring minimalism och zero waste och få tips för en hållbarare tillvaro.
13.10
Houtskär: Svampkurs Kom med på svampfärd med Marthaförbundets svamprådgivare!
13.10
Houtskär: Matkulturdagen på Hyppeis Värdshus Välkommen att fira den finlandssvenska matkulturdagen tillsammans med Houtskärs marthaförening i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund.
15.10
Helsingfors: Sylta & safta Vi tar tillvara på höstens skörd och använder olika metoder föra att konservera äpplen, päron, lingon och tranbär.

 

Senaste nytt

Utmaning: Köpfri november!

Världens befolkning konsumerar mera än någonsin. Det är varken ekologiskt hållbart eller hållbart för vår privatekonomi. För att granska våra konsumtionsvanor kan det vara värt att stanna upp och göra något radikalt. Därför utmanar vi dig till en köpfri månad i november.

Ni känner kanske till  Köp ingenting–dagen som går av stapel sista fredagen i november? Temadagen inleddes som en protest mot konsumtionssamhället och ett svar på Black Friday, USA:s största shopping- och readag. Köp ingenting–dagen utmanar oss konsumenter att reflektera över huruvida vi köper varor för att fylla ett behov eller stilla ett begär.

Vi drar det ett steg längre …
I vanliga fall råder Köp ingenting–dagen i 24 timmar. Men tänk om vi klarade av att leva konsumtionsfritt i en månad? Marthaförbundet utmanar dig att förlänga dygnet till en månad, och därmed leva konsumtionsfritt i november. Under månaden har ni en utmärkt möjlighet att fundera på frågorna:

 • Hurdan är jag som konsument?
 • Hurdan vill jag vara som konsument?
 • Vad vill jag lägga mina pengar på?

För att vi skall få ut maximal nytta av vår konsumtion, måste vår konsumtion motsvara våra värderingar. Tyvärr möts inte alltid våra uppfattningar om vår konsumtion med verkligheten, alltså kan det vara bra att rannsaka sig själv. Vad är viktigt för mig i livet och hur konsumerar jag mina pengar rätt för att nå mina mål?

Riktlinjer för köpfri november
Utmaningen går ut på att minska vår konsumtion och bli uppmärksamma på vad vi faktiskt behöver och vad som är viktigt för oss. Det finns ändå varor som vi måste kunna inhandla för en fungerande vardag. Varor som får inhandlas är:

 • Mat
 • Mediciner
 • Bensin, ifall du är beroende av bil
 • Busskort och motsvarande

Vi vill dock uppmana er att också se köpstoppen som en möjlighet att rensa kylskåp, frys och skafferi. Använd upp det du fryst ner innan du köper nytt. Vilken utmärkt möjlighet att städa upp innan jul!

Tips på vägen

 • Reparera kläder och varor.
 • Byt kläder/varor med varandra, utnyttja klädbytardagen!
 • Undvik fönstershopping.
 • Blockera reklam och sluta prenumerera på nyhetsbrev med reklaminnehåll.
 • Ät ur skafferi och frys.
 • Gör en  veckomeny. Då behöver du handla endast 1–2 gånger per vecka och undviker frestelser i affären!
 • Gör mat från grunden av inhemska råvaror.

Nu gäller det att vara kreativ och konsumera tjänster och varor som inte kostar!

Reflektera i slutet på månaden och mata in dina kvitton i Marthas budgetunderlag.

 • Hur kändes den köpfria månaden?
 • Vad har du lärt dig?
 • Vad var svårt eller svårast?

Dela med dig av dina upplevelser under #köpfrinovember och följ oss under månaden för tips och insikter. 

01.11.2017 kl. 07:21

Planera familjens ekonomi inför en anhörigs eventuella död

Ett dödsfall i familjen innebär för det mesta att hushållets sammanlagda inkomster sjunker. Eftersom utgifterna tenderar att hållas på samma nivå, är det bra att på förhand fundera över hur ett dödsfall påverkar hushållets ekonomi. 

Det kan låta makabert att leka med tanken att man inte längre finns, men samtidigt kan det ge oss sinnesro då vi vet att ekonomin är ordnad på bästa möjliga sätt och att våra närmaste klarar sig ekonomiskt utan oss. Extra viktigt är det att tänka på döden och ekonomin ifall hushållet amorterar på ett lån eller om det finns minderåriga barn i familjen.

En bra början är att tillsammans reda ut hur ett dödsfall i praktiken påverkar hushållet. Det kan kännas obehagligt, men genom att göra upp ett scenario kan ni bättre förbereda er inför att något oväntat skulle inträffa. Ställ frågor som: Klarar änkan/änklingen av alla kostnader ensam? Hur stort är inkomstbortfallet? Kan man få änkepension och hur stort är beloppet?

Tips! Lista tillsammans hushållets sammanlagda inkomster och utgifter. Gör sedan upp två budgetar, en för vardera part, så att ni ser hur bådas död skulle påverka hushållets ekonomi.

Behöver du en livförsäkring?

Ett sätt att trygga de anhörigas ekonomi vid ett eventuellt frånfälle är att teckna en livförsäkring. En livförsäkring är en frivillig försäkring som betalas ut enligt ett överenskommet belopp om försäkringstagaren skulle avlida på grund av en sjukdom eller olycka. Försäkringsbolagen brukar ha samma rekommendationer för livförsäkringsbeloppet:

 • 20 000 euro/barn
 • hushållets skulder
 • hushållets årsinkomst

Kom ihåg att detta är försäkringsbolagens allmänna rekommendationer, alltså måste varje hushåll själv fundera och räkna ut hur stor livförsäkring som krävs utgående från den egna situationen. Livförsäkringar är inte billiga, därför lönar det sig att räkna ut vad man faktiskt behöver. Ta sålunda fram kalkylatorn och sätt igång!

I vems namn?

Då man öppnar ett bankkonto kan man välja mellan ett OCH- eller ELLER-konto. Vissa väljer att öppna konto i den ena partens namn och sedan ge den andra parten användarrätt till kontot. Men vad innebär dessa kontoformer vid ett dödsfall?

 • Ett OCH-konto innebär att båda parter måste ge sitt samtycke till att den andra får lyfta pengar från kontot, det vill säga, kontoägarna får inte lyfta pengar utan den andras samtycke. Vid dödsfall innebär detta att den avlidna ersätts av dödsboet, med andra ord av arvtagarna. I praktiken betyder det att änkan/änklingen inte kan lyfta pengar från kontot utan dödsbodelägarnas samtycke, vilket kan bli problematiskt då olika bankärenden ska skötas, speciellt innan bouppteckningen är gjord och alla arvingarna är fastställda.
 • Ett ELLER-konto. Både parterna är jämbördiga ägare och får lyfta pengar från kontot utan den andras samtycke. Vid dödsfall kan änkan/änklingen fortsättningsvis lyfta pengar från kontot och sköta sina dagliga bankärenden.
 • Användarrätt. Vid dödsfall upphör alla avtal om användarrätt till ett konto. Ifall kontot har varit i den avlidnes namn, och änkan/änklingen haft användarrätt till kontot, kommer användarrätten att upphöra. Kontot tillfaller dödsboet, och pengarna blir tillgängliga efter upprättad bouppteckning.

Tips! Eftersom gemensamma konton och konton med användarrätt kan orsaka problem vid dödsfall, kan det löna sig för båda parterna att också ha egna konton med egna tillgångar och besparingar. Gemensamma konton fungerar bra för skötsel av dagliga ärenden och utgifter, men att binda alla pengar på dessa kan bli problematiskt.

Vem ärver dig?

Gifta par har i och med äktenskapet giftorätt till partnerns egendom, ifall man inte tecknat ett äktenskapsförord. Det samma gäller inte för sambor. Därför kan det vara bra att tillsammans fundera på vem som ärver och vad, så att det inte uppstår otrevliga överraskningar för den kvarblivna. Kan till exempel ett testamente passa i er situation ifall ni lever i en samborelation? Denna fråga är också bra att ställa sig i så kallade nyfamiljer, där man har både gemensamma barn och barn från tidigare förhållanden.

Källor:

Finansinspektionen, tillgänglig på:
http://www.finanssivalvonta.fi/fi/Finanssiasiakas/Asiointi/Kuolinpesa/Tilien_kayttooikeus/Pages/Default.aspx

Magistratens webtjänst, tillgänglig på:
https://www.maistraatti.fi/sv/Tjanster/aktenskapsforord/

16.10.2017 kl. 13:21

Marthaförbundets höstmöte

Den 25 november är det dags för Marthaförbundets höstmöte. Vi möts i Kvarteret Victoria på Busholmen, Helsingfors.
Närmare information om mötet, programmet och länk till anmälningsformulär hittar du här
16.10.2017 kl. 10:58

Sköna böna, snärtiga ärta

"Sköna böna, snärtiga ärta" är Ungmarthas och projektet Tack för maten!s växtproteinmaterial riktat till barn och unga.

Den 16-sidiga broschyren lyfter spännande fakta om baljväxter, enkla recept, sinnesövningar och pyssel som man kan göra med barn hemma eller på daghem, i skolan, på klubbar eller eftis. Materialet kan läsas på issuu.com/marthaforbundet

Broschyren kan beställas till daghem, eftisar och övrig barnverksamhet. Beställ broschyren genom att meddela önskad mängd och postadress till ung@martha.fi. 

 

 
10.10.2017 kl. 13:31

Inhemska växtproteiner i fokus

Vi är mitt i ett proteinskifte. Efterfrågan på proteiner från växtriket ökar hos konsumenterna och det bubblar av experimentlusta och idéer hos producenter och förädlare. Men vilka är de inhemska alternativen, vem odlar dem och var får man tag på dem?

I årets matkulturmagasin har vi träffat bönderna som odlar soja, bovete, bondbönor och ärter samt förädlarna och forskarna som tar fram proteinrika vegetariska produkter. Dessutom har vi tips för dig som odlar hemma.

Som vanligt har våra hushållsrådgivare skapat en mängd recept på allt från läcker bovetekaka och fräsch quinoagröt till smarrig ärtröra och mustig bondbönesoppa.

Magasinet kan beställas lådvis eller läsas via Issuu. Alla marthor har fått magasinet med posten. 

 

 

Du kan beställa magasinen lådvis (75 tidningar i en låda), till exempel till arbetsplatsen, skolklassen, evenemanget eller företaget. Endast postkostnad tillkommer á 9,90 euro/låda. 

09.10.2017 kl. 13:47

Slow Food Västnyland rf årets matkulturstipendiat

Årets matkulturstipendiat Slow Food Västnyland rf utsågs under fredag kväll 6.10 på evenemanget Dine Together Fiskars i Fiskars. Stipendiaten erhåller en summa om 1 000 euro. Priset delades ut av Marthaförbundets ordförande Andrea Hasselblatt.

Motiveringen lyder: Föreningen Slow Food Västnyland arrangerar i år för åttonde gången närmatsmarknaden Slow Food Festival. Festivalen har under åren lockat tusen och åter tusen besökare till västra Nyland för att uppleva närmat. Föreningen har genom festivalen, och genom att oförtrutet prata för ren, rättvis och lokalt producerad mat, sammanfört närmatsproducenter och -förädlare i regionen med konsumenter. Slow Food Västnyland, med många eldsjälar och projekt parallellt och i samarbete med dem, har berett väg och jobbat engagerat för att skapa den matregion att räkna med som västra Nyland är i dag. Slow Food Västnyland är en sann förebild för arbetet med att främja rena råvaror, närproducerad mat och det lokala företagandet samt den finlandssvenska matkulturen. 

Ordförande Diana Nyberg-Lindholm och verksamhetsledare Pontus Berglund från Slow Food Västnyland tog emot stipendiet under evenemanget Dine Together Fiskars. Nu på lördag och söndag arrangerar förening den populära närmatsmarknaden Slow Food Festival i Fiskars. 

– Vi har kämpat många år och det här stipendiet är ett erkännande för oss. Vi vill på olika sätt jobba vidare för god, ren och rättvis mat. På gångs är bland annat en bok om västnyländsk matproduktion genom tiderna. Vi är också glada för det nya samarbetet med Raseborgs stad. Vi fortsätter jobba tillsammans med andra mataktörer för att bevara en mångfald av bra mat, säger Diana Nyberg-Lindholm. 

Närmare information om Slow Food Västnyland här. 

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna. I år är fokus på inhemska proteiner från växtriket.

För närmare frågor, kontakta verksamhetsledare Frida Nylund, frida@martha.fi. För bildmaterial på årets stipendiat, kontakta informatör Karin Lindroos, karin@martha.fi, 050 361 6081. 

06.10.2017 kl. 21:36

Drömmen om den egna bostaden

Drömmer du om en egen bostad men är osäker på var du ska börja? Ekonomirådgivare Mia Wägar lyfter fram några viktiga punkter för dig som funderar på att köpa din första egna bostad.

Bostaden brukar vara en av de största investeringarna för en privatperson. Ofta kräver bostadsköpet att man lyfter lån för att finansiera en del av köpet, vilket i sig kan väcka många frågor.

Ett bra sätt att komma in på bostadsmarknaden är att börja BSP-spara. Då du sparar ihop en del av bostadens anskaffningsvärde, har du möjligheten att lyfta den resterande summan som lån, och därmed köpa din egna bostad. Men vad innebär BSP? Hur mycket behöver man spara? Vad händer efter att sparmålet är uppnått? Läs vidare så får du svar de allmännaste frågorna om bostadssparande!


Wägar vägleder

GUIDEN FÖR DIG SOM VILL BÖRJA BOSTADSSPARA

Vad är BSP?

BSP (d.v.s. bostadssparpremie) är ett system som finns till för att stöda personer i åldern 15–39 att köpa sin första bostad. I korthet innebär BSP-sparandet att du själv sparar ihop 10 procent av bostadens anskaffningsvärde, varefter banken lånar ut den resterande 90 procenten. Denna sparform är avsedd för personer som vill köpa sin första bostad, vilket innebär att du inte kan bli BSP-sparare ifall du tidigare ägt minst 50 procent av en bostad. Fördelen med lån som du får efter att du BSP-sparat är också att du kan få statsborgen på ditt lån kostnadsfritt, vilket innebär att du nödvändigtvis inte behöver andra säkerheter.

Då du börjar bostadsspara lönar det sig att bekanta sig med bostadsmarknaden i den stad eller kommun som du planerar att köpa din bostad. Då du vet i vilken prisklass bostäderna ligger, är det lättare att planera sitt sparande. Använd miljöministeriets webbtjänst för att se de genomförda bostadsköpen i Finland. 

Beloppet på BSP-lånen varierar beroende på bostadsort:

 • Helsingfors: 180 000 euro
 • Esbo, Vanda och Grankulla: 145 000 euro
 • Övriga kommuner: 115 000 euro

Exempel: Pia 21 år har följt med bostadsmarknaden i Helsingfors och vill börja spara till sin egna bostad. Därför öppnar hon ett  BSP-konto hos banken. I framtiden vill hon köpa en etta i Helsingfors i prisklassen 160 000 euro, alltså räknar hon ut att hon måste spara 16 000 euro på sitt BSP-konto innan hon kan bli beviljad ett BSP-lån. 

Hur BSP-sparar man?

Första steget till att börja BSP-spara är att öppna ett BSP-konto. Detta kan du göra både ensam eller med din partner, på vilken bank som helst, bara du är i åldern 15–39 år. Om du öppnar kontot tillsammans med din partner, räcker det att en av er uppfyller ålderskriteriet. Räntan på BSP-kontot är 1 % och skattefri. Som BSP-sparare finns det ett krav att du sparar 150–3 000 euro per kvartal, vilket innebär minst 50 euro i månaden och högst 1 000 euro i månaden. Sammanlagt måste du spara under minst 8 kvartal, vilket innebär två år. Dessa kvartal behöver inte infalla efter varandra, så ifall du missar ett kvartal, förlängs spartiden med en månad.

Exempel: Pia inleder sitt sparande. Hon studerar fortfarande, och kan inte spara mera än 50 euro i månaden. Under två års tid hinner hon spara in 1 200 euro. Efter avslutade studier åker Pia utomlands för att arbeta, och pausar sitt bostadssparande. Ett år senare återvänder hon till Finland för att arbeta och återupptar sitt sparande. Hon sparar 400 euro i månaden, och 3 år senare har hon möjligheten att köpa sin första bostad. 

Var inte rädd för att börja spara. I början kan sparmålet kännas ouppnåeligt, men genom ett flitigt och målmedvetet sparande är målet möjligt att nå. Du har heller ingen tidspress på dig, utan får spara i den takt som passar din livssituation och plånbok.

Vad händer då sparmålet är uppnått?

Då du uppnått ditt sparmål är det dags att be en låneoffert från banken. Här lönar det sig att konkurrensutsätta bankernas lån, för att hitta det förmånligaste alternativet för dig. I bästa fall kan du spara flera hundra euro i räntekostnader per år, genom att konkurrensutsätta bankernas marginaler. Du är alltså inte bunden till att ta lån från den bank som du haft ditt BSP-konto hos.

På lånediskussionen diskuteras bland annat vilken typ av bostad du är ute efter, vilken prisklass bostad du söker samt hur mycket lån du kan få för att köpa din bostad. Banken kollar alltid dina inkomster, så var beredd på att ta med dig din lönespecifikation. Varken du, staten eller banken vill att du skall bli överskuldsatt, alltså är det viktigt att se till att lånekostnaderna hålls i styr, också vid en situation där räntorna skulle stiga.

Efter att du fått lånelöfte från banken är du färdigt utrustad för att på allvar börja söka bostad. Då du hittar bostaden som känns rätt, både som ett kommande hem och inom ramen av lånelöftet, är det dags att börja buda. Lycka till!


Källor

Statskontoret, anvisningar för bostadssparlån (BSP). Tillgänglig på:
http://www.statskontoret.fi/download/noname/{638288E6-40C8-453E-8FCF-B327317396EF}/94011

Miljöministeriet, BSP-systemet för unga som köper sin första bostad. Tillgänglig på:
http://www.ymparisto.fi/download/noname/%7BF73B5F91-C96D-4E2E-8F6D-E14F183DEA8B%7D/120414

 

26.09.2017 kl. 08:10

Svinnkampen mot matsvinn

Spillveckan pågår som bäst och kampanjen uppmanar alla att ta en extra funderare kring matsvinnet. Här är våra favoritrecept på temat svinnkamp i hemhushållet!Mjuka tomater i skafferiet och torrt bröd i brödlådan? Rosta brödet och finhacka tomaterna med lite vitlök och örter, mixa med olivolja och salta och peppra. Gott som förrätt eller lätt lunch. Receptet härSer frukten inte så aptitlig ut längre? Skiva eller hacka fint (funkar med äpple, päron, citrusfrukter med mera), lägg upp en fruktsallad i skål eller på fat. Toppa med hackade nötter och mörk choklad och ät med en dessertgaffel. Mums! Ibland räddar upplägg och dekoration det mesta! 


Finns det ingredienser till en sallad extra allt i kylskåpet? Gör den matigare med exempelvis linser eller bönor och piffa upp med frukt och nötter och frön.  
 En restsallad är smidig att ta med sig i en burk till jobbet. Kolla vad som finns i kylskåp och skafferi och komponera en läcker lunch. Rester gör sig allra bäst på en pizza. Fredagens tacorester på lördagens lunchpizza är ingen dålig idé. Recept på pizzan ovan här. Det finns knappt en festligare resträtt än fattiga riddare! Bortglömda brödkanter lever upp i en dessert som de flesta gillar. Särskilt om den toppas med grädde och sylt. God aptit! Recept här

Flera restrecept i receptbanken hittar du här!

 

Läs mer om kampanjen Spillveckan här och om Marthaförbundets kampanj Svinnkampen här. 

14.09.2017 kl. 15:07

Den lilla sparguiden

Dags att börja spara! Men var börjar man? Ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar vägleder.

Du har bestämt dig för att börja spara. För att underlätta ditt val av sparform bestämmer du dig för att diskutera med personer i din närkrets. Då kanske det låter så här: 

”Ett sparkonto lönar sig inte, räntorna är för låga”, säger din väninna. ”Fonder är kostsamma och riskabla”, menar din mamma. ”Aktier är riskabla, jag rekommenderar fonder eller ett sparkonto”, svarar din syster.

Plötsligt känns det svårt att komma igång. Alla alternativ känns kostsamma, riskabla eller olönsamma. Vad skall du göra? 


Wägar vägleder

TID OCH SPARMÅL AVGÖR I VAL AV SPARFORM

Det är bra att diskutera olika sparalternativ med andra, du kan få både värdefull information och nya insikter. Men kom ihåg att alla har olika förutsättningar och mål med sitt sparande. Alternativen är många, och alla har för- och nackdelar. Därför är det viktigt att du själv bestämmer vad som passar dig och din situation. Då du bestämt dig för att börja spara gäller det att först fundera på vad du vill ha ut av sparandet. 

 • Vad sparar du till?​
 • ​När behöver du de sparade pengarna?
 • Hurdan är du som risktagare?
 • Känner du till hur sparformen fungerar?

Det är stor skillnad på om du sparar inför en semesterresa, en kommande renovering eller din pension. Den största skillnad är om du sparar kort- eller långsiktigt. 

På kort sikt (under 3 år)
Då du har ett sparmål max tre år i framtiden är det bra att välja sparformer med låg risk. I och med att spartiden är kort är det viktiga att säkra sig om att inte förlora pengar. Det vill säga det lönar sig att välja en sparfond som inte fluktuerar så mycket. Sparkonto eller räntefond kan fungera bra för detta ändamål.

På medellångt sikt (3–7 år)
Då sparmålet ligger tre till sju år framåt i tiden är det bra att välja ett alternativ som ger avkastning men som inte tvingar dig att ta stora risker. Målet är att du på dagen som du lyfter pengarna skall få tillbaka det du lagt in plus avkastningen. En fond som kombinerar räntor och aktier kan vara ett alternativ för denna typ av sparande.

På lång sikt (mera än 7 år)
Till långsiktigt sparande brukar ofta räknas pensionssparande. Här är spartiden betydligt längre än i de två tidigare scenarierna, vilket också ger oss möjligheten att ta större risker. Det viktiga är att man inte stressar för att kurserna går upp och ner, utan låter pengarna ligga kvar även under sämre tider. Då tiden för att lyfta pengarna närmar sig, lönar det att byta till ett sparverktyg med lägre risk.

Följande steg är att fundera på din förmåga att bära risker. Att placera sparade pengar innebär alltid en risk. Du riskerar att både vinna och förlora. Därför är det viktigt att du reflekterar över hurdan du är som risktagare. Ett bra sätt är att fundera på hur det skulle kännas att vinna 100 euro och hur det skulle kännas att förlora 100 euro? Det är inte meningen att du ska förlora nattsömnen för att du funderar på att dina placerade pengar gått ner i värde. Om så är fallet har du tagit för stora risker.

Slutligen måste du alltid veta vart du lägger de sparade pengarna. Vad innebär sparformen för risker? Passar sparformen dina behov? Läs på hur sparformen fungerar och våga börja spara!


Tips! Att komma igång med ett aktivt månadssparande kräver inga stora summor. Med 20 euro i månaden kommer du igång.

20 euro motsvarar 2 luncher på restaurang eller 8 take-away kaffekoppar.

 

14.09.2017 kl. 09:00

Dela omsorg

Ett av de vackraste orden jag vet är ordet ”omsorg”. Kanske dels för att jag anser att vi borde våga tala mera om sorg som drabbar oss alla i olika livsskeden, dels för att det är just precis det som vår värld behöver i dag.

I skrivande stund har vårt land precis drabbats av vårt första terrordåd (brottsrubriceringen 21.8). Vi är säkert flera som känner ondskan bakom hörnet samtidigt som vi vet att det inte går att leva i ständig rädsla. Det är i stunder som denna som klagovisan om små brister i vardagen känns banal och onödig. Det är i denna stund som jag inser vilken styrka det ligger i vår gemenskap och att vi borde bli bättre på att kanalisera denna gemenskap då behov uppstår. Martha ska visa omsorg i svåra, och i glada, stunder i vardagen, nära medmänniskan.

För att kunna agera i tiden, behöver organisationen ständigt utvecklas. Denna höst kommer vår organisation att stötas och blötas i alla distrikt för att finna en organisationsmodell som möjliggör en smidigare, mer rättvis och enklare organisationsstruktur där fokus ligger på arbetet för en bättre värld, en vardag i taget. Med omsorg ska vi utveckla vår organisation så att struktur, verksamhet och beslutsfattande motsvarar krav och behov i såväl nutid som framtid.

Att dela med sig av det man har, har varit en ledtråd för marthaverksamheten i snart 120 år. Dagens teknik möjliggör att man kan dela bil med främmande människor, dela med sig av sin bostad (eller torpet på landet) då man inte själv behöver den, men det finns säkert mera som vi kunde dela med oss av. Jordens resurser är begränsade och vi kan åter agera förebilder för en mera hållbar konsumtion och för en mera hållbar livsstil. Av omsorg för miljön. En vardag i taget.

Frida Nylund, 
verksamhetsledare

12.09.2017 kl. 09:15

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt