Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

26.01
Marthaförbundet på Educa Vi är på plats på Educa. Kom och bekanta er med det material och den verksamhet vi erbjuder och beställ till din skola.
27.01
Marthaförbundet på Educa Vi är på plats på Educa. Kom och bekanta er med det material och den verksamhet vi erbjuder och beställ till din skola.
29.01
Kvinnor i fredsarbete ”Om vi vill ha hållbar fred i världen måste kvinnorna involveras i fredsarbetet.”
12.02
Luonnonkosmetiikka / Naturkosmetik Luonnonkosmetiikka/naturkosmetik, tvåspråkig kurs i samarbete med Kristianstads medborgarinstitut. En kortkurs med fokus på hudvård utan skadliga kemikalier.
20.02
Naturen som skafferi Föreläsning med ekologirådgivare Anita Storm. Arrangör är Malax Pensionärsförening.
27.02
Familjekompet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
06.03
Familjekompet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
09.03
Prova på retreat Är du nyfiken på retreat eller i behov av en paus mitt i vardagsvimlet? Packa med dig tandborste plus yllesockor och pröva på att dela tystnad tillsammans med andra! 
13.03
Familjekompet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
24.04
Fiskhanteringskurs Fiskhanteringskurs i samarbete med Kristianstads medborgarinstitut

 

Senaste nytt

Nytt poddavsnitt!

Hur hanterar vi osynliga pengar på bästa sätt? Och varför lönar det sig att prata pengar med kollegerna? Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia Wägar brinner för vardagsekonomi – för den ger möjligheter!


Flera poddavsnitt med ekonomiteman på kommande!

07.06.2017 kl. 11:36

Ingen hushållsrådgivning torsdag 1.6

Torsdagen den 1 juni ges ingen hushållsrådgivning per telefon. I stället är du välkommen att kontakta oss via hushall@martha.fi, så hjälper vi dig senast fredagen den 2 juni.

31.05.2017 kl. 15:40

Vi flyttar!

I början av juni packar vi ihop hela kansliet i Böle och onsdagen den 7 juni går flyttlasset till Kvarteret Victoria på Busholmen.

Flyttstöket medför att det under en period kommer att vara aningen rörigt innan allting kommer på plats och nätuppkopplingen fungerar normalt. Vill du under flyttveckan och veckorna före midsommar kontakta oss når du oss säkrast via våra mobiltelefoner. Vi ber om överseende med eventuella besvär som kan uppstå i samband med flytten! Efter sommarledigheten 19.6–30.7 håller vi öppet som vanligt och då är du välkommen att titta in. Vår nya adress är Medelhavsgatan 14 C, 2:a våningen.

31.05.2017 kl. 11:19

Micaela Röman koordinator för marthornas 120-årsjubileum

Journalisten Micaela Röman, 46, har valts till koordinator för Marthaförbundets och Marttaliittos gemensamma 120-årsjubileum. Röman tillträder tjänsten den 1 juni 2017.

Micaela Röman kommer att ansvara för förverkligandet av marthornas tvåspråkiga jubileumsår som år 2019 firas i hela Finland. Målet är att skapa en folkrörelse genom att lyfta viktiga marthafrågor och under ett helt år göra handlingar för en bättre värld, en vardag i taget.

Röman har tidigare fungerat som chefredaktör för tidningen Östnyland, varit kanalchef för Radio X3M samt redaktionschef för teveprogrammet Jyrki (MTV3). Hon bor i Sibbo, har två barn, är medlem i Sibbo Marthaförening och är nyinvald i Sibbo kommunfullmäktige (obunden, SFP).

– Jag är glad och entusiastisk, säger Röman. Min farmor var en mycket aktiv martha, så jag är uppvuxen med rörelsen. Att få bära ansvaret och koordinera jubileumsåret är en stor ära.

Mera information ger:

  • Frida Nylund, verksamhetsledare för Marthaförbundet, 040 715 1579, frida.nylund(at)martha.fi
  • Marianne Heikkilä, generalsekreterare för Marttaliitto, 050 375 1195, marianne.heikkila(at)martat.fi

Pressmeddelande 31.5.2017

31.05.2017 kl. 09:00

Nu är Marthas sommarnummer här!

I dagarna dimper Martha nr 3/2017 ner i brevlådan.

I tidningens spalter flaggar vi denna gång för nordiskt samarbete och tar pulsen på presidenten för Nordiska rådet, åländskan Britt Lundberg, vi träffar representanter för den nordiska omställningsrörelsen samt deltar i en gränsöverskridande bokcirkel där man delar läsupplevelser och diskuterar jämställdhet på arbetsplatsen. Dessutom grillar vi vegetariskt, berättar om framtidens biff (läs: ätbara insekter) och ger enkla vardagstips för en hållbar kärleksrelation. Vi önskar Marthas läsare en härlig sommar med många långa och sköna lässtunder!

29.05.2017 kl. 08:05

Beställ broschyrer

Visste du att din marthaförening/-krets, skolklass eller organisation kan beställa lådvis av våra matkulturbroschyrer och magasin.

Dessa kan beställas lådvis (cirka 70 ex): Odlade buskbär (2016), Potatis (2015), Fisk året om (2014), Mjölk (2013). Dessutom ostbroschyren (2005), dock endast styckevis. Beställningar tar vi emot senast 26.5 till marika@martha.fi. Uppge det antal du önskar beställa samt namn, adress och mobilnummer. Endast postkostnad tillkommer.

23.05.2017 kl. 12:59

En rörelse i tiden

Marthaförbundets vårmöte i Kristinestad blev en otrolig upplevelse, en helhet som i alla detaljer förstärkte den gemenskap och det engagemang som Martha står för.

Under dagarna lyftes också de kontinuerliga tvecklingsbehov en rörelse i tiden ständigt står inför för att leva upp till målsättningen att vara en organisation i tiden. Jag vill här passa på att tacka arrangörerna och alla som medverkade i vårmötet – tack!

För cirka 1,5 år sedan återupptog centralstyrelsen sitt arbete med att utveckla organisationen såväl när det gäller verksamhetsformer och beslutsfattande som struktur. Fokus på strategiarbetet var fjolårets agenda, men vi har också diskuterat vad som krävs av en organisation i dag och i framtiden. Och kraven är många. Tack vare vår nya strategi är det fler som i dag tydligare kan säga vilket Marthaförbundets uppdrag är: att dela kunskap för en bättre värld, en vardag i taget. Men många upplever fortfarande att strukturen är mera invecklad än enkel, mera otydlig än tydlig. Förväntningarna förändras, samhällsstrukturen med den och de digitala lösningarna skapar nya möjligheter. Min fråga blir därför: Kan man göra som man alltid har gjort, men ändå göra det på ett nytt sätt? I höst kommer utvecklingen av vår organisation att dryftas med alla distrikts­styrelser och vid höstmötet 25.11.2017 ska olika utvecklingsmöjlig­heter presenteras.

En sak blev väldigt tydlig under vårmötet. Tron på en bättre värld, en vardag i taget, är stark inom vår organisation. Det gäller också för vårt jämställdhetsarbete och tog sig uttryck i att centralstyrelsens förslag till uttalande om lika lön oavsett kön enhälligt antogs vid vårmötet. Det sporrar mig, och hela centralstyrelsen, att arbeta vidare för en smidigare organisation. Men just nu vill jag uppmana alla att i sommar njuta av vardagen, gemensamma stunder, många gemensamma måltider, sol och värme.

Från oss alla, till er alla – ha en skön sommar! 

Andrea Hasselblatt, förbundsordförande

P.S. Bekanta dig gärna med förbundets årsrapport 2016 och uttalandet om lika lön oavsett kön här.

23.05.2017 kl. 08:11

Hållbart hjärta

”Vi älskar varandra. Vi gör faktiskt det, men vi längtar inte, vi attraheras inte… Det är liksom inte dåligt, men dött.”

Hon sitter i mitt kök och av mandelcroissanterna finns bara smulor kvar. Hon är lite vild i håret och tittar hela tiden på mig som om jag skulle veta svaret. Skulle jag ha svaret skulle jag ju inte sitta här! Då skulle jag vara översteprofessor vid Yale eller leda världens bästa och största relationsklinik, men självklart letar också jag efter den hemliga formeln till en hållbar och häftig relation. I själva verket har jag experimenterat halva mitt liv med att hitta den exakta kemiska balansen mellan pålitlighet och passion.

Men det är väl inte omöjligt? tänker du som har det bra. Och du har rätt. Inte omöjligt, men svårt. Svårt rent biologiskt, eftersom mycket forskning visar på att det är verkligt knepigt att hålla brasan sprakande i 50 år. Särskilt om man slutar att lägga in nya vedklabbar. Om vi börjar med den eviga elden, så var ju evigheten inte heller särskilt lång för bara 100 år sedan. Äktenskapen räckte kanske längre än i dag, men döden skilde oss åt åtminstone 20 år tidigare. Man var också gift av andra skäl än att bli sedd, bekräftad och åtrådd. Man var gift för att få barn, bli försörjd, för att pappa hade önskat och valt, för att få ett gratis hembiträde … kanske, kanske var man också kär, men det var mer som en överraskande bonus. 

Erotisk explosion

Den romantiska kärleken inom äktenskapet är trots allt ett rätt så sent påfund. Nu för tiden behöver inte kvinnor försörjning, och fast många herrar önskar hembiträde, har tjejer numera möjlighet att tacka nej. Pappa får inte heller välja och singelliv är ingen skam. Kvar är bara den romantiska kärleken och den är sällan kvar särskilt länge, eftersom ett överraskande antal annars rätt smarta människor tror att det ska gå av sig själv. Att träden ska fällas, huggas, klyvas och sättas i brasan av några magiska yttre makter. När man sedan börjar frysa springer man inte ens ut efter ny ved, utan värmer sig kanske hos grannen eller tar alla täcken och vägrar dela. Mycket märkligt.

Vissa påstår att det är jämställdheten som är orsaken till problemen i sängkammaren. Så är det säkert. Män som diskar, hämtar barn och sköter åldrande föräldrar somnar säkert snabbare än de som vilar framför tv:n hela kvällen. Men ur ett tjejperspektiv är delandet av disken en erotisk explosion jämfört med vad stereotypa könsroller gör för samlivet. Visst är det härligt med skogshuggarmän i åtsittande arbetsbyxor och tallbarr på skjortan, men det är bara sexigt om det dunkar ett varmt och empatiskt hjärta under bröstfickan. 

Däremot är barnen ett problem. Förstås inte barnen i sig, men hur vi förhåller oss till dem. Förr fanns det ett private space runt föräldrarna och deras relation var i centrum. I dag är barnen inte bara i centrum, utan de är också med överallt. Eller vi är med dem överallt. Vi står i dragiga hallar och hejar klockan 7 på lördagsmorgnar i stället för att ligga kvar i värmen och försöka hitta tillbaka till varandra. Jag snackar inte om fifty shades of grey-intimitet, utan om vanlig hederlig hudkontakt och small talk. Och så småningom är man bara föräldrakolleger i familjebolaget och världsbäst på doodlar och whatsapp-grupper kring barnens aktiviteter, medan man tycker att ett gulligt eller flirtigt SMS till sin partner tar för lång tid att skriva.

På 60 sekunder

Så säger nämligen många av dem som sitter i min terapisoffa. Att de inte hittar tid för varandra. Tid hittas aldrig, tid tas, säger jag då och slänger fram min 60 sekunders lista på bordet. På den står kärlekshandlingar som tar under 60 sekunder att visa: gomorronpuss, läppstiftsmeddelanden på spegeln, morgonkaffe i sängen, gröt med sylthjärta, hejdå-kram, skicka gullig emoji under dagen, ta i när den andra går förbi, skicka roliga vitsar, minnas favoritmyslin, köpa hem en bra tidning, säga tack varje dag, ta ut soporna, säga förlåt så snabbt man bara kan, inte gå undan när någon vill kramas …

Sedan tycker jag också att man själv bär ansvar för sin egen lust och längtan, men det tar lite längre än 60 sekunder. Det är inte ens partners sak att vara så sexig att man frivilligt slutar facebooka i sängen, utan man måste själv lägga sitt surfande åt sidan för att ens kunna upptäcka hur gott den där i den slarviga pyjamasen de facto doftar. Man måste tänka och leva sinnligt för att startsträckan till kontakt inte ska kräva tjänstledighet. Man måste också ge upp tanken på sin partners telepatiska talanger och börja uttrycka vad man vill och vad man behöver för att må bra.

Har som sagt ännu inte knäckt formeln till det hållbara och härliga förhållandet, men respekt, omsorg och nyfikenhet är definitivt med i den bubblande brygden. Humor och hud kan jag personligen inte leva utan. Jag är nyfiken på ditt recept … 

Text: Maria Sundblom Lindberg

23.05.2017 kl. 08:10

Britt Lundberg:

Enligt Nordiska rådets president Britt Lundberg är jämställdhet mellan könen en av de mest centrala demokratifrågorna. Och de nordiska kvinnorna – de borde bli bättre på att ta för sig.

Det råder ingen tvekan om att kvinnan som sitter på andra sidan bordet stortrivs som årets president för Nordiska rådet.

– Varje dag då jag vaknar har det gått en dag till av det här otroliga året och jag vill göra det allra bästa möjliga av varje stund, säger åländska Britt Lundberg.

Hemma på Åland har hon inte bara varit talman för lagtinget, utan även suttit på en rad ministeruppdrag, jämställdhetsposten bland dem. Parallellt med det nordiska förtroendeuppdraget sköter hon under det här året också aktivt uppdraget som lagtingsledamot och ordförande för Centergruppen.

– Men de här jobben är så inspirerande att jag får mer krafter av att arbeta, säger hon.

Svart sida

När det gäller just jämställdhet konstaterar Lundberg att Norden som region förstås ligger i världstoppen på flera områden: kvinnors delaktighet i arbetslivet, den låga andelen döda vid barnafödande, utbildningsnivån … Men det betyder inte att allting är bra.

– På 1300-talet lagstiftades det om kvinnofrid. Hur relevant är den frågan i dag? frågar hon. Svaret är: Relevant.

– Missbruk och siffrorna för mäns våld mot kvinnor är de nordiska välfärds­staternas svarta sida. När det gäller lika lön för arbetet är det skäl att se på hur vi värderar de arbetsinsatser där man arbetar med människor och dem där man arbetar med maskiner och teknik. Här finns mycket kvar att göra.

Krävande kunskapsområde

Britt Lundberg själv anser att jämställdheten är ett krävande kunskapsområde. Därför är hon glad att Finland åtminstone inte än har hoppat på den samnordiska trenden att väga frågan ur en sektoriell vinkel, det vill säga så att man för samman alla diskriminerade grupperingar.

– Slår man ihop den här lagstiftningen, finns det en risk för att jämställd­heten hamnar i skuggan. 

För den tidigare jämställdhetsministern handlar just den frågan nämligen i slutändan om en av de mest centrala demokratifrågorna.

– Först den dagen då ingen kan tillmäta sig ett högre värde än en annan kan vi säga att vi har en fullständig demokrati. Och dit har vi nog en bit att gå, också i Norden.

Utvecklingen kräver, understryker hon, insatser av båda könen. 

– Jag tror det är viktigt att män är med om att arbeta för jämställdhet, för då får frågan mer legitimitet. Det betyder väldigt konkret att män på riktigt för fram kvinnor till centrala poster och också låter dem föra ordet.

Kvinnans ställning

Lundberg har själv fyllt 54 i april. Under hennes livstid har kvinnans ställning på många sätt förbättrats i Finland och Norden. Samtidigt hörs fortfarande likartade diskussioner som kan handla om exempelvis bristen på kvinnor i aktie­bolagens styrelser.

– Det heter att ”det finns inga kvinnor som vill”. Det är klart att det finns. Det är bara att titta på de nordiska kvinnornas utbildningsnivå. Är det så att man inte hittar de här kvinnorna behöver vi kanske skapa banker av dem som är intresserade av styrelsearbete. Vi – både män och kvinnor – behöver också föreslå dem till de här posterna.

Och är det så att kvinnorna tvekar – ja, då uppmanar Britt Lundberg samhället att stötta dem, puffa på dem och inspirera dem att ta steget.

– Kvinnor tenderar se fler hinder än män, eller så tror de att man måste vara på ett speciellt sätt för att klara av ett uppdrag. Jag har arbetat på en personalavdelning, där vi också rekryterade. Där fanns det tecken på att kvinnor är bra på att hindra sig själva.

Som exempel nämner hon en rekrytering där det krävs åtta kvalifikationer av den som skulle anställas. När rekryteringen var klar kunde ansökningar av kompetenta kvinnor, som hon själv kände till, lysa med sin frånvaro.

– Kvinnan tittar på listan och ser att hon uppfyller alla utom en punkt. Saknas den ena punkten anser hon sig inte vara kompetent. Många män läser två, tre punkter och säger ”Äh, det här klarar jag”. Det är ju rätt tänkt. Sällan uppfyller någon alla krav. Kvinnor behöver få en frimodigare inställning till sin kompetens och förstå att det man ännu inte kan så kan man lära sig via jobbet.

Tro på ditt omdöme

När en kvinna kommer så långt som till att söka, och få, jobbet avsäger sig Britt Lundberg också bestämt omgivningens frågor och goda råd.

– Alla dessa människor som undrar hur hon ska klara arbetet, barnen och ett stort hus. Vet ni, det behöver ingen annan bedöma för er. Det är viktigt att komma ihåg att en kvinna nog själv klarar av att avgöra vad hon kan.

Själv sköter hon entusiastiskt ett krävande politiskt uppdrag på Åland och ett tidskrävande förtroendeuppdrag. Kraft hittar hon i människomöten och i uppdraget.

– Jag tror att i tider då EU krackelerar och världen känns otryggare så söker man sig till familjen. Vi må vara skilda länder med lite olika lagstiftning och situation, men vi i Norden hör ändå ihop.

Praktiska hinder

Hon själv är en passionerad nordist, och även om Norden kan ses som en av världens mest integrerade regioner, finns en hel del arbete kvar att göra.

På diskussionsagendan under hennes år hänger den än så länge teoretiska diskussionen om någon form av förbundsstat med. Det gör också en kanske snäppet mindre teoretisk diskussion om ett nordiskt personsignum. För även om det nordiska samarbetet har långa anor så vet de som flyttat mellan länderna att det finns en hel del praktiska hinder i vardagen.

– Att öppna bankkonto, få bankkoder, skriva hyreskontrakt, skaffa bonuskort till butiker … Många av de gränser som finns kvar kunde raseras med ett gemensamt personsignum, men det är en utdragen diskussion för att nå dit.

Samtidigt vill hon satsa hårt på att sprida kuns­kap, och samla in kunskap, om Norden. Bland de första åtgärderna var att starta en blogg. Den verkar redan ha sänkt tröskeln för medborgarna att ta kontakt, ibland i väldigt praktiska ärenden. Det tycker hon är bra.

– Skattefrågor, vardagliga hinder, tankar om Norden … Alla kontakter hjälper mig att få en bild av hur den lagstiftning som finns fungerar för dem som berörs. 

Ger energi

Några månader in i det ett år långa uppdraget syns heller inga tecken på trötthet. Tvärtom. Hon har hittills tackat ja till betydligt mer än vad som förväntas och det gör hon dels för att maximera tiden som president, dels för att det är i arbetet hon hittar krafter.

– Jag är väldigt mån om att sköta det här med full motor och samtidigt är jag förstås väldigt mån om lagtingsuppdraget hemma. Men om man planerar väl, fungerar detta väldigt bra. Det här arbetet ger mig en oerhörd energi och den i sin tur föder sedan mer energi.

Text: Jeanette Björkqvist 
Foto: Karin Lindroos
23.05.2017 kl. 08:10

Vårmötet 2017: Engagemang smittar!

Marthaförbundets vårmöten arrangeras i samarbete med distrikten, i år var det Sydösterbottens Marthadistrikt som stod i tur att vara värd. Mötet lockade rekordmånga marthor, sammanlagt 370 marthor hade samlats i Kristinestad lördagen den 6 maj.

– Det gläder oss verkligen att så många marthor från hela Svenskfinland deltog, säger Ulla Smeds, ordförande för Sydösterbottens Marthadistrikt. Om man utgår från det lokala och de möjligheter och resurser som finns i distriktet, och gör det till ett gemensamt projekt i positiv anda, där alla kan engagera sig på ett sätt eller annat, samt bjuda på sig själva, ja, då blir det bra! Man ska göra mötet till sitt eget, på sitt eget sätt, inom de ramar som finns och med de resurser man har, helt i sann marthaanda.

Och visst är det så, engagemang och glädje smittar! Alla som deltog i vårmötet kände sig välkomna och stämningen var varm och trevlig. Man kunde även känna att detta var en gemensam satsning gjord med omsorg om deltagarna.

Det lokala eller typiska för distriktet får gärna synas i såväl programmet som arrangemangen. I Kristinestad stod de två inledande talarna för den lokala prägeln. Ulla Mangs, pensionerad lärare och teveredaktör, berättade om tomatens historia och hur viktig tomaten kom att bli för bygden, och Mikaela Björklund, universitetslektor och kommunfullmäktigeordförande i Närpes samt fyrabarnsmamma, lyfte de många roller kvinnor har, tar och får.

Låt det lokala synas!

Tomaten var viktig under mötet och serverades i olika former, bland annat som sådan i sallader, men också i välkomstdrycken och i chokladkakan som avrundade kvällsfesten. Även den härliga Närpesdialekten fick höras på scen.

Den vackra staden Kristinestad med sina låga trähus och smala gränder är en liten stad med knappt 7 000 invånare, men såväl lokalen för mötet som login för alla deltagande marthor löste sig på bästa sätt. Sydösterbottens Marthadistrikt har cirka 430 medlemmar som kommer från städerna Kristinestad och Närpes. I dessa trakter är man känd för att vara företagsam och orädd.

– Visst finns det problem att lösa längs vägen när man ska ordna en så stor tillställning, säger Ulla. Men man kan också se det som en möjlighet och göra det bästa av de utmaningar som dyker upp. Blir det omöjligt eller för svårt med något speciellt, strunta i det eller gör det enklare eller på annat sätt! Håll det på en realistisk nivå. Diskutera er fram till lösningar och inkludera den som vill vara med. Förbundets personal står ju också till tjänst, det är bara att ta kontakt med dem!

Slutligen vill Ulla framföra sitt varma tack för all den positiva feedback distriktet fått!

Text: Petra Högnäs

18.05.2017 kl. 13:30

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt