Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

28.05
KRONOBY MI: Vilda växter i matlagningen Välkommen på kurs om vilda växter i matlagningen. Kursen är ett samarbete mellan Kronoby medborgarinstitut och Marthaförbundet.
29.05
KRONOBY MI: Vilda växter i matlagningen Välkommen på kurs om vilda växter i matlagningen. Kursen är ett samarbete mellan Kronoby medborgarinstitut och Marthaförbundet.
07.06
Vasa: Trädgårdskväll på Strömsö Marthaförbundet medverkar i trädgårdskväll på Strömsö.
16.08
MARIEHAMN: NKF-sommarkonferens Välkommen på Nordens Kvinnoförbunds sommarkonferens i Mariehamn.
21.08
HELSINGFORS: Smarthfisk Vi rensar, filear och tillreder en smaklig buffé med mört, id, braxen, nors och gädda.
09.09
Malax-Korsnäs MI:Plockning, torkning, fermentering Torkning av örter och rötter samt bär i teori och praktik tillsammans med ekologirådgivare Anita Storm. I samarbete med Malax-Korsnäs MI.
10.09
Malax-Korsnäs MI:Plockning, torkning, fermentering Torkning av örter och rötter samt bär i teori och praktik tillsammans med ekologirådgivare Anita Storm. I samarbete med Malax-Korsnäs MI.
12.09
Helsingfors: Vad blir det för mat? Vad blir det för mat? Den frågan är löst! 
17.09
Korsholms vuxeninstitut: Torkning & fermentering Torkning av örter och rötter samt bär i teori och praktik tillsammans med ekologirådgivare Anita Storm. I samarbete med Korsholms vuxeninstitut.
18.09
Korsholms vuxeninstitut: Torkning & fermentering Torkning av örter och rötter samt bär i teori och praktik tillsammans med ekologirådgivare Anita Storm. I samarbete med Korsholms vuxeninstitut.

 

Senaste nytt

Planering + Avkoppling – Stress = Lyckad semester

Det är semestertider. En tid på året då vi förhoppningsvis har möjligheten att koppla av och ladda batterierna inför hösten. Men också en tid som ofta är laddad med stora förväntningar och stress inför dem. Förväntningar inkluderar ofta pengar och konsumtion. Hur ska vi maximerar chanserna för att vår semester ska blir så lyckad som möjligt?

Statistiskt sett ökar vår konsumtion under sommarmånaderna. Vi köper inte bara mera grillkorv och glass, utan lägger också en del pengar på att resa både utomlands och inom Finland. En del av budgeten går också till att äta ute. Enligt siffrorna från förra sommaren var en genomsnittlig semesterbudget för en finländare 1 380 euro. En småbarnsfamiljs semesterbudget gick på 1 520 euro. Det här är mycket pengar, och många kanske inte har möjligheten att lägga ut så mycket pengar på sin semester. Därför är det viktigt att i god tid fundera på vad vi vill ha ut av vår semester, hur mycket vi är redo att betala under vår semester och hur vi ska finansiera det hela. Vi måste ta ståndpunkt till vår konsumtion och lära oss prioritera.

Jag förespråkar ofta att vi måste prata öppnare om pengar, och penninganvändningen under sommaren är inte ett undantag. Vi får det betydligt trevligare ifall vi öppet uttalar för personerna som vi ska fira semestern med vilka behov och önskemål vi har, samt hur mycket  pengar vi är beredda att lägga ut under semestern. Outtalade önskemål leder oftast bara till besvikelse, missförstånd och gräl.

För att underlätta i semesterplanerandet kan du ta hjälp av vår checklista nedan. Men planeringen är såklart inte den enda betydande variabeln i ekvationen för en lyckad sommar. Vi måste också kunna koppla av och njuta av stunden utan att stressa för att vi borde resa eller konsumera. Allt behöver inte kosta stora pengar för att vara roligt och minnesvärt, tvärtom. Ibland är en liten picknick i parken eller en cykeltur till grannstaden lika minnesvärda som paketresan till Grekland. Åk till stranden, plocka jordgubbar, besök grannstaden, gå på picknick, sätt ett tema för dagen … Använd din fantasi! Det här ska bli en lyckad sommar!


Wägar vägleder

CHECKLISTAN INFÖR SOMMARLOVET

Diskutera med personerna du ska fira semester med

 • Sätt er ner och planera. Diskutera vad ni har för förväntningar, vad ni vill göra och vad er budget är.
 • Då alla är överens och alla fått säga sin åsikt om semestern, är det också lättare att planera.

Planera hur du finansierar din semester

 • Semesterpeng, sparpengar eller kredit brukar vara de vanligaste sätten för finländare att finansiera sina semestrar.
 • Om du planerar att åka längre bort och behöver en större resekassa kan det löna sig att börja spara inför semestern i god tid. Det känns betydligt snällare för plånboken att lägga undan semesterpengar an efter, istället för att plötsligt betala 1 300 euro.
 • Det lönar sig sällan att finansiera sina resor med kredit, betalningsdagen kommer förr eller senare. Kreditkort kan absolut användas för att beställa flygresor för att få en extra försäkring om flygbolaget skulle gå i konkurs, men det lönar sig att betala bort krediten innan den börjar samla ränta.
 • Då du reser utomlands lönar det sig att kolla om du kan använda betalkort i området, vilka möjligheter det finns att lyfta kontanter samt vad det kostar att växla kontanter. Då är det lättar för dig att planera hur mycket kontanter du ska ta med dig.
 • Se till att aldrig vara beroende av endast ett betalmedel - om ett inte fungerar har du ett annat att ta till. Du kan exempelvis ha med dig både betalkort och kontanter.

Betalningsfria månader på kreditkort?

 • Bankerna erbjuder ofta i samband med kreditkort betalningsfria månader på krediträkningen. Det här innebär att du under valda månader är befriad från att betala krediträkningen.
 • Kom ihåg att trots att du inte behöver betala räkningen en viss månad samlas det ändå ränta på den totala summan, vilket ökar kostnaden på din kredit.

Planera hur du betalar räkningarna

 • Lista upp vilka räkningar som kommer att ha förfallodag under din semester.
 • Oberoende om du sköter dina räkningar som e-faktura, direktdebiteringen eller betalar manuellt, är det viktigt att du har koll på förfallodagarna och att det finns täckning på kontot på förfallodagen. Avgifterna som uppstår då företagen skickar betalningspåminnelser kan du använda på jordgubbar och glass!
 • Trots semestern kan det ibland löna sig att logga in i nätbanken och kolla att allt stämmer på kontot.

Kolla upp dina försäkringar

 • Kolla med försäkringbolaget att alla du reser med är försäkrade och att du har reseförsäkringskortet lätt tillgängligt under hela resan.
 • Red ut vilka sjukhus ditt försäkringsbolag samarbetar med i området dit du reser. Försäkringsbolagen brukar ha sjukhusen listade på sina hemsidor. Om det skulle hända en olycka, kan det underlätta situationen om du färdigt vet vart du ska vända dig.
 • Red ut vad din försäkring täcker. Speciellt om du är gravid är det viktigt att du har koll på veckorna som försäkringen täcker om det skulle uppstå komplikationer eller förlossningen skulle komma igång för tidigt.

FPA:s europeiska sjukförsäkringskort

 • Förutom försäkringen rekommenderar vi att du beställer det europeiska sjukvårdskortet som FPA erbjuder kostnadsfritt för alla som är sjukförsäkrade i Finland.
 • Med kortet påvisar du att du har rätt till sjukvård i EU-, EES-länderna och Schweiz till samma kostnad som de som bor i landet.
 • Ha alltid med dig kortet då du vistas i ett EU- eller EES-land eller Schweiz. Utan kort kan du själv vara tvungen att betala hela kostnaden för vården. FPA betalar summan till dig, men du måste göra en skild ansökan, vilket också tar tid.

Varför ska du ha både reseförsäkring och det europeiska sjukvårdskortet?

 • Europeiska sjukvårdskortet täcker inte vård utanför Schweiz, EU- eller EES-länderna.
 • Reseförsäkringen berättigar dig till vård på privata sjukhus medan europeiska sjukvårdskortet berättigar till vård inom den offentliga sjukvården.
 • Småorter utomlands kanske inte har privata sjukhus eller hälsocentraler, då behövs europeiska sjukvårdskortet för att bevisa att du är berättigad till vård inom den offentliga sektorn.
 • Allvarligare olyckor, astmaanfall och arytmi behandlas oftast inom den offentliga sektorn.
 • Med europeiska sjukvårdskortet får man också vård i samband med en långvarig sjukdom, graviditet eller förlossning, vilket inte nödvändigtvis är fallet med reseförsäkringen.

 

 

Missa inte podden om semester, pengar och konsumtion. Finns på Soundcloud och i Podcaster-appen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Källor
21.06.2017 kl. 14:38

Jenni Haapala ny kursledare på Marthaförbundet

Från och med hösten förstärks Marthaförbundets hushållsteam med en kursledare. Jenni Haapala, ämneslärare i huslig ekonomi och hälsolärare, kommer att jobba med kurser i matlagning och vardagshantering främst inom projektet Hantera vardagen.

Senast kommer Haapala från en tjänst som lektor i huslig ekonomi på en högstadieskola i Vasa.

Vad betyder Martha för dig? 

– Martharörelsen har alltid varit närvarande i mitt liv. Min mormor blev medlem i en förening redan som ganska ung och via henne är martha bekant. Jag tycker att kombinationen av traditionell kunskap och vardagsinspiration ligger i tiden.  

Varför är vardagskunskap viktig att lära ut?

– Om man klarar vardagssysslorna och har bra rutiner tror jag att man också mår bättre och livet rullar på lättare. Rutinerna gör att det inte blir lika jobbigt mitt i vardagsstressen. Behovet av vardagskunskap är stort. Jobbet med tonåringar har gett mig insikter om att det inte alls är alla som kan skala och koka en potatis i dag, den kunskapen behövs.

Vad är din målsättning med jobbet? 

– Att inspirera kursdeltagare! Jag vill föra fram ekologisk och närproducerad mat. Och också föra fram att det inte alltid är mängden som är den viktigaste. Istället för mycket och billigt kan man tänka på att satsa på bättre råvaror och värdesätta dem högre. Vi har väldigt bra råvaror i Finland. Kunskap om säsongsråvaror är också viktigt att föra fram nu när vi kan få allt året om. 

09.06.2017 kl. 17:00

Nytt poddavsnitt!

Hur hanterar vi osynliga pengar på bästa sätt? Och varför lönar det sig att prata pengar med kollegerna? Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia Wägar brinner för vardagsekonomi – för den ger möjligheter!


Flera poddavsnitt med ekonomiteman på kommande!

07.06.2017 kl. 11:36

Ingen hushållsrådgivning torsdag 1.6

Torsdagen den 1 juni ges ingen hushållsrådgivning per telefon. I stället är du välkommen att kontakta oss via hushall@martha.fi, så hjälper vi dig senast fredagen den 2 juni.

31.05.2017 kl. 15:40

Vi flyttar!

I början av juni packar vi ihop hela kansliet i Böle och onsdagen den 7 juni går flyttlasset till Kvarteret Victoria på Busholmen.

Flyttstöket medför att det under en period kommer att vara aningen rörigt innan allting kommer på plats och nätuppkopplingen fungerar normalt. Vill du under flyttveckan och veckorna före midsommar kontakta oss når du oss säkrast via våra mobiltelefoner. Vi ber om överseende med eventuella besvär som kan uppstå i samband med flytten! Efter sommarledigheten 19.6–30.7 håller vi öppet som vanligt och då är du välkommen att titta in. Vår nya adress är Medelhavsgatan 14 C, 2:a våningen.

31.05.2017 kl. 11:19

Micaela Röman koordinator för marthornas 120-årsjubileum

Journalisten Micaela Röman, 46, har valts till koordinator för Marthaförbundets och Marttaliittos gemensamma 120-årsjubileum. Röman tillträder tjänsten den 1 juni 2017.

Micaela Röman kommer att ansvara för förverkligandet av marthornas tvåspråkiga jubileumsår som år 2019 firas i hela Finland. Målet är att skapa en folkrörelse genom att lyfta viktiga marthafrågor och under ett helt år göra handlingar för en bättre värld, en vardag i taget.

Röman har tidigare fungerat som chefredaktör för tidningen Östnyland, varit kanalchef för Radio X3M samt redaktionschef för teveprogrammet Jyrki (MTV3). Hon bor i Sibbo, har två barn, är medlem i Sibbo Marthaförening och är nyinvald i Sibbo kommunfullmäktige (obunden, SFP).

– Jag är glad och entusiastisk, säger Röman. Min farmor var en mycket aktiv martha, så jag är uppvuxen med rörelsen. Att få bära ansvaret och koordinera jubileumsåret är en stor ära.

Mera information ger:

 • Frida Nylund, verksamhetsledare för Marthaförbundet, 040 715 1579, frida.nylund(at)martha.fi
 • Marianne Heikkilä, generalsekreterare för Marttaliitto, 050 375 1195, marianne.heikkila(at)martat.fi

Pressmeddelande 31.5.2017

31.05.2017 kl. 09:00

Nu är Marthas sommarnummer här!

I dagarna dimper Martha nr 3/2017 ner i brevlådan.

I tidningens spalter flaggar vi denna gång för nordiskt samarbete och tar pulsen på presidenten för Nordiska rådet, åländskan Britt Lundberg, vi träffar representanter för den nordiska omställningsrörelsen samt deltar i en gränsöverskridande bokcirkel där man delar läsupplevelser och diskuterar jämställdhet på arbetsplatsen. Dessutom grillar vi vegetariskt, berättar om framtidens biff (läs: ätbara insekter) och ger enkla vardagstips för en hållbar kärleksrelation. Vi önskar Marthas läsare en härlig sommar med många långa och sköna lässtunder!

29.05.2017 kl. 08:05

Beställ broschyrer

Visste du att din marthaförening/-krets, skolklass eller organisation kan beställa lådvis av våra matkulturbroschyrer och magasin.

Dessa kan beställas lådvis (cirka 70 ex): Odlade buskbär (2016), Potatis (2015), Fisk året om (2014), Mjölk (2013). Dessutom ostbroschyren (2005), dock endast styckevis. Beställningar tar vi emot senast 26.5 till marika@martha.fi. Uppge det antal du önskar beställa samt namn, adress och mobilnummer. Endast postkostnad tillkommer.

23.05.2017 kl. 12:59

En rörelse i tiden

Marthaförbundets vårmöte i Kristinestad blev en otrolig upplevelse, en helhet som i alla detaljer förstärkte den gemenskap och det engagemang som Martha står för.

Under dagarna lyftes också de kontinuerliga tvecklingsbehov en rörelse i tiden ständigt står inför för att leva upp till målsättningen att vara en organisation i tiden. Jag vill här passa på att tacka arrangörerna och alla som medverkade i vårmötet – tack!

För cirka 1,5 år sedan återupptog centralstyrelsen sitt arbete med att utveckla organisationen såväl när det gäller verksamhetsformer och beslutsfattande som struktur. Fokus på strategiarbetet var fjolårets agenda, men vi har också diskuterat vad som krävs av en organisation i dag och i framtiden. Och kraven är många. Tack vare vår nya strategi är det fler som i dag tydligare kan säga vilket Marthaförbundets uppdrag är: att dela kunskap för en bättre värld, en vardag i taget. Men många upplever fortfarande att strukturen är mera invecklad än enkel, mera otydlig än tydlig. Förväntningarna förändras, samhällsstrukturen med den och de digitala lösningarna skapar nya möjligheter. Min fråga blir därför: Kan man göra som man alltid har gjort, men ändå göra det på ett nytt sätt? I höst kommer utvecklingen av vår organisation att dryftas med alla distrikts­styrelser och vid höstmötet 25.11.2017 ska olika utvecklingsmöjlig­heter presenteras.

En sak blev väldigt tydlig under vårmötet. Tron på en bättre värld, en vardag i taget, är stark inom vår organisation. Det gäller också för vårt jämställdhetsarbete och tog sig uttryck i att centralstyrelsens förslag till uttalande om lika lön oavsett kön enhälligt antogs vid vårmötet. Det sporrar mig, och hela centralstyrelsen, att arbeta vidare för en smidigare organisation. Men just nu vill jag uppmana alla att i sommar njuta av vardagen, gemensamma stunder, många gemensamma måltider, sol och värme.

Från oss alla, till er alla – ha en skön sommar! 

Andrea Hasselblatt, förbundsordförande

P.S. Bekanta dig gärna med förbundets årsrapport 2016 och uttalandet om lika lön oavsett kön här.

23.05.2017 kl. 08:11

Hållbart hjärta

”Vi älskar varandra. Vi gör faktiskt det, men vi längtar inte, vi attraheras inte… Det är liksom inte dåligt, men dött.”

Hon sitter i mitt kök och av mandelcroissanterna finns bara smulor kvar. Hon är lite vild i håret och tittar hela tiden på mig som om jag skulle veta svaret. Skulle jag ha svaret skulle jag ju inte sitta här! Då skulle jag vara översteprofessor vid Yale eller leda världens bästa och största relationsklinik, men självklart letar också jag efter den hemliga formeln till en hållbar och häftig relation. I själva verket har jag experimenterat halva mitt liv med att hitta den exakta kemiska balansen mellan pålitlighet och passion.

Men det är väl inte omöjligt? tänker du som har det bra. Och du har rätt. Inte omöjligt, men svårt. Svårt rent biologiskt, eftersom mycket forskning visar på att det är verkligt knepigt att hålla brasan sprakande i 50 år. Särskilt om man slutar att lägga in nya vedklabbar. Om vi börjar med den eviga elden, så var ju evigheten inte heller särskilt lång för bara 100 år sedan. Äktenskapen räckte kanske längre än i dag, men döden skilde oss åt åtminstone 20 år tidigare. Man var också gift av andra skäl än att bli sedd, bekräftad och åtrådd. Man var gift för att få barn, bli försörjd, för att pappa hade önskat och valt, för att få ett gratis hembiträde … kanske, kanske var man också kär, men det var mer som en överraskande bonus. 

Erotisk explosion

Den romantiska kärleken inom äktenskapet är trots allt ett rätt så sent påfund. Nu för tiden behöver inte kvinnor försörjning, och fast många herrar önskar hembiträde, har tjejer numera möjlighet att tacka nej. Pappa får inte heller välja och singelliv är ingen skam. Kvar är bara den romantiska kärleken och den är sällan kvar särskilt länge, eftersom ett överraskande antal annars rätt smarta människor tror att det ska gå av sig själv. Att träden ska fällas, huggas, klyvas och sättas i brasan av några magiska yttre makter. När man sedan börjar frysa springer man inte ens ut efter ny ved, utan värmer sig kanske hos grannen eller tar alla täcken och vägrar dela. Mycket märkligt.

Vissa påstår att det är jämställdheten som är orsaken till problemen i sängkammaren. Så är det säkert. Män som diskar, hämtar barn och sköter åldrande föräldrar somnar säkert snabbare än de som vilar framför tv:n hela kvällen. Men ur ett tjejperspektiv är delandet av disken en erotisk explosion jämfört med vad stereotypa könsroller gör för samlivet. Visst är det härligt med skogshuggarmän i åtsittande arbetsbyxor och tallbarr på skjortan, men det är bara sexigt om det dunkar ett varmt och empatiskt hjärta under bröstfickan. 

Däremot är barnen ett problem. Förstås inte barnen i sig, men hur vi förhåller oss till dem. Förr fanns det ett private space runt föräldrarna och deras relation var i centrum. I dag är barnen inte bara i centrum, utan de är också med överallt. Eller vi är med dem överallt. Vi står i dragiga hallar och hejar klockan 7 på lördagsmorgnar i stället för att ligga kvar i värmen och försöka hitta tillbaka till varandra. Jag snackar inte om fifty shades of grey-intimitet, utan om vanlig hederlig hudkontakt och small talk. Och så småningom är man bara föräldrakolleger i familjebolaget och världsbäst på doodlar och whatsapp-grupper kring barnens aktiviteter, medan man tycker att ett gulligt eller flirtigt SMS till sin partner tar för lång tid att skriva.

På 60 sekunder

Så säger nämligen många av dem som sitter i min terapisoffa. Att de inte hittar tid för varandra. Tid hittas aldrig, tid tas, säger jag då och slänger fram min 60 sekunders lista på bordet. På den står kärlekshandlingar som tar under 60 sekunder att visa: gomorronpuss, läppstiftsmeddelanden på spegeln, morgonkaffe i sängen, gröt med sylthjärta, hejdå-kram, skicka gullig emoji under dagen, ta i när den andra går förbi, skicka roliga vitsar, minnas favoritmyslin, köpa hem en bra tidning, säga tack varje dag, ta ut soporna, säga förlåt så snabbt man bara kan, inte gå undan när någon vill kramas …

Sedan tycker jag också att man själv bär ansvar för sin egen lust och längtan, men det tar lite längre än 60 sekunder. Det är inte ens partners sak att vara så sexig att man frivilligt slutar facebooka i sängen, utan man måste själv lägga sitt surfande åt sidan för att ens kunna upptäcka hur gott den där i den slarviga pyjamasen de facto doftar. Man måste tänka och leva sinnligt för att startsträckan till kontakt inte ska kräva tjänstledighet. Man måste också ge upp tanken på sin partners telepatiska talanger och börja uttrycka vad man vill och vad man behöver för att må bra.

Har som sagt ännu inte knäckt formeln till det hållbara och härliga förhållandet, men respekt, omsorg och nyfikenhet är definitivt med i den bubblande brygden. Humor och hud kan jag personligen inte leva utan. Jag är nyfiken på ditt recept … 

Text: Maria Sundblom Lindberg

23.05.2017 kl. 08:10

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt