Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

26.01
Marthaförbundet på Educa Vi är på plats på Educa. Kom och bekanta er med det material och den verksamhet vi erbjuder och beställ till din skola.
27.01
Marthaförbundet på Educa Vi är på plats på Educa. Kom och bekanta er med det material och den verksamhet vi erbjuder och beställ till din skola.
29.01
Kvinnor i fredsarbete ”Om vi vill ha hållbar fred i världen måste kvinnorna involveras i fredsarbetet.”
12.02
Luonnonkosmetiikka / Naturkosmetik Luonnonkosmetiikka/naturkosmetik, tvåspråkig kurs i samarbete med Kristianstads medborgarinstitut. En kortkurs med fokus på hudvård utan skadliga kemikalier.
20.02
Naturen som skafferi Föreläsning med ekologirådgivare Anita Storm. Arrangör är Malax Pensionärsförening.
27.02
Familjekompet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
06.03
Familjekompet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
09.03
Prova på retreat Är du nyfiken på retreat eller i behov av en paus mitt i vardagsvimlet? Packa med dig tandborste plus yllesockor och pröva på att dela tystnad tillsammans med andra! 
13.03
Familjekompet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
24.04
Fiskhanteringskurs Fiskhanteringskurs i samarbete med Kristianstads medborgarinstitut

 

Senaste nytt

#Whomademyclothes

Det är dags att lämna spontanshoppingen och göra medvetna garderobsval.

Med start i dag, den 24.4, på årsdagen av kollapsen av textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh 2013, uppmärksammas Klädrevolutionsveckan. Följderna av fabrikskollapsen var förödande, över tusen av fabriksarbetarna dog och över tvåtusen skadades.

Inom den internationella kampanjen Fashion Revolution uppmanas konsumenter att fotografera sina plagg och ladda upp dem i sociala medier under taggen #whomademyclothes. Antingen för att fråga producenterna vem som tillverkat plaggen, eller för att visa var de är tillverkade – eller åtminstone var producenten anser dem vara tillverkade. För faktum är att ett plagg ofta reser längre under produktionens gång än vad det gör på dig som färdigt plagg. Tyget produceras i ett land, färgas i ett annat och sys i ett tredje – allt för att producera där det kan ske till lägst kostnad. I slutändan får sömmerskan cirka en procent av det pris du betalar för plagget i butiken.

I de snabba sociala mediernas tidevarv är fast fashion det nya svarta. Fast fashion är en modevärld där kvalitet och passform inte är huvudsaken, det viktigaste är att följa trender och ständigt förnya garderobens innehåll. Processen från produktidé till att ett klädesplagg finns i butiken går på några veckor. För att få lönsamhet i ett sådant snabbt tempo prioriteras kvaliteten bort. Frågor om arbetsförhållanden och miljö finns endast till pappers. När klädkedjorna förhandlar med producenter ställs krav på bland annat arbetstider och skyddskläder. Samtidigt ställs det krav på snabba leveranser och låga priser, vilket gör det omöjligt för producenterna att genomföra levereransen utan att bryta mot något av kraven. Betalningen räcker ofta helt enkelt inte till för att säkerställa såväl goda arbetsförhållanden som snabb och billig produktion.

För att kunna förändra våra garderobsval bör vi bli mer medvetna. När du införskaffar nytt till garderoben bör du fundera noggrant över vad som motsvarar dina behov och förväntningar. Vi kan och bör tillfredsställa våra behov av bekräftelse på annat sätt än genom spontanshopping av billiga kläder som vi egentligen inte har behov av. Det är människor och miljö i nära anslutning till produktionen av plaggen som får betala de verkliga kostnaderna för vår snabba konsumtion. 


Följ oss här och på Facebook och Instagram för flera tankeväckande texter, tips och DIY´s under Klädrevolutionsveckan.

Vill du lära dig mer? Lyssna på: 


Miljörådgivarens tips!
Satsa på en garderob med kläder som passar dig och den värld du lever i. Kläder i naturmaterial har den fördelen att de inte stänger in din kropp på samma sätt som konstfiber, vilket leder till mindre svett och svettlukt, vilket också leder till att antalet tvättar kan minskas. Naturmaterial kan hängas ut och vädras och behöver inte alltid tvättas. Det finns även knep för att ta bort lite svettlukt om klädesplagget i övrigt är rent, till exempel att skölja upp i kallt vatten och sedan hänga ut, alternativt att frysa plagget i en frys.

24.04.2017 kl. 10:53

Kallelse till Marthaförbundets vårmöte

Marthaförbundet kallar till vårmöte lördagen den 6 maj 2017 kl 12.30 i Kristinestad

Finlands svenska Marthaförbund rf kallar till vårmöte den 6 maj 2017 och vårmötesförhandlingar klockan 12.30 i Kristinahallen, Repslagaregatan 16, Kristinestad. Programmet för dagen inleds redan kl 10.00 och finns närmare beskrivet här

Vid vårmötet behandlas stadgeenliga ärenden enligt paragraf 14 i förbundets stadgar, såsom årsrapport och bokslut för år 2016. Därtill behandlas ärenden som centralstyrelsen beslutat föra till mötet: en allmän diskussion gällande organisationsutvecklingen.

Centralstyrelsen för Finlands svenska Marthaförbund rf

22.04.2017 kl. 10:00

Hushållsrådgivning inför påsk

Hushållsrådgivningen har öppet som vanligt 11 och 12.4. Skärtorsdagen håller vi stängt.

Vi besvarar dina frågor tisdagen den 11 april och onsdagen den 12 april klockan 13–15. Skärtorsdagen håller vi stängt. Du når hushållsrådgivningen via mejl hushall@martha.fi, eller telefon 010 279 7279. 

10.04.2017 kl. 10:05

Marthaförbundet & Marttaliitto rekryterar

Marthaförbundet och Marttaliitto rekryterar en koordinator för sitt gemensamma 120-årsjubileum, som infaller år 2019. Vi letar efter dig som har erfarenhet av evenemangsproduktion, kommunikation, påverkan och marknadsföring för ett deltidsjobb (2 dagar/vecka).

Vi söker en koordinator på deltid för vårt jubileumsår under tiden 1.5.2017–31.12.2019.

Vi söker dig som självständigt, med framtiden i fokus, vill arbeta med marthaorganisationernas 120-årsjubileum. Du har erfarenhet av att producera stora helheter (kampanjer och evenemang), är van vid att skapa innehåll, har ett brett kontaktnät och kan hålla många bollar i luften samtidigt. På två språk.

Du är van vid att arbeta självständigt och inspirera till engagemang. Av dig förväntar vi oss organisationsförmåga, idérikedom och ett fullständigt tvåspråkigt engagemang. Det är du som planerar, delvis förverkligar och koordinerar alla händelser inför och under jubileumsåret tillsammans med förbundens personal, styrelser och nästan 60 000 marthor.

Erfarenhet av motsvarande arbete ses som en merit, likaså erfarenhet av projektfinansiering och rapportering. Vi erbjuder dig ett kreativt arbete tillsammans med marthaorganisationerna, för en bättre värld, en vardag i taget. Anställningen är ett deltidsjobb enligt överenskommelse under tiden 1.5.2017–31.12.2019 och förutsätter att du kan uttrycka dig på flytande svenska och finska i både tal och skrift.

Sänd in en fritt och kort formulerad tvåspråkig ansökan till Marthaförbundets verksamhetsledare Frida Nylund (frida.nylund@martha.fi) senast 20.4.2017. Frida svarar också på ytterligare frågor 12.4 klockan 10–13 och 18.4 klockan 14–16 på tfn 040 715 1579.

06.04.2017 kl. 11:19

Kemikaliebanta vardagen: Smartha städtips

Fixa vårstädningen med städmedel ur skafferiet. Så här använder du ättika, matsoda, citron, sockerbit och salt för att eliminera fläckar och framkalla fräschör.

De mest miljövänliga städmedlen finns i ditt skafferi.

Ättika
Tvätta dammiga fönster med en blandning av vatten och ättika (1 del vatten/1 del ättika). Om fönstren har fettfläckar
– tillsätt litet diskmedel. Ättikan är även effektiv på kalkfläckar i badrummet.

Matsoda
Lägg strimlor av aluminiumfolie i ett tvättfat och tillsätt 1⁄2 dl matsoda. Lägg silverbestick på foliet. Häll kokande vatten över. Lösningen bubblar kraftigt. Låt besticken ligga i lösningen i tio minuter, skölj och torka. För rengöring av termos: Fyll termosen med hett vatten och 2 msk matsoda. Låt blandningen stå i några timmar, diska därefter termosen.

Citron
Halvera en citron, doppa i salt och gnugga bort fläckar i badkar och lavoar. Kopparföremål återfår sin forna glans med samma behandling.

Sockerbit
Sockerbiten fungerar utmärkt för rengöring av brända kastrullbottnar och smutsiga spisplattor, men blöt fläckarna en aning innan.

Salt
Efter att du använt skärbrädet, diska det direkt med varmt vatten och diskmedel. För att ytterligare rengöra – täck skärbrädet med grovsalt, låt verka i 30 minuter, skrubba med en hård borste, skölj och torka.

Flera städtips på tips.martha.fi


Lyssna också på senaste avsnittet av Marthapodden. 

06.04.2017 kl. 08:15

Nytt nummer av Martha ute nu!

I Martha nr 2/2017 pejlar vi in modern självhushållning.

Vi träffar trebarnsmamman Anna Jungarå som aktivt bekämpar köphetsen och lever på självhushållning, tipsar om hur du kan bli bättre på krisberedskap hemma samt synar ekologiska kvalitetsskor i sömmarna. Vi låter oss också inspireras av kalasgod mat till påskens fester, tar pulsen på matkreatören och butiksägaren Malin Båtmästar samt hälsar på hos pensionären Ylva Freudenthal som har funnit harmoni i vardagen med motionsformen qigong. Skön helgläsning!

05.04.2017 kl. 08:10

Det handlar om respekt

Hur svårt kan det vara? Den frågan ställer jag mig flera gånger om dagen numera.

En fråga som enligt mig alltid innerst inne handlar om respekt. Respekt för medmänniskan, för maten och för den livssituation som en person befinner sig i. Respekt för olikheter, för olika val i vardagen och för det som jag inte känner till tillräckligt väl.

Näthatet, nättroll och de anonyma elaka kommentarerna diskuteras i dag, och det är bra. Att gömma sig bakom falska profiler med målet att sprida osakligheter är inte okej, inte någonsin. Men jag funderar också på hur lätt vi nu för tiden överreagerar på respons och, om vi själva råkar ha en dålig dag, låter mottagaren få veta det. Hur svårt kan det vara att andas en gång till och tänka på saker ur ett bredare perspektiv innan man slänger ur sig otrevliga och elaka kommentarer på nätet? Att i stället tänka till och ge konstruktiv respons som förhoppningsvis också bemöts av ett konstruktivt svar – av respekt för andra.

Kommunalvalet står inför dörren och det är många kloka, engagerade människor som ställer upp i valet för att de tror på demokrati, rättvisa och en bättre värld. Vi marthor kommer att möta dem, er alla, med respekt. Jag hoppas att marthorna ställer frågor till kandidaterna gällande respekt för maten och respekt för skolmåltiden. Nya rekommendationer har utkommit och inledningsvis säger de att ”satsa på skolbespisningen i kommunen är att säkerställa välfärden och arbeta förutseende och det kan senare ge besparingar”. 

Bästa martha, ställ gärna följande tre frågor till dina kandidater: Vad prioriterar du i upphandlingen av skolmaten, hur kan du bidra till att stödja och öka trivseln i måltidsmiljön och på vilket sätt kan du stödja yrkesstoltheten bland bespisningspersonalen? Med respekt för kandidaten, maten, producenten och skolmåltiden. För hur svårt kan det vara 
att följa givna rekommendationer för skolbespisningen? 

Frida Nylund, verksamhetsledare

03.04.2017 kl. 08:20

Hållbart liv

Jag närmar mig mitten. Det finns dagar då det ger mig angst.

Dagar då jag känner att jag redan står med ena foten vid kanten och att jag slarvat med tiden. Slarvat med tiden för att jag trodde att den var evig och därför har jag tramsat, velat och ofokuserat halkat runt från bananskal till bananskal oförsvarbart många år av min stund på jorden.

Jag fattade inte heller som ung att vardagen är en så stor del av det vi så högtidligt kallar livet. När to do-listan gjordes upp när man var 20+ räknade man inte med att det skulle gå år åt att bädda, gå med tomflaskor, leta sockor och handla. Man förstod inte heller att en skilsmässa lätt kan sno fem år och en sjukdom sju. Att arbetslöshet sätter livet on hold och att ansvar för gamla föräldrar kan pågå i ett decennium. Under de här tiderna, som ofta dessutom avlöser varandra, blir det sällan några kryss framför Taj Mahal och simma med delfiner.

Fungerande vardag

Vid 40 ville jag fortfarande delfinsimma och jag höll hårt i listan. Där fanns då många kryss och några tomma rutor. Jag var en rastlös travhäst som med ångande näsborrar ännu ville mycket och mer. Fäktning, finska och familjeterapi var ännu möjligt. Jag frustade och försökte. Men nu vid snart mitten har jag faktiskt slutat att ånga, och jag använder Tippex oftare än bläck. Med blyerts ändrar jag i marginalen ”simma med delfiner” till ”söndagsbastu” och ”Mount Everest” till ”15 kilometer längd”. Det låter onekligen lite medelålderstrist, men det är motsatsen. Det är svindlande. Det är svindlande för att man först nu fattar att inget är för alltid. Att man nu förstår att en funge­rande vardag är större än Faraos pyramider. Att kaffe med en bästis är godare än Bollinger med en bekant.

Jag spionerar på mina vänner. Kollar hur de förhåller sig till läsglasögon och halvvägs. På Facebook ser jag en uppdatering om en god vän som hämtats från en alptopp med helikopter. Ledband, korsband och återhämtningens band är brutalt avklippta mitt i sportlovet. Vännen är en atlet som kruxat av både triathlon och maraton på sin lista. Hans garage ser ut som en sportbutik och han närmar sig mitten på samma sätt som många andra av mina manliga vänner: att utmana sina gränser. Några av mina kvinnliga vänner har sprungit ett maraton, men ingen har ett garage som ser ut som Intersports lager. De flesta av mina väninnor i min ålder möter hösten med hållbarhet. De har inte så stora ambitioner med att gå ner 20 kilo eller cykla genom Sahara, men de vill gärna hållas som de är nu. Hålla vikten, hålla orken, hålla hälsan. Skulle vara kul med midja, men inte till priset av ett ledband. 

Rustad för motgång

Fysisk hållbarhet är också mitt mål. Fem barn har slitit på kroppen och den har varit deras all inclusive-hotell under många år, men ska nu småningom bli min igen. Men hur är det med den psykiska hållbarheten? Hur håller man kondisen i själen? Jag spionerar igen och tycker mig se att typer som hittar en balans mellan omsorg om sig själva och omsorg om andra mår bra. De som bara funderar på kost, träning och mindfulness blir tomma och trista och de som bara finns till för andra luktar vidbränt. Meningsfullhet och tacksamhet är världens bästa anti-age och humor gör en bättre rustad för motgång. 

Martha är för mig hållbarhet. Föregångare när det gäller mat och hushåll. Förebilder i miljöfrågor. Men kvinnors hälsa är framför allt nära relationer. Har vi nära kontakter med familj och vänner mår vi bra. Får vi kärlek är det toppen. Förstår vi oss själva får vi ofta frid. Hållbara relationer är definitivt hållbar livsstil.  

Text: Maria Sundblom Lindberg

03.04.2017 kl. 08:17

Kocken som vägrar stanna halvvägs

Malin Båtmästar är kock, bloggare, tvillingsyster. Hon är ambitiös, envis, skilsmässobarn. Hon är också den unga kvinnan som vägrar förminska sig själv ens då motgångarna slår till som hårdast.

Malin Båtmästar mäter 156 centimeter i strumplästen och det är ingen bra längd i restaurangbranschen.

Eller åtminstone var det kroppen som började knarra något år efter att den unga Malin Båtmästar ägnat stora delen av fritiden utanför studierna till att slita i både restaurangkök och på nattöppna barer.

Drygt sex år senare slår hon sig ner vid en kedjekafeterias bord i Helsingfors. 

Besöket i huvudstaden hör till ovanligheterna och orsaken är det hon benämner sin baby, som väntar hemma i Vasa. Butiken.

– Jag jämför den med en tvååring. Man kan lämna den i några nätter, men inte mer än så. Den behöver min omvårdnad hela tiden och det är så det är.

Andra försöket

Det är bara någon månad sedan hon fyllde 28 år, men butiken är redan hennes and­ra egna företag. Den första satsningen gjorde hon som 22-åring, då hon öppnade ett kom­bi­nerat bagerikafé i Malax. Motivationen till att starta eget kom ur krassa reali­teter.

– Efter att jag utbildat mig till kock och restonom insåg jag att det jobb jag vill göra inte finns. Jag hade alltid tänkt att jag skulle vara anställd, inte företagare. Men de jobb som stod till buds var inte de jag ville jobba med.

Under ett mellanår stekte hon plättar vid ett eftis, medan hon mediterade över framtiden. Funderingarna utkristalliserades i det bagerikafé som hon, tillsammans med tvillingsystern Alexandra, slutligen startade upp i en tom lokal.

– Till slut hade vi två anställda och jag levde en stund med en världsbild där jag tänkte att jag inte kan mer än så. Men det var slitsamt. Min syster och jag bråkade mycket och företaget började allt mer kännas som ett fängelse. Det var ett extremt hårt jobb, ohållbart hårt, men då du kommer från restaurangbranschen har du en förvrängd bild av hur arbetslivet ser ut. Tempot är högt, arbetsmoralen likaså. Så här höll jag på i tre år innan jag insåg att jag var så sjuk att det inte längre går.

Glutenproblemet

Det var inte bara den mentala belastningen. Det var också den glutenintolerans, som nära på tog kål på henne då hon var liten, som verkade göra sig påmind igen.

– Jag diagnostiserades som keliakiker som ettåring, efter att ha varit väldigt sjuk av den dåtida vällingen. Men då jag började dagis blev jag friskförklarad, och det sades att den glutenfria kost jag levt på hade botat mig. Jag vet inte egentligen vad jag har för diagnos, men jag vet att jag i dag mår bättre av att äta glutenfritt.

Allting tydde i alla fall då, för dryga tre år sedan, på att Malin Båtmästar skulle må bäst av att lämna sitt levebröd – bagerikaféet – och sluta baka helt.

– Det var ett oerhört svårt beslut att lägga ner bageriet. Men hjärnan hade redan länge varit redo att sluta och slutligen var också kroppen slut.

Men hon är, säger hon, inte en som ger upp. Då beslutet att lägga ner företaget var gjort så växlade hon helt enkelt om.

– Jag satte i gång med att ändra på mina recept så att de blev naturligt glutenfria. Numera gör jag allting glutenfritt, men jag vill trots det inte bli sorterad in i ett hälsofack. Jag står för matvisioner, inte för någon hälsokostlinje.

Receptuppdateringen var inte det enda den unga kvinnan tog sig an. Hon hade på egen hand redan gett ut en receptbok, byggt upp och startat en matblogg och nu ägnade hon kvällarna åt att på egen hand bygga upp en helt egen nät­­butik. Ur den föddes sedan den fysiska butiken i Vasa, där Malin sedan två år tillbaka själv betjänar kunderna.

– Själva butiken är väldigt svenskinspirerad. Men den är jag och det vill jag inte dölja. Ganska tidigt insåg jag ju att man numera måste bjuda på sig själv. Jag vill inte bara vara den anonyma kocken. Jag vill vara personen Malin Båtmästar, med egen kunskap och egna tankar.

Van att kämpa

Det finns en sund dos kaxighet hos henne. Målet har ställts högt och ditåt tar hon sig målmedvetet fram, också då det kommer bakslag. Att hon vägrar ge upp tror hon beror på några centrala skeenden i livet. Dels är hon den andra tvillingen, babyn som vägde 1,5 kilo då hon föddes, som tidigt tog strid för att alls kunna finnas till. Dels kämpade hon bara ett år gammal mot sjukdomen som tog hårt på en liten kropp. Och dels är hon ett skilsmässobarn. Fyra år efter att flickorna fått en dia­gnos och korrekt diet beslöt mamma och pappa nämligen sig för att gå skilda vägar.

– Fakturan för skilsmässan, där barnen blev spelbrickor, kom då jag var ton­åring. Då blev jag djupt deprimerad. Det var en utmaning att vara tonåring, hantera skilsmässans alla problem, reda ut relationer till syskonen och dessutom ha kärleks­trubbel. Det var den hittills mörkaste perioden i mitt liv, men det finns ett fint citat som beskriver det här tillståndet: ”När det är mörkt så tror man att man blir begravd, men det är då man blir planterad.”

Hon själv ser att det var just där den Malin Båtmästar som hon är i dag började växa fram.

– Jag hittade vägen uppåt, jag hittade min självkänsla. I dag har jag lärt mig att inte bry mig om vad andra tycker att jag ska göra för jag känner så starkt att jag vet vad jag vill göra, och jag kämpar mig framåt för att nå dit.

Räds inte misstag

Ambitionerna och arbetsmoralen är det inget fel på. Hon har i stort sett jobbat sedan hon var sjutton, en stor del av åren som egenföretagare. Utöver en rad mindre projekt skapar och förverkligar hon numera också receptvideor för två stora kommersiella aktörer inom livsmedelsbranschen.

– Jag fick rådet att inte skryta om det för journalister. Men det är ju inga små företag. Butiken är min kärna, men runt det bygger jag synergin som ska leda mig dit jag vill.

I dag mår hon bra, fast det är hårt jobb mest hela tiden. Och har hon lärt sig någonting så är det att alltid våga.

– Om jag visste hur man gör hemsidor? Nej, inte alls. Men jag prövar mig fram. Jag har lekt med datorer sedan jag var liten och tyckte det var fantastiskt att jag kunde sitta på mitt flickrum och via datorn bygga ett imperium. Det som finns på nätet har jag själv skapat från början till slut. Grafik, alla bilder, text, videor. Kan jag inte, så lär jag mig.

För det räcker inte med att sikta högt om man vill framåt. Man måste också spräcka de egna glasväggarna, gång på gång.

– Du är alltid dålig i början, men då du märker att du hela tiden överkommer hindren växer du. Vid nästa utmaning höjs ribban för vad man klarar och det gäller att aldrig ta saker för hårt. Man får misslyckas och pröva på nytt. Alla mina recept är till exempel inte alltid bra, men då testar jag mig fram tills de är det.

Ger glädje

Hon hymlar inte med att karriärresan, som hon fortfarande befinner sig i, har varit och fortfarande är kämpig.

– Jag vet fortfarande inte om det blir någonting av allting, men jag vägrar ge upp. Min dröm är att bygga ett eget studio­kök där jag får skapar min egen mat och mina 
egna recept. Jag lägger ingen prestige på att visa hur duktig jag är, utan jag vill hjälpa människor och hitta på grejer som alla har glädje av.

I dagsläget har hennes blogg drygt  7 000 läsare per månad, vilket inte är fy skam. Nu väntar hon med spänning på hur det går för den nya boken, som för första gången ges ut på ett riktigt förlag, och dessutom kommer ut på både svenska och finska.

– Maten är mitt liv. Jag har aldrig hunnit göra allt det som andra i min ålder har gjort. Men jag hoppas min chans att på riktigt försörja mig på det jag är bäst på en dag kommer. Då kanske jag ska unna mig lite ledigt och resa. Och sedan kanske min sambo och jag kan gifta oss, bygga det där huset och skaffa barn. Just nu är ingenting av det ekonomiskt realistiskt, men jag hoppas att den dagen kommer. Gärna ganska snart. 

Text: Jeanette Björkqvist

03.04.2017 kl. 08:16

Prata pengar!

Under veckan uppmärksammas Global Money Week. Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar ger några handfasta tips för hur du kan få en bättre kontroll över din privatekonomi. Det viktigaste är att våga prata om pengar.

Reflektera över din konsumtion
Hur använder du pengar? Känns det som om pengarna knappt räcker till i slutet av månaden? Samla kvitton på uppköp under en månad och gå sedan igenom dem för att se vilka produkter och vilken service som utgör den största kostnaden för dig. Finns det någonting som slukar onödigt mycket pengar som du kunde minska på? Då du vet vad du använder dina pengar till, är det också lättare att göra upp en realistisk månadsbudget.

Prata pengar med din partner
I ett fungerande parförhållande är det viktigt att man delar samma syn på framtiden – och då är en gemensam syn på pengar också viktig. Många par grälar på grund av olika uppfattningar om penninganvändningen. Undvik detta genom att diskutera öppet hur ni ser på sparande och konsumtion. Hur kan ni tillsammans bli bättre på att spara? Har ni något gemensamt sparmål ni vill nå, till exempel en utlandsresa eller en bostad?

Prata pengar med dina barn
Vår uppfattning om pengar formas i tidig ålder. Barn tar efter sina föräldrar på många områden i vardagen, bland annat gällande förhållningssättet till pengar. Stöd ditt barn i att skapa en positiv association till pengar och sparande genom att öppet diskutera ämnet i familjen. Du kan hjälpa barnet att förstå värdet av pengar genom att ge en lite månadspeng, samtidigt som du förklarar att man måste spara för att kunna köpa det man vill ha.

Prata pengar på din arbetsplats
Lön är någonting som finländarna mycket ogärna diskuterar öppet. Man anser det vara är oartigt att fråga vad någon annan förtjänar. Ändå går många omkring och funderar på om kollegerna förtjänar mera än man själv. För att lättare löneförhandla måste vi bli bättre på att jämföra löner och arbetsuppgifter med kollegorna.

Gör upp en realistisk sparplan
Sparandet är viktigt för att trygga framtiden. En tumregel är att spara 10 procent av månadsinkomsten, men i slutändan är det alltid var och en som själv avgör vad som är realistiskt. Slutligen spelar det inte någon roll hur mycket du sparar, det viktigaste är att du sparar. För att lyckas med sparandet är det också viktigt att ha ett sparmål, det kan vara en bostad, utlandsresa, att öka förmögenheten eller pensionen. Målet gör det lättare för dig att hålla dig till din sparplan. 


Läs mer om Global Money Week. Global Money Week årterkommer årligen, initierad av Child & Youth Finance International (CYFI). Lokala evenemang lyfter frågor och arrangerar aktiviteter som skall inspiera barn och unga att lära sig om pengar, sparande, jobb och företagande. I Finland uppmärksammas kampanjen av nätverket Mun talous och genom kampanjen Puhu Rahasta (#puhurahasta). Mia-Maja Wägar tillträder tjänsten som ekonomirådgivare på Marthaförbundet 3.4.2017. 

29.03.2017 kl. 16:11

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt