Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

22.03
ÅBO: Ungas ekonomi & sparande Känner du dig ovan att handskas med din egen ekonomi eller skulle du helt enkelt vilja veta mer om hur man kan tänka ekonomiskt i sin vardag och kanske t.o.m. lägga undan en liten summa varje månad.
26.03
MALAX: SMARTHFISK Nyfinländare och marthor: Kom med och lär er mera om våra lokala fiskar!
28.03
VASA: Vardagsmat för barnfamiljer Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla i familjen gillar? Hushållsrådgivare Solveig Backström och kursledare Jenni Haapala från Marthaförbundet bjuder in till diskussion kring vardagsmat och delar med sig av tips och kunskap.
03.04
HELSINGFORS: Gör din egen naturkosmetik Kom med och gör dina egna hudvårdsprodukter!
05.04
MALAX: SMARTHFISK Nyfinländare och marthor: Kom med och lär er mera om våra lokala fiskar!
24.04
KRISTINESTAD: Fiskhanteringskurs Fiskhanteringskurs i samarbete med Kristinestads medborgarinstitut
25.04
KRISTINESTAD: Fiskhanteringskurs Fiskhanteringskurs i samarbete med Kristinestads medborgarinstitut
03.05
MALAX: SMARTHFISK Nyfinländare och marthor: Kom med och lär er mera om våra lokala fiskar!
05.05
Vårmöte i Åbo Marthaförbundet håller vårmöte i Åbo.
16.08
NKF-sommarkonferens, Mariehamn Åland

 

Senaste nytt

Dela omsorg

Ett av de vackraste orden jag vet är ordet ”omsorg”. Kanske dels för att jag anser att vi borde våga tala mera om sorg som drabbar oss alla i olika livsskeden, dels för att det är just precis det som vår värld behöver i dag.

I skrivande stund har vårt land precis drabbats av vårt första terrordåd (brottsrubriceringen 21.8). Vi är säkert flera som känner ondskan bakom hörnet samtidigt som vi vet att det inte går att leva i ständig rädsla. Det är i stunder som denna som klagovisan om små brister i vardagen känns banal och onödig. Det är i denna stund som jag inser vilken styrka det ligger i vår gemenskap och att vi borde bli bättre på att kanalisera denna gemenskap då behov uppstår. Martha ska visa omsorg i svåra, och i glada, stunder i vardagen, nära medmänniskan.

För att kunna agera i tiden, behöver organisationen ständigt utvecklas. Denna höst kommer vår organisation att stötas och blötas i alla distrikt för att finna en organisationsmodell som möjliggör en smidigare, mer rättvis och enklare organisationsstruktur där fokus ligger på arbetet för en bättre värld, en vardag i taget. Med omsorg ska vi utveckla vår organisation så att struktur, verksamhet och beslutsfattande motsvarar krav och behov i såväl nutid som framtid.

Att dela med sig av det man har, har varit en ledtråd för marthaverksamheten i snart 120 år. Dagens teknik möjliggör att man kan dela bil med främmande människor, dela med sig av sin bostad (eller torpet på landet) då man inte själv behöver den, men det finns säkert mera som vi kunde dela med oss av. Jordens resurser är begränsade och vi kan åter agera förebilder för en mera hållbar konsumtion och för en mera hållbar livsstil. Av omsorg för miljön. En vardag i taget.

Frida Nylund, 
verksamhetsledare

12.09.2017 kl. 09:15

Hållbar familj

Augusti är lite som nyår när det gäller löften. Sista veckan i juli börjar man redan mentalt separera från sina fula stugjackor och kantstötta koppar, och från ett sista desperat häng i en möglig och obekväm hängmatta gör man en liten önskelista inför hösten.

Man vet inte riktigt vad man vill, men man vill aldrig i livet ha det som förra våren då man inte såg ut genom fönstret förrän det var för sent. För sent för att njuta av knoppande björkar, tussilago i diket, sol på balkongen, vänner i viken… ja, ni vet allt det där som man längtar efter. 

Vägra vardagsrallyt

Livet pågår medan man själv tvättar toaletter eller kör rally mellan föräldramöten och fotbollsturneringar. Jag skriver därför ner några rader om vad jag i alla fall vägrar fortsätta med: städa ensam, tvätta ensam och laga mat ensam. Projektledaren har kanske inte varit jättekonsekvent när det gäller delegeringen, det måste erkännas, men de övriga sex familjemedlemmarna utnyttjar också friskt att en i familjen har svårt att vada runt i drivor av skitiga sockor och smutsiga underbyxor samt att hon vägrar dålig snabbmat. Jag hör redan dina råd: tagga ner, kom överens med barnen, ge alla uppgifter, gör tillsammans, håll inne veckopengen … been there, done that. Det håller en vecka, men jag håller inte längre. Hur blev det så här?

Det blev så här för att jag har varit hemma så mycket. Fem barn blev för mig många år hemma. Är man hemma har man ofta dåligt samvete för att man inte drar in så mycket fyrk och då kompenserar man med att gnida diskbänk utan att gnälla. Är man hemma kan man curla kidzen ohämmat. Sedan vill man också ha det fint på sin ”arbetsplats” och utvecklar pedantiska talanger och hem­inredningsintressen som man inte har vett att lägga av med när man återgår till arbetslivet. Och så har vi det här med skilsmässobarnen, som man längtar sig tokig efter i en vecka och som det är svårt att välkomna med en icke flexibel turlista över tomglasförande och hundpromenader när de väl dyker upp. Skulden gör en dålig på att sätta gränser … Det finns, som du märker, många ursäkter för obalansen och jag kunde leva med orättvisan om jag inte var så sur. Sur och arg för att jag känner mig lurad och utnyttjad. Sur för att jag låter det ske. Sur för att jag egentligen är glad och jag saknar mig själv så otroligt mycket.

Ofrivillig obalans

Ett balanserat och rättvist familjeliv är nästan omöjligt. Skulle en man skriva den här kolumnen, kunde han kanske vittna om ett mastodont ointresse från resten av familjen över fukten i källaren eller amorteringskraven. Det kan ju förstås också vara tvärtom och inte könsbundet, men obalans är obalans och ofrivillig obalans gör oss olyckliga. Det den ena tycker att är viktigt kan den andra vara utan. Det gäller barn och det gäller vuxna. 

Men jag har tur. Inte långt från min hängmatta finns J. Det inte J vet och har svar på finns inte. Det gäller förstås även detta. Hon har inte fastnat i det sura träsket, för hon satte penna och papper på bordet och ritade upp tre kolumner för det man måste, det man bör och en kolumn för det man vill och längtar efter. Sedan fyllde familjen i, tittade på varandras behov och gjorde en plan där allt från måste-raden kom med och sedan lite bör och behov på det. Inte någon flum-lista, utan riktiga datum när saker ska göras, när längtor ska stillas. Ännu en lista kanske, men denna gång är alla med och prioriterar. Det är ingen bitter diskdiktator som spikat upp oändliga krav på köksväggen och som dessutom ger de andra en runda med stavmixern om den inte följs. Det här är en tillsammans-lista som förutom trista plikter också rymmer det som gör oss lyckliga. 

Vila och vardag

Hållbart familjeliv är balans mellan slit och sinnlighet. 
Mellan vila och vardag. Den som lagar mat ska inte behöva diska. Den som diskar måste sedan få ta en kaffe i fred. Den som måste upp först under veckan får sova på helgen. Den som tvättar slipper vika in. Den som hjälper med läxor får spela playstation. Det är inget som vi ska kräva, utan det ska vi ge varandra. Utan påminnelser eller pengar. Hösten är en andra vår, där varje löv är en blomma …

Text: Maria Sundblom Lindberg

12.09.2017 kl. 09:12

Med passion för kläder och kvalitet

Ju längre Elin Sandholms studier i kläddesign framskred, desto mer ökade hennes medvetenhet om de oetiska förhållandena i klädbranschen. Via sitt eget företag vill hon i dag bidra till en mer hållbar klädindustri samt väcka konsumenternas intresse för en smart klädkonsumtion.

När jag under studietiden lärde mig om produktionskedjan i klädbranschen, och såg hur ”smutsig” den var, visste jag att jag inte ville bidra till det negativa. I dag vill jag själv försöka sprida kunskap och få andra att bli intresserade. Jag vill helt enkelt få andra att köpa fiffigare och tänka mer långsiktigt, säger kläddesignern Elin Sandholm, 29.

Sandholms Karisdialekt klingar distinkt i Elins studio i Åminne. Rummet är fullt av tyger, tygprover, provdockor och mönster. I den gamla industrilokalen, ett stenkast från Karis där hon bor, designar, klipper och syr hon sina kläder. Elin påpekar att det inte handlar om lyx eller glamour – det är hårt arbete i skenet 
av lysrör, men hon gör det hon allra helst vill göra.

– Mitt mål är inte att bli rik, utan att kunden ska få en bra produkt och att jag ska kunna leva på mitt arbete. Jag vill också kunna svara på alla frågor om produktionen, jag har ingenting att dölja.

Från mönster till slutprodukt

För Elin Sandholm handlar det alltså inte i första hand om pengar, utan om passion. Hon lägger ner mycket tid på att hitta bra leverantörer och högkvalitativa tyger, och hon är med i processen från början till slut.

– Det skulle vara billigare att låta producera kläderna i Tallinn, och många tänker på maximal vinst. Själv tänker jag på att göra mig själv och andra glada.

Sedan lanseringen av nätbutiken och klädmärket E/S Design i april 2016 har hon tillverkat och levererat närmare tusen plagg. Hon har haft hjälp av praktikanter och har för tillfället en timanställd, men jobbar också själv hårt. I framtiden hoppas hon kunna ha fler anställda.

– Då måste jag ha råd att betala lön, jag vill inte förhasta mig. Men vår egen kläd­industri håller på att försvinna och jag vill bidra med arbetsplatser.

I dagens läge har Sandholm nått så långt att hon har fått lära sig att tacka nej till vissa uppdrag. Hon behöver inte heller lägga några pengar på marknadsföring, nöjda kunder sprider information om hennes kläder via sociala medier och vid kaffebordet. Det har lett till ett ”lyxproblem”.

– Jag behöver ingen mer marknadsföring, det kan lätt skena iväg. Jag hinner inte med mer arbete.

Sticker ut

Elin Sandholm har studerat kläddesign och visste i ett tidigt skede att hon inte ville bidra till ytterligare konsumtionshets trots att hon ville producera kläder. Hennes kollektion består av multifunktionella plagg för kvinnor. Konceptet ger henne en chans att fokusera på det hon tycker är viktigt – hållbarhet och bra material. Dessutom sticker hon ut.

– Man måste nischa sig om man ska nå ut. Ingen ser identisk ut hela tiden, mina kläder kan bäras på flera olika sätt.

Elin framhåller ändå att hon inte har något emot att folk köper kläder i budgetkedjorna, det är snarare mängden som är problemet.

– Det råder överkonsumtion, mängden kläder har ökat de senaste tjugo åren och volymerna har fyrdubblats. Det här pressar både industri och natur. För tjugo år sedan var detta inte ett problem, förklarar Sandholm.

Själv minns hon med fasa hur hon som tonåring åkte på shoppingresa till Helsingfors och återvände hem med närmare tjugo nya plagg. I dag köper hon alla sina kläder på loppis och påpekar att utbudet också där är stort – flera gånger har hon sett kläder med prislappen kvar.

– Jag behöver inte fler klädesplagg, och är mer medveten om min egen konsumtion. Till och med sambon har börjat leva som jag lär. Han är modetokig, men också han har rensat i garderoben.

Att starta eget

För närvarande kretsar Elin Sandholms liv kring företaget, men också kring två barn. Själva företaget uppstod faktiskt tack vare, inte trots, att hennes första barn föddes i april 2015.

– Mammaledigheten var min första lediga period i vuxenlivet och jag kände mig jätteledig, jag tror det är en inställningsfråga. Men vi har haft turen att få lättskötta barn.

Hon hade länge haft planer på att starta eget, och under graviditeten och spädbarnstiden hade hon tid att tänka på vad hon vill göra.

– Jag jobbade inte då, men jag byggde konceptet: Var ska jag köpa tyger? Hur ska webbsidan se ut? Jag visste inget om lagen för nätbutiker, så jag läste på.

Andra med företagardrömmar rådde Sandholm att inleda försiktigt – att till exempel starta företagsverksamhet vid sidan om ett deltidsjobb. Själv började hon med att arbeta hemma.

– Det var skönt, jag hade ingen ekonomisk press och kunde arbeta i den mån som budgeten tillät. Då kan man använda sin tankekapacitet till något bra i stället för att lägga den på att ha ångest för ekonomin. Det lönar sig att bygga upp lite åt gången.

Elin påminner om att alla gör tabbar, därför ska man inte ha storhetsvansinne i början.

– Se till att ha låga fasta kostnader, det mesta kan du göra från ditt vardagsrum. Det är också viktigt att ha någon att diskutera med.

Ger energi

Företaget E/S Design har vuxit i takt med Elin Sandholms mammaroll och många undrar hur hon orkar med allt.

– Det man tycker om ger energi.

Ingen har sagt något rakt ut, men hon vet att det finns personer som tycker att hon borde stanna hemma med barnen.

– Jag stjäl inte tid från barnen, jag upplever att jag är en bättre mamma när jag får jobba. Så länge sambon och jag är överens fungerar allt bra.

Sandholms andra barn föddes i mars i år och hon är fortfarande mammaledig. Hon har fått förklara för både en och annan att det är okej att arbeta trots det.

– Jag försöker klämma in arbetet på söndagar och helgdagar då det är tillåtet att jobba, men så anmäler jag också vissa dagar till Folkpensionsanstalten FPA.

I praktiken betyder det att mammapengen dras ner till miniminivå de dagar som Sandholm väljer att arbeta för företaget. Ibland ger hon också upp tid med vänner och familj för att kunna jobba.

– För tillfället har sambon semester och tidigare ringde några vänner och frågade mig om jag skulle komma på kaffe, men jag hade en kundprovning så jag är på jobb. Men detta är ju min hobby, sällan känns det som om jag offrar något.

Text: Michaela von Kügelgen, Foto: Emilia Nyberg 

12.09.2017 kl. 09:10

Nytt nummer av Martha ute nu

Nu är nya numret av Martha äntligen här!
I höstens första tidning bekantar vi oss med fenomenet cirkulär ekonomi. Vi möter kläddesignern Elin Sandholm, en inspirerande förebild när det gäller hållbart mode, journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom som berättar om den globala klädindustrins mörka baksida samt mästersorteraren Siv-Britt Höglund som guidar oss i hur vi kan bli bättre på att sortera och återvinna sådant som ska slängas. ”Pussla ihop din egen telefon”, ”Idas sätt att äta klimaträtt” och ”Nu delar vi i stället för att köpa nytt” är några av de andra rubrikerna i tidningen som snart ramlar ner i din brevlåda. Trevlig läsning!
12.09.2017 kl. 08:10

Kolumn: Pengar och lycka

”Pengar ger inte lycka”, sade min farmor då jag var liten. Som barn reflekterade jag inte över påståendet, men då vuxenlivets utmaningar hunnit i kapp mig, har jag ägnat mera tid åt hennes ord.

Jag gissar att jag inte är den enda som funderar på sambandet mellan lycka och pengar? I alla fall visar antalet undersökningar och träffar på Google att det är flera som funderar på ifall pengar faktiskt kan göra en lycklig. I och med att jag i min arbetsroll dagligen uppmanar människor att spara och tänka på sin ekonomi, känner jag att det är relevant att fundera djupare på huruvida vår ekonomiska situation påverkar vår upplevda lycka eller inte.

Det finns en teori om att vi upplever lycka då verkligheten överstiger våra förväntningar. Enligt denna teori blir vi olyckliga då våra förväntningar har varit högre än det som livet har levererat. Som exempel kan vi ta en skilsmässa: Då vi har sagt ”JA”, förväntar vi oss ofta att vi ska hålla ihop resten av livet, men vad händer då vi inser att skilsmässan är ett faktum? Många känner sig olyckliga över att de inte har lyckats uppfylla de förväntningar som de har haft på en livslång kärlek.

Andra exempel på situationer i livet som vi sällan förväntar oss är plötslig arbetslöshet, en allvarlig sjukdom eller att mista en nära anhörig. Förutom att alla ovannämnda situationer kan vara känslomässigt traumatiska upplevelser som vänder upp och ner på livet, och som gör att vi kanske måste finna en helt ny inriktning i livet, har dessa händelser en sak gemensamt: de kan drastiskt påverka vår ekonomi.

Du tycker kanske att det låter kallt att prata om pengar i samma andetag som man pratar om händelser som kan sätta livslånga spår i en människa. Jag menar inte att en tjock plånbok skulle kompensera för det man har gått miste om, eller att den skulle läka alla sår. Jag vill föra fram att om man är medveten om ekonomi och sparande kan det hjälpa en att klara sig ur en krissituation och snabbare komma på fötter. Till exempel vid en skilsmässa kan en sparad buffert hjälpa oss att behålla levnadsstandarden och boendet, vilket kan vara en lättnad i en situation där alla andra livskort läggs om. Vi kommer inte undan de hårda törnarna i livet, men med hjälp av sparande och en ökad ekonomisk medvetenhet kan vi lindra dem, och därmed återhämta oss och kanske också få uppleva lycka senare i livet.

Jag håller med min farmor och en rad forskare om att pengar inte gör oss lyckligare, men jag håller fast vid att pengar kan underlätta för oss då livet vänds upp och ner. Pengar ger oss helt enkelt möjligheter, möjligheter som senare kan leda till lycka.

05.09.2017 kl. 15:00

Årets Fredrika jobbar för människor på flykt

Laura Londén, biträdande generalsekreterare i FN och vice generaldirektör med ansvar för FN:s befolkningsfond UNFPA, tilldelas Fredrika Runeberg-stipendiet år 2017 för sitt målinriktade arbete för humanitära lösningar och mänskliga rättigheter.

Ett helhjärtat engagemang för människor på flykt och en vilja att påverka världen till det bättre har präglat hela Laura Londéns yrkesgärning. I sin nuvarande roll arbetar hon bland annat för att stärka flickors och unga kvinnors ställning och sexualhälsa världen över med fullständig jämlikhet som det klart uttalade målet. I en tid då människovärdet utmanas av såväl politiska strömningar som krig och humanitära kriser verkar hon för fred, förståelse och hållbarhet, och utövar på sin post en global påverkan. 

Laura Londén är född 1961 och magister i statskunskap från Åbo Akademi. Sin avhandling skrev hon om flyktingar och asylrätt i Finland. Efter att ha inlett sin bana som flyktingsekreterare i Malax har hon i snart 30 år arbetat med flyktingfrågor, fredsbevarande och förvaltning för organisationer inom ramen för Förenta Nationerna. Londén har arbetat vid flera FN-organisationers huvudkvarter samt på fältkontor bland annat i New York, Sierra Leone, Israel, Östra Timor, Bosnien-Hercegovina, Schweiz, Österrike och Kroatien. År 2015 blev hon direktör för personalavdelningen i UNRWA med ansvar för den palestinska flyktingorganisationen, en organisation med 32 000 medarbetare, och från december 2015 biträdande generalsekreterare i FN och vice generaldirektör med ansvar för FN:s befolkningsfond UNFPA. 

Mera information ger:
Wivan Nygård-Fagerudd, 040 537 7823, wivan.nygardfagerudd@ur.se

Pressmeddelande 1.9.2017 

01.09.2017 kl. 09:10

Kemikaliebanta vardagen: Välj naturmaterial i köket!

Skadliga kemikalier finns överallt i vår vardag, och ofta i köksredskap vi använder dagligen, speciellt redskap som utsätts för värme, så som skålar för mikron och stekspadar.

Det lönar sig att vara uppmärksam på stekpannan. Under en längre tid har flourkarbon (PTFE)/non-stick (Teflon) marknadsförts som undermedlet för att tillreda mat utan att den bränns fast. Flourkarbon är en form av plast som frigör giftiga gaser om ytan är repad eller om den utsätts för höga temperaturer. Därför är det viktigt att inte hälla kallt vatten i en varm teflonpanna för då krackelerar ytan. En gjutjärnspanna kräver mera skötsel och är lite mer krävande vid matlagning, men den utsätter dig inte för risker. Idag finns även stekpannor med keramisk beläggning.

Många köksredskap och skärbrädor är tillverkade i plast och flera matvaror är packade i PVC-plast. Plast kan läcka olika kemikalier som ftalater, triclosan och Bisfenol vid användning. De här kemikalierna är inte bundna i materialet utan sprids i luften och tas upp av kroppen. Plast är inte naturligt anpassat för att värmas upp, därför bör man aldrig värma upp mat i plastkärl. Även konservburkar är på insidan klädda i plast som kan innehålla ftalater och Bisfenol A.

Checklista för kemikaliebantning i köksskåpen

Undvik

 • Plastkärl och plastbunkar, speciellt repade gamla plastbunkar
 • Platsstekspadar och -slevar
 • Engångsbestick och -kärl
 • Teflonkärl
 • Vanligt bakplåtspapper
 • Plast—och aluminiumfolie
 • Vattenkokare i plast

Satsa på

 • Rostfritt, glas eller porslin
 • Vattenkokare i rostfritt stål eller glas
 • Redskap i rostfritt stål eller trä
 • Värm mat i keramik- eller glaskärl
 • Gjutjärn/rostfritt
 • Använd miljömärkt bakplåtspapper utan flourkarboner

Lyssna på podden!

01.09.2017 kl. 08:55

Studera utomlands?

Ekonomirådgivare Wägar har sammanfattat en kom ihåg-lista för dig som är i beråd att flytta utomlands för att studera.

Under läsåret 2015–2016 var det 8 000 personer som studerade utomlands med hjälp av FPA:s studiestöd, vilket är dubbelt så mycket som det var för 10 år sedan.

För flera kan flytten utomlands samtidigt innebära en flytt från barndomshemmet, vilket innebär en rejäl omställning. För att hjälpa dig på traven har ekonomirådgivare Mia Wägar sammanställt några praktiska punkter att tänka på innan flyttlasset drar iväg.

Wägar vägleder

INFOPAKET ÅT DIG SOM FLYTTAR UTOMLANDS

Hitta bostad
Kontakta din läroanstalt eller studentkår för att kolla om du kan hyra boende via dem. Underskatta heller inte de sociala mediernas kraft, låt alla i ditt nätverk veta att du söker bostad. Kanske en bekants bekant har en bostad som hen hyr ut. Du kan också söka bostad på lokala Facebook-sidor för studerande på samma ort som du.

Flyttanmälan
Till den elektroniska flyttananmälan kommer du via Magistratens hemsida. Den kan göras tidigast en månad innan flytten. Med samma anmälan går informationen till bland annat befolkningsdatasystemet, posten, FPA, skatteverket, banker och försäkringsbolag. 

Ansök om studiestöd från FPA
Då du studerar utomlands kan du ansöka om studiepenning, statsgaranti för studiestöd och bostadstillägg. Beloppet på studielånet som du kan lyfta då du studerar utomlands är 800 euro/månad. Ansökan kan göras via FPA:s nättjänst. Kom ihåg att bifoga en kopia på ditt hyresavtal då du ansöker om bostadstillägget.

Stipendier
www.fyrk.fi finns information om stipendier och bidrag som lediganslås av fonder och stiftelser, statliga och regionala understöd, samt nordiska stödformer och EU-finansiering. Kolla upp om dina utlandsstudier berättigar till ett stipendium eller understöd.

Skattekort
Om du inte arbetar i ditt vistelseland kommer du inte att behöva vidta åtgärder gällande ditt skattekort. Men så fort du väljer att arbeta vid sidan om studierna måste du kontakta skatteverket i ditt vistelseland. För att ansöka om skattekort i vistelselandet behöver du ha med dig ditt pass och ett bevis på att du studerar. Som studerande kan det vara att du får en lägre skatteprocent. Kom ihåg att du måste anmäla dina inkomster också till det finska skatteverket, eftersom utlandsinkomst är beskattningsbar inkomst i Finland.

Telefonabonnemang
Om du har ett tidsbundet avtal är det vanligtvis svårt att säga upp avtalet innan avtalets slut, men då du flyttar utomlands är detta möjligt. Kontakta din operatör för att säga upp kontraktet. Om du vill behålla ditt nummer för framtiden lönar det sig att kolla med operatören vad de har att erbjuda för detta ändamål.

Försäkringar
Ring ditt försäkringsbolag i Finland för att fråga hur det lönar sig att gå till väga med försäkringarna. Vissa försäkringsbolag rekommenderar att du försäkrar egendom som finns i ditt nya hemland via ett lokalt försäkringsbolag. Kom alltid ihåg att försäkra både dig själv, ditt hem och din egendom.

Socialskydd
I vanliga fall upphör en persons rätt till socialskydd i Finland då utlandsvistelsen varar i över 1 år. Som undantag ses dock studeranden. Om din huvudsyssla är att studera på en ackrediterad läroanstalt behåller du sin rätt till finskt socialskydd.

Det finska socialskyddet upphör ifall du vid sidan av studierna börjar arbeta i ditt vistelseland. Som arbetstagare är det vistelselandets socialskydd som gäller, alltså bör du alltid meddela FPA om inlett arbetsförhållande. Det finska socialskyddet upphör så fort du inlett ditt arbete.

Personnummer
Då du flyttar för en längre tid till ett annat land måste du bli inskriven i landets befolkningssystem. Länderna kan ha olika krav på vistelsetid, exempelvis Danmark kräver att alla som bor över 6 månader i landet anmäler sig, medan Sverige och Finland kräver att vistelser över 1 år anmäls. Registrering i befolkningssystemet innebär att du får ett personnummer. Personnumret brukar också vara ett krav för att öppna exempelvisbanktjänster.

Banktjänster
Ifall du är lagligt bosatt i ett EU-land har du rätt att få ett bankkonto, betalkort och nätbank för att sköta dina dagliga bankärenden.


Källor

30.08.2017 kl. 09:00

Har du koll på studiestödet?

Hösten närmar sig och studierna kommer snart igång. För flera nya studerande innebär detta att man för första gången fyller i en ansökan om studiestöd till Folkpensionsanstalten FPA.

Då du börjar studera blir du berättigad till att lyfta både studiepenning, allmänt bostadsbidrag och studielån. Men hur kommer man igång? Hur vet man hur mycket stöd man kan få? Och hur fungerar inkomstgränserna? För att fullt kunna fokusera på studierna, är det bra att känna till vissa praktiska saker som gäller dina stöd.


10 smartha tips som hjälper dig under studietiden

Studiepenning och skatt
Studiepenningen är 250,28 euro både då du studerar på andra stadiet eller vid en högskola och bor självständigt. Studiepenningen är skattepliktig inkomst. FPA drar automatiskt av 10 procent av bidraget vid utbetalning, men då du beställer skattekort lönar det sig att meddela skatteverket om hur många månader du lyfter studiepenning.

Inkomstgränserna
Ifall du lyfter studiepenning för nio månader, kan du utöver stödet ha en inkomst på 11 850 euro. Ifall du överskrider denna gräns under kalenderåret, kommer du att vara tvungen att betala tillbaka av ditt stöd. Förutom löneintäkter räknas också kapitalinkomster och stipendier till intäkter som påverkar studiepenningen. Bekanta dig i början av studierna med inkomstgränserna för att undvika otrevliga överraskningar.

Tips! Spara alla lönespecifikationer. Då är det lättare att ha koll på hur mycket du har förtjänat.

Studiestöd under sommaren?
Du kan också lyfta studiepenning under sommarmånaderna om du väljer att studera på sommaren. Kom ändå ihåg att detta kommer att sänka din inkomstgräns.

Justera din inkomstgräns
Ibland händer det att man har förtjänat över sin inkomstgräns. Då kan du själv höja din inkomstgräns i FPA:s e-tjänst genom att annullera obetalda stöd eller frivilligt betala tillbaka redan utbetalda stöd. Då du frivilligt betalar tillbaka av dina stöd, slipper du räntan på 7,5 procent som FPA lägger till ifall de blir tvungna att kräva tillbaka av ditt stöd.

Brutto eller netto?
FPA räknar alltid med din bruttoinkomst, det vill säga inkomsten före skatt.

Studieframgång
Förutom dina inkomster följer FPA också med din studieframgång. För att vara berättigad till studiepenning, måste du avklara i genomsnitt 5 studiepoäng per stödmånad och 20 studiepoäng under varje läsår.

Stöd för boende
Allmänt bostadsbidrag kan du söka som stöd för dina boendekostnader. Beloppet på bostadsbidraget beror på vilken ort du bor på och dina egna inkomster. Ifall du bor med en annan person, kan även denna persons inkomster påverka det slutliga beloppet. Använd FPA:s räknare för att se hur mycket ditt hushåll kan lyfta allmänt bostadsbidrag. För att dina inkomster i ett enpersonshushåll inte ska påverka ditt bostadsbidrag, måste bruttoinkomsterna ligga under 719 euro per månad.

Tips! Bekanta dig med både nedre och övre inkomstgränserna som gäller för allmänt bostadsbidrag.

Statsgaranti och studielån
FPA beviljar dig statsgaranti för att du ska kunna ansöka om studielån hos banken. Staten går alltså i borgen för ditt lån och du behöver inga säkerheter för att få lån.

Hur lyfter man studielån?
Då du fått beslut om den beviljade stadsborgen bokar du tid till banken för att lyfta lånet. Beloppet på studielånet är 650 euro per månad och kan lyftas i två rater. Första raten kan lyftas från och med 1.8 och andra raten från och med 1.1. Kom ihåg att raterna måste lyftas under läsåret, det vill säga senast 31.7.

Utexaminering och studielån
Efter att du avslutat studierna måste du betala tillbaka lånet till banken. För att göra detta kommer du överens om en betalningsplan. Återbetalningen börjar i medeltal cirka 1,5 år efter att du har utexaminerats, det vill säga då banken har fått meddelande från FPA att du inte längre är studerande.


Källa: FPA

21.08.2017 kl. 09:00

Arrangera en klädbytardag!

Vill er förening, krets eller ert distrikt arrangera en klädbytardag den 18 november? Vi har tre förslag på hur ni kan gå tillväga.

L-modellen: Ordna en klädbytardag öppen för allmänheten den 18.11. Erbjud deltagare en föreläsning eller workshop kring redo, klädkonsumtion eller textillära. Vi kan tipsa om föreläsare! Här finns tips på vad man kan göra av avlagda textilier och jeans.  
M-modellen: Ordna en klädbytardag öppen för allmänheten.
S-modellen: Ordna en klädbytardag inom den egna kretsen eller föreningen, eller varför inte bjuda in grannföreningen/kretsen?

SÅ HÄR GÖR NI (DEADLINE 31 OKTOBER)

 • Bestäm var klädbytardagen skall ordnas och vilken tid.
 • Fundera på vilken nisch klädbytardagen har! Finns där kläder, accessoarer och hemtextilier för alla, eller fokuserar ni exempelvis endast på barnkläder? 
 • Ordna gärna en föreläsning, programpunkt eller workshop med fokus på återbruk och reparation av kläder.
 • Meddela Karin Lindroos (karin@martha.fi), informatör på Marthaförbundet, om att ni ordnar en klädbytardag och vem som är kontaktperson. Om ni vill kan vi skapa marknadsförinsmaterial för ert evenemang i form av affischer och banners. Om ni önskar postar vi även broschyren Garderoben så att ni kan dela ut den till deltagare under dagen. Därtill marknadsför vi alla klädbytardagar via Marthaförbundets kanaler och skickar ut ett pressmeddelande där vi listar alla evenemang.

Sedan 2013 arrangerar Marthaförbundet årligen Den nationella klädbytardagen, i år den 18.11. Målet med dagen är att genom klädbyten runt om i landet, arrangerade av marthaföreningar, -kretsar och -distrikt, sätta kläder i rotation, och samtidigt uppmärksamma problemet med textilavfall. 

14.08.2017 kl. 15:35

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt