Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

22.03
ÅBO: Ungas ekonomi & sparande Känner du dig ovan att handskas med din egen ekonomi eller skulle du helt enkelt vilja veta mer om hur man kan tänka ekonomiskt i sin vardag och kanske t.o.m. lägga undan en liten summa varje månad.
26.03
MALAX: SMARTHFISK Nyfinländare och marthor: Kom med och lär er mera om våra lokala fiskar!
28.03
VASA: Vardagsmat för barnfamiljer Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla i familjen gillar? Hushållsrådgivare Solveig Backström och kursledare Jenni Haapala från Marthaförbundet bjuder in till diskussion kring vardagsmat och delar med sig av tips och kunskap.
03.04
HELSINGFORS: Gör din egen naturkosmetik Kom med och gör dina egna hudvårdsprodukter!
05.04
MALAX: SMARTHFISK Nyfinländare och marthor: Kom med och lär er mera om våra lokala fiskar!
24.04
KRISTINESTAD: Fiskhanteringskurs Fiskhanteringskurs i samarbete med Kristinestads medborgarinstitut
25.04
KRISTINESTAD: Fiskhanteringskurs Fiskhanteringskurs i samarbete med Kristinestads medborgarinstitut
03.05
MALAX: SMARTHFISK Nyfinländare och marthor: Kom med och lär er mera om våra lokala fiskar!
05.05
Vårmöte i Åbo Marthaförbundet håller vårmöte i Åbo.
16.08
NKF-sommarkonferens, Mariehamn Åland

 

Senaste nytt

Ekonomitips för dig som flyttar hemifrån

Är det här hösten du flyttar hemifrån? Ekonomirådgivare Mia Wägar har samlat de bästa ekonomitipsen och råden inför flytten.

Att flytta hemifrån innebär mycket mer än att hitta ett boende och låna eller hyra en flyttbil. Då man står vid vägskälet mellan barndomen och vuxenlivet är det viktigt att fundera över sin ekonomi. Vi ger några tips på vägen. Läs igenom och lycka till med flytten!


 

Wägar vägleder

Att tänka på innan DU flyttar hemifrån


Börja spara innan flytt
Att flytta innebär en hel del utgifter. För att vara förberedd kan det vara bra att börja spara redan innan du flyttar så att du har en buffert att ta stöda dig på.

Exempel på kostnader som uppstår vid flytt:

 • Hyra
 • ​El
 • Hyresgaranti (oftast 2 månaders hyra)
 • Vatten
 • ​Internet
 • Telefonräkning
 • ​Hemförsäkring
 • Möbler
 • ​Lakan och handdukar
 • Kökstillbehör
 • Mat
 • Intressen och fritid
 • Kläder
 • Resekort
 • Mediciner

Konkurrensutsätt
Då du ingår avtal som exempelvis försäkringar, elavtal och telefonabonnemang lönar det sig alltid att jämföra priser mellan olika tjänsteleverantörer.

Försäkringbolag A: 136,57 euro
Försäkringsbolag B: 144,00 euro
Försäkringbolag C: 210,61 euro
Försäkringsbolag D: 214,29 euro

Som man ser i exemplet, kan det finnas stora variationer. Exempel-försäkringarna innehåller alla hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och reseförsäkring. Ta som vana att kolla med 1–2 års mellanrum om det finns något förmånligare alternativ än det du redan har.

Hitta balansen mellan inkomster och utgifter
Gör en månads- och veckobudget. Spara kvitton från en månad, vad använder du mest pengar på? Använd Marthas budgetunderlag för att hålla koll på din budget. Mobilapplikationer som exempelvis Pivo kan också hjälpa dig att kartlägga dina utgifter. Kategoriseringen av kostnader kan göras exempelvis så här:

 • Mat hemma
 • Resor
 • Mat utanför hemmet                                    
 • Fritid och nöjen
 • Boende                                                    
 • Hemmets anskaffning
 • Låneskötsel
 • Försäkringar
 • Kläder                                                      
 • Telefon      
 • Hälsa och hygien                                         
 • Övrigt

 

Förutse
Räkningarna kommer sällan som en överraskning. Märk ut i kalendern när du väntar dig få en räkning, och när du väl fått den, betala genast undan eller skriv ner förfallodagen. Göm inte undan räkningar i skrivbordslådan.

Betalningspåminnelserna är en onödig kostnad, som kan vara upp till 5 euro per räkning. I värsta fall kan en obetald räkning, som inte betalas trots påminnelser, leda till betalningsstörning. En betalningsstörning kan påverka då du ansöker om lån, öppnar abonnemang, köper på räkning, ingår hyresavtal, tecknar försäkring eller ansöker om ett betalkort.

Var prismedveten
Var vi handlar påverkar slutsumman på kvitto. Det är oftast dyrare att handla i småaffärer. Satsa i stället på att handla färre gånger och i en större affär.

 

Närbutik

Market

Mjölk 1 l  

1,09 euro   

0,86 euro

 

Banan

 

2,09euro/kg   

 

1,95 euro/kg

Malet kött 400 gram 

3,95 euro

2,99 euro

Hönsstrimlor 300 gram

3,55 euro

2,99 euro                                                                         


Prisjämförelse gjord i Helsingfors 04/2017


Det lönar sig också att jämföra priser per kilogram, liter och styck. Större förpackningar är ofta billigare, vilket gör att produkter som du konsumerar ofta och mycket kan det vara lönsamt att köpa en större förpackning.
 

Blåbär (euro/kg)   

Yoghurt

200 gram: 8,75 euro/kg

150 gram: 3,95 euro/kg

1000 gram: 6,45 euro/kg

1 kg: 1,99 euro/kg


Prisjämförelse gjord i Helsingfors 04/2017


Reflektera över ditt förhållningssätt till krediter
Avbetalningar, snabblån, kredit-kort ... Räntorna är höga, och slutbeloppet kan bli avsevärt större. Spara i stället till en buffert som du kan ta från då det uppstår oväntade kostnader.

Laga din egen mat
Då du lagar maten själv vet du vad din mat innehåller och kan också lättare påverka dina kostnader. Samla på dig några grundrecept som du kan stöda dig på dagarna då du saknar inspiration.

Utnyttja subventionerade luncher och förmåner
Den subventionerade lunchen i studentrestaurangerna kostar oftast kring 2,60 euro, betydligt billigare än 10 euro på restaurang.

14.08.2017 kl. 14:52

Monika Mäkelä ny ekonomichef på Marthaförbundet

Ekonomie magister Monika Mäkelä blir ny ekonomichef för Marthaförbundet. Nuvarande ekonomichefen Annéa Forss avgår med pension efter 38 år i tjänsten.

Monika Mäkelä, 52, har tidigare arbetat som ekonomichef vid företaget GT Musiikkiluvat Oy, förlaget Schildts & Söderströms samt som ekonomiansvarig vid flera större internationella och finländska företag. Hon är född och uppvuxen i Borgå, bor i Esbo, har tre döttrar och gillar inredning, motion samt att vistas i naturen.

– Det känns spännande och utmanande att bli en del av Marthaförbundet. Jag ser fram emot att arbeta som ekonomichef för ett traditionsrikt och nytänkande förbund som snart firar sitt 120-årsjubileum, säger Mäkelä.

På frågor svarar:

 • Frida Nylund, verksamhetsledare för Marthaförbundet, 040 715 1579, frida.nylund (at) martha.fi

Pressmeddelande 8.8.2017

09.08.2017 kl. 09:30

Fira Martha

Marthas namnsdag den 26.7 firas på bästa sätt med en marthabakelse till kaffet.
 • 1½ tsk bakpulver
 • 1 ½ dl brunt socker
 • 1 dl mjölk
 • 1 ½ dl frysta blåbär

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smör, ägg, mjöl, bakpulver, socker och mjölk i en skål och vispa i 4 minuter med en elvisp. Rör försiktigt ner bären. Fyll muffinsformar med ¾ delar smet och grädda i 30–35 minuter. Låt dem svalna helt.

Dekoration

 • 100 g rumsvarmt smör
 • 170 g florsocker
 • 1 ekologisk citron (1 msk citronsaft och 1 tsk citronskal)
 • Färska blåbär
 • Bastband eller silkesband

Vispa smöret med florsockret till en fluffig glasyr, tillsätt citronsaften och skalet. Knyt en rosett runt kakorna med ett vackert band och spritsa sedan glasyren på kakorna. Dekorera med färska blåbär. Det är godast att servera kakorna genast eller samma dag.

Tips! Man kan även spritsa kakorna med vispad grädde.

18.07.2017 kl. 16:38

Planering + Avkoppling – Stress = Lyckad semester

Det är semestertider. En tid på året då vi förhoppningsvis har möjligheten att koppla av och ladda batterierna inför hösten. Men också en tid som ofta är laddad med stora förväntningar och stress inför dem. Förväntningar inkluderar ofta pengar och konsumtion. Hur ska vi maximerar chanserna för att vår semester ska blir så lyckad som möjligt?

Statistiskt sett ökar vår konsumtion under sommarmånaderna. Vi köper inte bara mera grillkorv och glass, utan lägger också en del pengar på att resa både utomlands och inom Finland. En del av budgeten går också till att äta ute. Enligt siffrorna från förra sommaren var en genomsnittlig semesterbudget för en finländare 1 380 euro. En småbarnsfamiljs semesterbudget gick på 1 520 euro. Det här är mycket pengar, och många kanske inte har möjligheten att lägga ut så mycket pengar på sin semester. Därför är det viktigt att i god tid fundera på vad vi vill ha ut av vår semester, hur mycket vi är redo att betala under vår semester och hur vi ska finansiera det hela. Vi måste ta ståndpunkt till vår konsumtion och lära oss prioritera.

Jag förespråkar ofta att vi måste prata öppnare om pengar, och penninganvändningen under sommaren är inte ett undantag. Vi får det betydligt trevligare ifall vi öppet uttalar för personerna som vi ska fira semestern med vilka behov och önskemål vi har, samt hur mycket  pengar vi är beredda att lägga ut under semestern. Outtalade önskemål leder oftast bara till besvikelse, missförstånd och gräl.

För att underlätta i semesterplanerandet kan du ta hjälp av vår checklista nedan. Men planeringen är såklart inte den enda betydande variabeln i ekvationen för en lyckad sommar. Vi måste också kunna koppla av och njuta av stunden utan att stressa för att vi borde resa eller konsumera. Allt behöver inte kosta stora pengar för att vara roligt och minnesvärt, tvärtom. Ibland är en liten picknick i parken eller en cykeltur till grannstaden lika minnesvärda som paketresan till Grekland. Åk till stranden, plocka jordgubbar, besök grannstaden, gå på picknick, sätt ett tema för dagen … Använd din fantasi! Det här ska bli en lyckad sommar!


Wägar vägleder

CHECKLISTAN INFÖR SOMMARLOVET

Diskutera med personerna du ska fira semester med

 • Sätt er ner och planera. Diskutera vad ni har för förväntningar, vad ni vill göra och vad er budget är.
 • Då alla är överens och alla fått säga sin åsikt om semestern, är det också lättare att planera.

Planera hur du finansierar din semester

 • Semesterpeng, sparpengar eller kredit brukar vara de vanligaste sätten för finländare att finansiera sina semestrar.
 • Om du planerar att åka längre bort och behöver en större resekassa kan det löna sig att börja spara inför semestern i god tid. Det känns betydligt snällare för plånboken att lägga undan semesterpengar an efter, istället för att plötsligt betala 1 300 euro.
 • Det lönar sig sällan att finansiera sina resor med kredit, betalningsdagen kommer förr eller senare. Kreditkort kan absolut användas för att beställa flygresor för att få en extra försäkring om flygbolaget skulle gå i konkurs, men det lönar sig att betala bort krediten innan den börjar samla ränta.
 • Då du reser utomlands lönar det sig att kolla om du kan använda betalkort i området, vilka möjligheter det finns att lyfta kontanter samt vad det kostar att växla kontanter. Då är det lättar för dig att planera hur mycket kontanter du ska ta med dig.
 • Se till att aldrig vara beroende av endast ett betalmedel - om ett inte fungerar har du ett annat att ta till. Du kan exempelvis ha med dig både betalkort och kontanter.

Betalningsfria månader på kreditkort?

 • Bankerna erbjuder ofta i samband med kreditkort betalningsfria månader på krediträkningen. Det här innebär att du under valda månader är befriad från att betala krediträkningen.
 • Kom ihåg att trots att du inte behöver betala räkningen en viss månad samlas det ändå ränta på den totala summan, vilket ökar kostnaden på din kredit.

Planera hur du betalar räkningarna

 • Lista upp vilka räkningar som kommer att ha förfallodag under din semester.
 • Oberoende om du sköter dina räkningar som e-faktura, direktdebiteringen eller betalar manuellt, är det viktigt att du har koll på förfallodagarna och att det finns täckning på kontot på förfallodagen. Avgifterna som uppstår då företagen skickar betalningspåminnelser kan du använda på jordgubbar och glass!
 • Trots semestern kan det ibland löna sig att logga in i nätbanken och kolla att allt stämmer på kontot.

Kolla upp dina försäkringar

 • Kolla med försäkringbolaget att alla du reser med är försäkrade och att du har reseförsäkringskortet lätt tillgängligt under hela resan.
 • Red ut vilka sjukhus ditt försäkringsbolag samarbetar med i området dit du reser. Försäkringsbolagen brukar ha sjukhusen listade på sina hemsidor. Om det skulle hända en olycka, kan det underlätta situationen om du färdigt vet vart du ska vända dig.
 • Red ut vad din försäkring täcker. Speciellt om du är gravid är det viktigt att du har koll på veckorna som försäkringen täcker om det skulle uppstå komplikationer eller förlossningen skulle komma igång för tidigt.

FPA:s europeiska sjukförsäkringskort

 • Förutom försäkringen rekommenderar vi att du beställer det europeiska sjukvårdskortet som FPA erbjuder kostnadsfritt för alla som är sjukförsäkrade i Finland.
 • Med kortet påvisar du att du har rätt till sjukvård i EU-, EES-länderna och Schweiz till samma kostnad som de som bor i landet.
 • Ha alltid med dig kortet då du vistas i ett EU- eller EES-land eller Schweiz. Utan kort kan du själv vara tvungen att betala hela kostnaden för vården. FPA betalar summan till dig, men du måste göra en skild ansökan, vilket också tar tid.

Varför ska du ha både reseförsäkring och det europeiska sjukvårdskortet?

 • Europeiska sjukvårdskortet täcker inte vård utanför Schweiz, EU- eller EES-länderna.
 • Reseförsäkringen berättigar dig till vård på privata sjukhus medan europeiska sjukvårdskortet berättigar till vård inom den offentliga sjukvården.
 • Småorter utomlands kanske inte har privata sjukhus eller hälsocentraler, då behövs europeiska sjukvårdskortet för att bevisa att du är berättigad till vård inom den offentliga sektorn.
 • Allvarligare olyckor, astmaanfall och arytmi behandlas oftast inom den offentliga sektorn.
 • Med europeiska sjukvårdskortet får man också vård i samband med en långvarig sjukdom, graviditet eller förlossning, vilket inte nödvändigtvis är fallet med reseförsäkringen.

 

 

Missa inte podden om semester, pengar och konsumtion. Finns på Soundcloud och i Podcaster-appen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Källor
21.06.2017 kl. 14:38

Jenni Haapala ny kursledare på Marthaförbundet

Från och med hösten förstärks Marthaförbundets hushållsteam med en kursledare. Jenni Haapala, ämneslärare i huslig ekonomi och hälsolärare, kommer att jobba med kurser i matlagning och vardagshantering främst inom projektet Hantera vardagen.

Senast kommer Haapala från en tjänst som lektor i huslig ekonomi på en högstadieskola i Vasa.

Vad betyder Martha för dig? 

– Martharörelsen har alltid varit närvarande i mitt liv. Min mormor blev medlem i en förening redan som ganska ung och via henne är martha bekant. Jag tycker att kombinationen av traditionell kunskap och vardagsinspiration ligger i tiden.  

Varför är vardagskunskap viktig att lära ut?

– Om man klarar vardagssysslorna och har bra rutiner tror jag att man också mår bättre och livet rullar på lättare. Rutinerna gör att det inte blir lika jobbigt mitt i vardagsstressen. Behovet av vardagskunskap är stort. Jobbet med tonåringar har gett mig insikter om att det inte alls är alla som kan skala och koka en potatis i dag, den kunskapen behövs.

Vad är din målsättning med jobbet? 

– Att inspirera kursdeltagare! Jag vill föra fram ekologisk och närproducerad mat. Och också föra fram att det inte alltid är mängden som är den viktigaste. Istället för mycket och billigt kan man tänka på att satsa på bättre råvaror och värdesätta dem högre. Vi har väldigt bra råvaror i Finland. Kunskap om säsongsråvaror är också viktigt att föra fram nu när vi kan få allt året om. 

09.06.2017 kl. 17:00

Nytt poddavsnitt!

Hur hanterar vi osynliga pengar på bästa sätt? Och varför lönar det sig att prata pengar med kollegerna? Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia Wägar brinner för vardagsekonomi – för den ger möjligheter!


Flera poddavsnitt med ekonomiteman på kommande!

07.06.2017 kl. 11:36

Ingen hushållsrådgivning torsdag 1.6

Torsdagen den 1 juni ges ingen hushållsrådgivning per telefon. I stället är du välkommen att kontakta oss via hushall@martha.fi, så hjälper vi dig senast fredagen den 2 juni.

31.05.2017 kl. 15:40

Vi flyttar!

I början av juni packar vi ihop hela kansliet i Böle och onsdagen den 7 juni går flyttlasset till Kvarteret Victoria på Busholmen.

Flyttstöket medför att det under en period kommer att vara aningen rörigt innan allting kommer på plats och nätuppkopplingen fungerar normalt. Vill du under flyttveckan och veckorna före midsommar kontakta oss når du oss säkrast via våra mobiltelefoner. Vi ber om överseende med eventuella besvär som kan uppstå i samband med flytten! Efter sommarledigheten 19.6–30.7 håller vi öppet som vanligt och då är du välkommen att titta in. Vår nya adress är Medelhavsgatan 14 C, 2:a våningen.

31.05.2017 kl. 11:19

Micaela Röman koordinator för marthornas 120-årsjubileum

Journalisten Micaela Röman, 46, har valts till koordinator för Marthaförbundets och Marttaliittos gemensamma 120-årsjubileum. Röman tillträder tjänsten den 1 juni 2017.

Micaela Röman kommer att ansvara för förverkligandet av marthornas tvåspråkiga jubileumsår som år 2019 firas i hela Finland. Målet är att skapa en folkrörelse genom att lyfta viktiga marthafrågor och under ett helt år göra handlingar för en bättre värld, en vardag i taget.

Röman har tidigare fungerat som chefredaktör för tidningen Östnyland, varit kanalchef för Radio X3M samt redaktionschef för teveprogrammet Jyrki (MTV3). Hon bor i Sibbo, har två barn, är medlem i Sibbo Marthaförening och är nyinvald i Sibbo kommunfullmäktige (obunden, SFP).

– Jag är glad och entusiastisk, säger Röman. Min farmor var en mycket aktiv martha, så jag är uppvuxen med rörelsen. Att få bära ansvaret och koordinera jubileumsåret är en stor ära.

Mera information ger:

 • Frida Nylund, verksamhetsledare för Marthaförbundet, 040 715 1579, frida.nylund(at)martha.fi
 • Marianne Heikkilä, generalsekreterare för Marttaliitto, 050 375 1195, marianne.heikkila(at)martat.fi

Pressmeddelande 31.5.2017

31.05.2017 kl. 09:00

Nu är Marthas sommarnummer här!

I dagarna dimper Martha nr 3/2017 ner i brevlådan.

I tidningens spalter flaggar vi denna gång för nordiskt samarbete och tar pulsen på presidenten för Nordiska rådet, åländskan Britt Lundberg, vi träffar representanter för den nordiska omställningsrörelsen samt deltar i en gränsöverskridande bokcirkel där man delar läsupplevelser och diskuterar jämställdhet på arbetsplatsen. Dessutom grillar vi vegetariskt, berättar om framtidens biff (läs: ätbara insekter) och ger enkla vardagstips för en hållbar kärleksrelation. Vi önskar Marthas läsare en härlig sommar med många långa och sköna lässtunder!

29.05.2017 kl. 08:05

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt