Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

22.03
ÅBO: Ungas ekonomi & sparande Känner du dig ovan att handskas med din egen ekonomi eller skulle du helt enkelt vilja veta mer om hur man kan tänka ekonomiskt i sin vardag och kanske t.o.m. lägga undan en liten summa varje månad.
26.03
MALAX: SMARTHFISK Nyfinländare och marthor: Kom med och lär er mera om våra lokala fiskar!
28.03
VASA: Vardagsmat för barnfamiljer Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla i familjen gillar? Hushållsrådgivare Solveig Backström och kursledare Jenni Haapala från Marthaförbundet bjuder in till diskussion kring vardagsmat och delar med sig av tips och kunskap.
03.04
HELSINGFORS: Gör din egen naturkosmetik Kom med och gör dina egna hudvårdsprodukter!
05.04
MALAX: SMARTHFISK Nyfinländare och marthor: Kom med och lär er mera om våra lokala fiskar!
24.04
KRISTINESTAD: Fiskhanteringskurs Fiskhanteringskurs i samarbete med Kristinestads medborgarinstitut
25.04
KRISTINESTAD: Fiskhanteringskurs Fiskhanteringskurs i samarbete med Kristinestads medborgarinstitut
03.05
MALAX: SMARTHFISK Nyfinländare och marthor: Kom med och lär er mera om våra lokala fiskar!
05.05
Vårmöte i Åbo Marthaförbundet håller vårmöte i Åbo.
16.08
NKF-sommarkonferens, Mariehamn Åland

 

Senaste nytt

Uttalande: Lika lön oavsett kön

Marthaförbundets vårmöte i Kristinestad 6.5.2017 antog enhälligt centralstyrelsens förslag till uttalande om jämställda löner.

Vid Marthaförbundets vårmöte i Kristinestad antogs följande uttalande:

Finlands regering har genom sitt likalönsprogram som sträcker sig över åren 2016 till 2019 gått in för att främja likalön mellan kvinnor och män samt genomföra principen om likalön på arbetsplatserna enligt jämställdhetslagen. Syftet med programmet är att skillnaden i den genomsnittliga inkomstnivån mellan kvinnor och män ska ha minskat till åtminstone 12 procent år 2025, förutsatt att utvecklingstrenden är positiv.

I år är de finländska kvinnornas lön i medeltal cirka 83 procent av männens lön. Det betyder att med ovan nämnda förändringstakt nås jämställda löner om drygt 30 år.

Regeringen har i sina halvtidsöverläggningar beslutat att inte vidta åtgärder för att ändra på familjeledigheterna. Den modell vi har i dag gör att ansvaret för vård av barn ofta landar på kvinnorna, vilket försvårar deras möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden och också leder till att deras löner inte stiger i samma takt som männens. Detta påverkar slutligen kvinnors framtida pensioner.

Jämställdhet är en rättvisefråga. Den nuvarande minskningen av lönegapet går för långsamt och takten är ohållbar på sikt. Därför har vi vänt blicken mot vårt nordiska grannland Island, som i år har lagt fram en lag om lika lön oavsett kön. Lagen kräver att företag och institutioner med fler än 25 anställda ska garantera lika lön och bli certifierade. Arbetsgivare åläggs att betala inte enbart lika lön för lika arbete, utan också lika lön för arbeten som klassificeras som likvärdiga.

Med dagens förändringstakt har Finland en lång väg kvar till en jämställd lönesättning. Genom att följa Islands exempel kunde vi arbeta bort de löneskillnader som beror på kön – om vi verkligen vill värna om jämställdhet i människors vardag, inte bara i festtal.

Nu är det dags att göra något radikalt. Vi måste identifiera konkreta åtgärder och gå från ord till handling. Jämställda löner gynnar alla, oavsett könsidentitet. Vi uppmanar därför till beslutsamhet och efterlyser modiga beslutsfattare som vågar fatta medvetna beslut för en mera jämställd vardag, en jämställdhetshandling i taget.

Kristinestad den 6 maj 2017

Finlands svenska Marthaförbund rf

På frågor svarar:

  • Andrea Hasselblatt, förbundsordförande, tfn 040 191 9424 
  • Frida Nylund, verksamhetsledare, tfn 040 715 1579
06.05.2017 kl. 15:17

Årsrapport 2016

Bläddra i och läs årsrapporten på Issuu.
 
06.05.2017 kl. 15:14

Marthaförbundet rekryterar en kursledare inom huslig ekonomi

Finlands svenska Marthaförbund arbetar för en bättre värld, en vardag i taget. Vi delar kunskap kring frågor som berör vardagen ur ett hushåll-, ekonomi- och ekologiperspektiv genom kurs- och föreläsningsverksamhet, ett aktivt föreningsliv och olika informationskanaler.

 

 

Marthaförbundet söker för tiden 1.8.2017–31.12.2018 en

KURSLEDARE INOM HUSLIG EKONOMI

Vi letar efter dig som har en lämplig utbildning och sakkunskap i huslig ekonomi. Du är van vid att möta olika målgrupper och har ett brinnande intresse för att dela både matinspiration och kunskap. Till dina arbetsuppgifter hör att självständigt hålla matlagningskurser och föreläsningar inom huslig ekonomi inom ramen för Marthaförbundets hushållsverksamhet, främst inom ramen för projektet Hantera vardagen.

Du är van vid att jobba självständigt, har lätt för att fånga upp målgruppens intresse och håller gärna i trådarna för längre kurshelheter. Du känner till näringsrekommendationerna och ser det som en rolig utmaning ta fram material som lämpar sig för specifika målgrupper. Pedagogisk utbildning/erfarenhet samt erfarenhet av projektadministration ses som en fördel.

Vi erbjuder dig en kreativ arbetsplats med främst Österbotten som arbetsfält. I arbetet ingår i viss mån kvälls- och veckoslutsjobb samt kursverksamhet i Åboland. Arbetet är tidsbundet från och med 1.8.2017 till och med 31.12.2018 (projektfinansiering).

Vill du veta mera? Verksamhetsledare Frida Nylund, 040 715 1579, frida.nylund@martha.fi, svarar på ytterligare frågor 3.5 klockan 14–16 och 11.5 klockan 10–13. Sänd in din ansökan och cv med löneanspråk till frida.nylund@martha.fi senast 15.5.2017.

Läs mera om vår verksamhet här.

30.04.2017 kl. 07:00

Allt om skovård

Hur mår dina skor? Plocka fram skoputsrekvisitan och klicka på play, vi ledsagar dig i skovårdens värld. Tar du väl hand om dina skor förlängs deras livslängd.
28.04.2017 kl. 16:07

Vad kostar dina kläder, egentligen?

Hur billigt är det billiga plagget i längden? Räkna ut pris per användning (PPA) för att få fram de verkliga kostnaderna på plaggen i din garderob.

Kläder är en införskaffning som ofta görs med känsla. Många känner säkert igen sig i situationen: du beundrar en tröja i butiken, provar den, tar ett snabbt beslut och matar in kortet i betalterminalen. Dessutom sparade du pengar, den rabatterade tröjan kostade ju bara 29,90 euro! I all hast glömde du ändå något. Vad stod det på tvättlappen, och vilket material var den sköna tröjan gjord av?

Tröjan blir genast en favorit i garderoben. Du hinner använda den fem gånger, men råkar en hektiskt måndag spilla kaffe på den. Tröjan får ta en sväng via tvättmaskinen och torkstrecket. När du vaknar nästa morgon och skall ta på dig tröjan märker du att den inte längre ser ut som den gjorde innan tvätten. Den mjuka tröjan har blivit noppig, ärmarna kortare och det känns som att den tappat formen. I stället för att ta på dig den lägger du den längst bak i garderoben. Kanske du kan ha den ute på stugan som extra tröja? Vilken tur att den inte kostade mera än 29,90 euro, tänker du.

Forskning visar att den största delen av kläderna som hänger oanvända i vår garderob är trasiga, ser slitna ut eller har tappat formen i tvätten. Då vi kasserar de oanvändbara kläderna tänker vi sällan på vad plagget kostade i slutändan. I exemplet ovan antas att plagget kostade 29,90 euro, men det är inte hela sanningen. Om vi granskar hur många gånger vi använde plagget innan det blev oanvändbart, får vi ett nytt pris på 5,98 euro – pris per användning. Du har alltså betalt 5,98 euro per gång du använde tröjan.

Som jämförelseexempel kan vi ta en tröja som som kostar 100 euro. Plagget är gjort av lammull och på tvättlappen framgår det att plagget kan tvättas i 30 grader. Om man följer instruktionerna borde tröjans livslängd i medeltal landa på 5,4 år. Om man räknar med att tröjan används en gång i veckan under hösten och vintern blir det i genomsnitt 151,2 användningsgånger på 5,4 år, vilket innebär att tröjan kostar oss 0,66 euro per användning. Då vi jämför tröjan som kostade 29,90 euro med tröjan för 100 euro, och räknar med användningsgångerna, kan vi konstatera att den dyrare och kvalitativare tröjan i det långa loppet blev nio gånger billigare.

 

Har du tänkt på vad kläderna i din garderob kostar? Så räknar du själv ut PPA:
Pris i butik / användningsgånger = pris per användning


Källa: Suomen ymtäristökeskus SYKE, TEXJÄTE 2015


Läs mer: 

25.04.2017 kl. 10:21

#Whomademyclothes

Det är dags att lämna spontanshoppingen och göra medvetna garderobsval.

Med start i dag, den 24.4, på årsdagen av kollapsen av textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh 2013, uppmärksammas Klädrevolutionsveckan. Följderna av fabrikskollapsen var förödande, över tusen av fabriksarbetarna dog och över tvåtusen skadades.

Inom den internationella kampanjen Fashion Revolution uppmanas konsumenter att fotografera sina plagg och ladda upp dem i sociala medier under taggen #whomademyclothes. Antingen för att fråga producenterna vem som tillverkat plaggen, eller för att visa var de är tillverkade – eller åtminstone var producenten anser dem vara tillverkade. För faktum är att ett plagg ofta reser längre under produktionens gång än vad det gör på dig som färdigt plagg. Tyget produceras i ett land, färgas i ett annat och sys i ett tredje – allt för att producera där det kan ske till lägst kostnad. I slutändan får sömmerskan cirka en procent av det pris du betalar för plagget i butiken.

I de snabba sociala mediernas tidevarv är fast fashion det nya svarta. Fast fashion är en modevärld där kvalitet och passform inte är huvudsaken, det viktigaste är att följa trender och ständigt förnya garderobens innehåll. Processen från produktidé till att ett klädesplagg finns i butiken går på några veckor. För att få lönsamhet i ett sådant snabbt tempo prioriteras kvaliteten bort. Frågor om arbetsförhållanden och miljö finns endast till pappers. När klädkedjorna förhandlar med producenter ställs krav på bland annat arbetstider och skyddskläder. Samtidigt ställs det krav på snabba leveranser och låga priser, vilket gör det omöjligt för producenterna att genomföra levereransen utan att bryta mot något av kraven. Betalningen räcker ofta helt enkelt inte till för att säkerställa såväl goda arbetsförhållanden som snabb och billig produktion.

För att kunna förändra våra garderobsval bör vi bli mer medvetna. När du införskaffar nytt till garderoben bör du fundera noggrant över vad som motsvarar dina behov och förväntningar. Vi kan och bör tillfredsställa våra behov av bekräftelse på annat sätt än genom spontanshopping av billiga kläder som vi egentligen inte har behov av. Det är människor och miljö i nära anslutning till produktionen av plaggen som får betala de verkliga kostnaderna för vår snabba konsumtion. 


Följ oss här och på Facebook och Instagram för flera tankeväckande texter, tips och DIY´s under Klädrevolutionsveckan.

Vill du lära dig mer? Lyssna på: 


Miljörådgivarens tips!
Satsa på en garderob med kläder som passar dig och den värld du lever i. Kläder i naturmaterial har den fördelen att de inte stänger in din kropp på samma sätt som konstfiber, vilket leder till mindre svett och svettlukt, vilket också leder till att antalet tvättar kan minskas. Naturmaterial kan hängas ut och vädras och behöver inte alltid tvättas. Det finns även knep för att ta bort lite svettlukt om klädesplagget i övrigt är rent, till exempel att skölja upp i kallt vatten och sedan hänga ut, alternativt att frysa plagget i en frys.

24.04.2017 kl. 10:53

Kallelse till Marthaförbundets vårmöte

Marthaförbundet kallar till vårmöte lördagen den 6 maj 2017 kl 12.30 i Kristinestad

Finlands svenska Marthaförbund rf kallar till vårmöte den 6 maj 2017 och vårmötesförhandlingar klockan 12.30 i Kristinahallen, Repslagaregatan 16, Kristinestad. Programmet för dagen inleds redan kl 10.00 och finns närmare beskrivet här

Vid vårmötet behandlas stadgeenliga ärenden enligt paragraf 14 i förbundets stadgar, såsom årsrapport och bokslut för år 2016. Därtill behandlas ärenden som centralstyrelsen beslutat föra till mötet: en allmän diskussion gällande organisationsutvecklingen.

Centralstyrelsen för Finlands svenska Marthaförbund rf

22.04.2017 kl. 10:00

Hushållsrådgivning inför påsk

Hushållsrådgivningen har öppet som vanligt 11 och 12.4. Skärtorsdagen håller vi stängt.

Vi besvarar dina frågor tisdagen den 11 april och onsdagen den 12 april klockan 13–15. Skärtorsdagen håller vi stängt. Du når hushållsrådgivningen via mejl hushall@martha.fi, eller telefon 010 279 7279. 

10.04.2017 kl. 10:05

Marthaförbundet & Marttaliitto rekryterar

Marthaförbundet och Marttaliitto rekryterar en koordinator för sitt gemensamma 120-årsjubileum, som infaller år 2019. Vi letar efter dig som har erfarenhet av evenemangsproduktion, kommunikation, påverkan och marknadsföring för ett deltidsjobb (2 dagar/vecka).

Vi söker en koordinator på deltid för vårt jubileumsår under tiden 1.5.2017–31.12.2019.

Vi söker dig som självständigt, med framtiden i fokus, vill arbeta med marthaorganisationernas 120-årsjubileum. Du har erfarenhet av att producera stora helheter (kampanjer och evenemang), är van vid att skapa innehåll, har ett brett kontaktnät och kan hålla många bollar i luften samtidigt. På två språk.

Du är van vid att arbeta självständigt och inspirera till engagemang. Av dig förväntar vi oss organisationsförmåga, idérikedom och ett fullständigt tvåspråkigt engagemang. Det är du som planerar, delvis förverkligar och koordinerar alla händelser inför och under jubileumsåret tillsammans med förbundens personal, styrelser och nästan 60 000 marthor.

Erfarenhet av motsvarande arbete ses som en merit, likaså erfarenhet av projektfinansiering och rapportering. Vi erbjuder dig ett kreativt arbete tillsammans med marthaorganisationerna, för en bättre värld, en vardag i taget. Anställningen är ett deltidsjobb enligt överenskommelse under tiden 1.5.2017–31.12.2019 och förutsätter att du kan uttrycka dig på flytande svenska och finska i både tal och skrift.

Sänd in en fritt och kort formulerad tvåspråkig ansökan till Marthaförbundets verksamhetsledare Frida Nylund (frida.nylund@martha.fi) senast 20.4.2017. Frida svarar också på ytterligare frågor 12.4 klockan 10–13 och 18.4 klockan 14–16 på tfn 040 715 1579.

06.04.2017 kl. 11:19

Kemikaliebanta vardagen: Smartha städtips

Fixa vårstädningen med städmedel ur skafferiet. Så här använder du ättika, matsoda, citron, sockerbit och salt för att eliminera fläckar och framkalla fräschör.

De mest miljövänliga städmedlen finns i ditt skafferi.

Ättika
Tvätta dammiga fönster med en blandning av vatten och ättika (1 del vatten/1 del ättika). Om fönstren har fettfläckar
– tillsätt litet diskmedel. Ättikan är även effektiv på kalkfläckar i badrummet.

Matsoda
Lägg strimlor av aluminiumfolie i ett tvättfat och tillsätt 1⁄2 dl matsoda. Lägg silverbestick på foliet. Häll kokande vatten över. Lösningen bubblar kraftigt. Låt besticken ligga i lösningen i tio minuter, skölj och torka. För rengöring av termos: Fyll termosen med hett vatten och 2 msk matsoda. Låt blandningen stå i några timmar, diska därefter termosen.

Citron
Halvera en citron, doppa i salt och gnugga bort fläckar i badkar och lavoar. Kopparföremål återfår sin forna glans med samma behandling.

Sockerbit
Sockerbiten fungerar utmärkt för rengöring av brända kastrullbottnar och smutsiga spisplattor, men blöt fläckarna en aning innan.

Salt
Efter att du använt skärbrädet, diska det direkt med varmt vatten och diskmedel. För att ytterligare rengöra – täck skärbrädet med grovsalt, låt verka i 30 minuter, skrubba med en hård borste, skölj och torka.

Flera städtips på tips.martha.fi


Lyssna också på senaste avsnittet av Marthapodden. 

06.04.2017 kl. 08:15

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt