Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

27.02
Familjekompet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
28.02
Tips för bättre vardagsekonomi! Ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar ger tips på hur du kan tänka när det gäller din vardagsekonomi och ditt sparande.
01.03
Överlevnadskurs för studerande Skippa nudlarna och tonfisken, nu lagar vi mat som är både billig, god och lättlagad.
06.03
Inspirerande mellanmål och mat med alla sinnen Fortbildning för dig som jobbar med eftermiddagsverksamhet. Fortbildningen är ett samarbete mellan projektet Tack för maten! och Sydkustens landskapsförbund.
06.03
Familjekompet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
07.03
Inspirerande mellanmål och mat med alla sinnen Fortbildning för dig som jobbar med eftermiddagsverksamhet. Fortbildningen är ett samarbete mellan projektet Tack för maten! och Sydkustens landskapsförbund.
07.03
Vardagsmat för barnfamiljer Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla i familjen gillar? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
09.03
Prova på retreat – FULLBOKAD! Är du nyfiken på retreat eller i behov av en paus mitt i vardagsvimlet? Packa med dig tandborste plus yllesockor och pröva på att dela tystnad tillsammans med andra! 
13.03
Familjekompet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
22.03
Ungas ekonomi & sparande Känner du dig ovan att handskas med din egen ekonomi eller skulle du helt enkelt vilja veta mer om hur man kan tänka ekonomiskt i sin vardag och kanske t.o.m. lägga undan en liten summa varje månad.

 

Senaste nytt

Ungmarthas julkalender 2016

Fyll jultiden med roliga aktiviteter tillsammans med familj och vänner. Ungmarthas julkalender bjuder varje dag, från den 1 december fram till julafton, på roliga juliga pyssel och recept.

I kalendern återanvänder vi sådant som kanske redan finns hemma, så plocka redan nu fram gamla glasburkar, presentband, garnnystan, samla käppar i trädgården och spara några bitar kartong, de kommer att behövas! Luckorna kan du öppna på datorn, surfplattan eller på din smarttelefon.

Kalendern hittar du på adressen ungmartha.julkalender.org. För de som vill förbereda material finns en materiallista att ladda ner på ung.martha.fi

01.12.2016 kl. 16:12

Kolumn: Ord skapar vår verklighet

De kvinnor som blir sexuellt trakasserade på jobbet får ta sitt eget ansvar och säga upp sig. Kvinnor är bimbon, otäcka, äckliga djur och mer specifikt grisar. ”Grab them by the pussy! Ta dem på könet!” Detta är direkta citat från Donald Trumps presidentkampanj.

När Trump blev kritiserade för sina nedlåtande uttalanden om kvinnor försvarade han sig med att det är så män snackar med varandra i omklädningsrummen. Att det bara är ord, och inte handling. Men här har Trump fel. Ord och handling går inte att separera, de går hand i hand. De ord vi väljer att använda skapar vår verklighet.

En unken kvinnosyn är såklart inte unikt för USA. I Finland, tidigare i år, spreds berättelser på sociala medier under hashtaggen #lääppijä (sv. tafsaren). Tusentals kvinnor berättade om sina upplevelser av både verbala och fysiska trakasserier i det offentliga rummet.

Detsamma gäller på andra sidan Östersjön. I Sverige kallade moderaten Delmon Haffo socialförsäkringsminister Annika Strandhäll förra veckan för ”hora” i en inspelad videosnutt. Det finns otaliga exempel som visar att detta är vardag för många kvinnor. Vi blir ständigt påminda om att vi är horor, slampor och lite mindre värda än män. Den här hotfulla miljön begränsar rent konkret vårt rörelseutrymme.

Handen upp alla ni som valt att ta en omväg i stället för att gena genom den mörka parken, som efter festen valt taxi i stället för att ensam promenera hem längs med öde gator, som låtsats prata i telefon eller varit beredd på att ringa nödnumret, som tagit fram hemnyckeln och hållit den i handen som en form av vapen om det värsta skulle hända? Eller som bara känt sig illa till mods när de sexuella skämten i killgänget blivit allt grövre. Ett skämt är såklart inte en samma sak som våld, och alla män är givetvis inte våldsamma. De flesta är inte det. Problemet för oss kvinnor är att veta vilka som är farliga för oss och vilka som inte är det. När skojandet normaliseras och blir handling.

Att som kvinna vara rädd för våld är inte paranoia. Enligt EU:s byrå för grundläggande rättigheter, FRA, toppar Finland statistiken när det gäller våld mot kvinnor. Hela 47 procent av oss har utsatts för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Läs igen: Nästan hälften av alla kvinnor i Finland har utsatts för någon form av våld. Så när någon pratar förminskande om kvinnor eller skojar om sexuella trakasserier eller annat våld, vare sig han är presidentkandidat, kollega eller kompis, och sedan viftar bort det med förklaringen att det är sättet män pratar på, påminn honom om att rädslan för våld begränsar alla kvinnors frihet. Och även om du råkar vara en person som aldrig har känt av detta, var solidarisk och säg till när omklädningsrumjargongen drar i gång. Den som skrattar med eller är tyst är nämligen medskyldig.

Jeanette Öhman
Feminist, journalist & författare

Den 25.11.2016 uppmärksammas den internationella FN-dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. 

25.11.2016 kl. 10:16

Inspiration för föreningsverksamheten

Ät tillsammans, arrangera en klädbytardag eller diskutera föreningens närvaro på sociala medier. Bekanta dig med nya inspirationsmodeller för föreningar och kretsar!

Modellerna är tänkta som en inspiration för föreningar och kretsar som genom att ordna program på sina möten vill engagera sig i och dela med sig av det arbete som förbundet gör. 

Modellerna är starten för vårt arbete att nå ut till fler medlemmar och få med oss alla i arbetet för en bättre värld. Nya inspirationsmodeller tillkommer efterhand, så håll utkik efter aktuella och intressanta programmaterial!

Här hittar du modellerna. Du kan ladda ner dem som en pdf och printa ut om du vill. 

24.11.2016 kl. 13:02

Uttalande från höstmötet

Höstmötet godkände ett uttalande där Marthaförbundet fördömer planerna på att avgiftsbelägga transporter i färjtrafiken i skärgården.

Höstmötet godkände ett uttalande där Marthaförbundet fördömer planerna på att avgiftsbelägga transporter i färjtrafiken i skärgården. Enligt uttalandet är förbindelsetrafiken inte att jämställa med kollektivtrafiken i städer, utan utgör landsvägar som överallt annanstans i landet finansieras med skattemedel. Skärgården ska utvecklas snarare än bestraffas och avvecklas, säger Marthaförbundet. 

Mera information ger:
Andrea Hasselblatt, förbundsordförande
Tfn 040 191 9424, andrea.hasselblatt (at) antonanton.fi

Frida Nylund, verksamhetsledare
Tfn 040 715 1579, frida.nylund (at) martha.fi

 

24.11.2016 kl. 10:23

Andrea Hasselblatt omvald till ordförande för Marthaförbundet

Andrea Hasselblatt omvaldes till ordförande vid Marthaförbundets höstmöte på lördagen. I mötet deltog drygt hundratrettio marthor från hela Svenskfinland och Åland.

Mötet återvalde enhälligt Andrea Hasselblatt, 48, till förbundsordförande för perioden 2017–2018. I sitt tacktal till mötesdeltagarna tog Hasselblatt upp Marthaförbundets roll i samhällsutvecklingen och de två tyngdpunktsområden som hon under sin tid som förbundsordförande vill vara med och utveckla vidare.

– Marthaförbundet är, och ska så förbli, en aktiv del av samhällsutvecklingen. Det fantastiska med vår verksamhet är att vi kan gräva i vår historia och paketera om verksamheten i en ny förpackning, vårt uppdrag i dag är lika mycket i tiden som det var för snart 118 år sedan. Två tyngdpunktsområden som jag vill arbeta vidare med är självhushållning och en mera hållbar ekonomi. Självhushållning är ett sunt sätt att leva, en hållbar livsstil och har också en stark koppling till vår historia.

Mötet godkände den för år 2017 framtagna verksamhetsplanen och centralstyrelsens förslag till strategi för åren 2017–2019. Under kommande år arbetar Marthaförbundet för en hållbar framtid genom att dela kunskap samt lyfta fram glädjen i vardagen och de små stegen för en bättre värld. År 2017 medverkar förbundet även aktivt i en rad evenemang som ordnas med anledning av firandet av Finlands hundraårsjubileum.

Vid höstmötet valdes medlemmar till Marthaförbundets centralstyrelse. I centralstyrelsen för år 2017 sitter Anne-Louise Nilsson från Borgå svenska Marthadistrikt, Christina Grönroos från Mellersta Nylands Marthadistrikt, Carina Nilsson från Karlebynejdens Marthadistrikt, Ann-Mari Koivula från Östra Nylands Marthadistrikt, Camilla Hautala från Åbolands svenska Marthadistrikt, Anna Häggqvist från Sydösterbottens Marthadistrikt, Maja Ottelin från Ungmartha, Camilla Komonen från Helsingfors svenska Marthaförening, Carita Vik-Hästbacka från Jakobstads Marthadistrikt, Inga-Britt Lindvall från Nykarleby Marthadistrikt, Gun Carlson från Ålands Marthadistrikt, Seija Knipström från Vasabygdens Marthadistrikt och Camilla Holmström från Västra Nylands Marthadistrikt. De sex sistnämnda är nyvalda i styrelsen.

Höstmötet godkände ett uttalande där Marthaförbundet fördömer planerna på att avgiftsbelägga transporter i färjtrafiken i skärgården. Enligt uttalandet är förbindelsetrafiken inte att jämställa med kollektivtrafiken i städer, utan utgör landsvägar som överallt annanstans i landet finansieras med skattemedel. Skärgården ska utvecklas snarare än bestraffas och avvecklas, säger Marthaförbundet. 

I samband med höstmötet tillkännagavs beslutet att tilldela konstnären Lina Teir från Henriksdal i Kristinestad utmärkelsen Årets Ungmarthainspiratör 2016. Teir är född år 1982 och fick utmärkelsen för sitt arbete och engagemang för mänskliga rättigheter samt en etiskt hållbar asylpolitik genom kampanjen We see you. Årets Ungmarthainspiratör utses av Ungmarthas styrelse i samråd med ungdomsrådet.

Marthaförbundets vårmöte 2017 arrangeras den 6 maj i Kristinestad.

Mera information ger:
Andrea Hasselblatt, förbundsordförande
Tfn 040 191 9424, andrea.hasselblatt (at) antonanton.fi
Frida Nylund, verksamhetsledare

Tfn 040 715 1579, frida.nylund (at) martha.fi

Mera information om Årets Ungmarthainspiratör 2016 ger:
Elise Hindström, verksamhetsledare för Ungmartha
Tfn 044 280 6813, elise.hindstrom (at) martha.fi

Pressmeddelande 19112016

19.11.2016 kl. 16:24

Sju klädbytartillfällen på lördag

Plagg du inte använder i garderoben? I behov av en ny outfit till julens fester? Plocka ihop plagg du inte längre använder och kom på klädbytardag och byt till dig nytt!

Klädbytartillfälle 18.11

Helsingfors (Obs! 18.11), Prakticum, kl. 10–14
 

Klädbytartillfällen 19.11

Borgå, Ungdomslokalen Zentra, 15–17
Esse, Essegården, kl. 10–15
Kimito, Wrethalla, kl. 11–13
Terjärv, Hästbacka byahem, kl. 12–15
Åland, Maxinge köpcentrum, kl. 12–17
Åbo, Gallerisalen, kl. 11–14

Klicka på respektive ort för närmare information och kontaktuppgifter. 
16.11.2016 kl. 11:30

Den nationella klädbytardagen 19.11

Marthaförbundet vill väcka diskussion kring kläder och kemikalier med sju klädbytartillfällen runt om i Marthafinland. 

Sedan 2013 arrangerar Marthaförbundet årligen Den nationella klädbytardagen, i år 19.11. Målet med dagen är att genom klädbyten runt om i landet, arrangerade av marthaföreningar, -kretsar och -distrikt, sätta kläder i rotation, och samtidigt uppmärksamma problemet med textilavfall. I år vill vi väcka diskussion kring kläder och kemikalier, och hur du genom dina garderobsval kan minimera mängden kemikalier i din vardag. 


5 tips för hur du undviker kemikalier i garderoben 

  • Ta reda på hur dina kläder är producerade. Kemikalier som kan vara skadliga för hälsan används i flera steg i klädproduktionen, bland annat vid färgning av tyg och efterbehandling av exempelvis skrynkelfritt tyg. 
  • Välj gärna material som inte kräver mycket kemikalier vid framställning, exempelvis linne och ull. Ett gott alternativ är plagg där tyget är återvunnet av äldre plagg.
  • Tvätta gärna nyinköpta kläder och sängkläder, speciellt underkläder som är närmast kroppen, för att minska på eventuella rester av kemikalier.
  • Undvik om möjligt plagg med plastiga tryck, dessa innehåller ftalater. Miljövänligt färgtryck är att föredra.
  • Prioritera om möjligt kläder som är producerade nära och inte behövt resa långt, då frakt av kläder kräver användning av kemikalier för att skydda dem mot skadeinsekter eller fukt. 

Vill du veta mera? Lyssna på Marthapodden!

Hur ser ett klädesplaggs väg ut från bomullsplantagen till din garderob? På vilket sätt utsätts plagget och de som arbetar inom industrin för kemikalier på vägen? Och hur gör du för att minimera mängden kemikalier i garderoben? Ekologirådgivare Anita Storm och informatör Karin Lindroos diskuterar kläder och kemikalier i det senaste avsnittet av Marthapodden.

16.11.2016 kl. 11:23

Kallelse till höstmöte

Marthaförbundet kallar till höstmöte lördagen 19 november kl 12.30.

Finlands svenska Marthaförbund rf kallar till höstmöte i Helsingfors lördagen den 19 november 2016 klockan 12.30. Själva höstmötesprogrammet inleds klockan 11.30 med lunch och fullmaktsgranskning. Mötet hålls på yrkeshögskolan Arcada, Jan-Magnus Janssons plats 1, Helsingfors.

Vid mötet behandlas stadgeenliga ärenden enligt § 15 i förbundets stadgar, såsom fastställande av verksamhetsplan och budget samt medlemsavgift för år 2017. Därtill behandlas centralstyrelsens förslag till en strategi för Marthaförbundet för åren 2017–2019.

På mötet väljs ordförande för Marthaförbundet för perioden 2017–2018 och medlemmar till centralstyrelsen i stället för dem som står i tur att avgå samt ersättare för dessa för perioden 2017–2018. Centralstyrelsen föreslår återval av sittande ordförande Andrea Hasselblatt och nedan finns listat de medlemmar i centralstyrelsen som står i tur att avgå:

Gun Forsén (Ann-Sofie Larsson), Jakobstads Marthadistrikt

Eva Kullas (Gertrud Rögård), Nykarleby Marthadistrikt

Camilla Hautala (Susanna Ginström-Wuorio), Åbolands svenska Marthadistrikt

Lisbeth Bergman (Gun Carlson), Ålands Marthadistrikt

Marita Ehnström (Anne Ohls), Vasabygdens Marthadistrikt

Agneta Lindroos (Birgitta Wulff-Heikkinen), Västra Nylands Marthadistrikt

Av dessa är Gun Forsén, Eva Kullas, Marita Ehnström och Agneta Lindroos inte längre valbara på grund av full mandatperiod. 

Av de valda för perioden 2016–2017 har följande distrikt meddelat om byte av medlem i centralstyrelsen: Helsingfors svenska Marthaförening.

Centralstyrelsen vid Finlands svenska Marthaförbund rf

05.11.2016 kl. 09:33

Marthaförbundet flyttar till Victoriakvarteret

Från och med juni 2017 hittar man Marthaförbundets kansli på Busholmen i Helsingfors.

Efter fyra år med kontor i Västra Böle flyttar Marthaförbundet till Kvarteret Victoria på Busholmen. Anledningen är att förbundsstyrelsen vill utveckla och synliggöra förbundets verksamhet ytterligare samt garantera en fortsatt marthanärvaro i hela Svenskfinland. Därför har förbundet som ett led i sin strategi tecknat hyresavtal med Stiftelsen Kvarteret Victoria och valt att i samarbete med finansiären Stiftelsen för kultur- och utbildningsinvesteringar investera i digital teknik samt ett toppmodernt undervisningskök.

– Den digitala tekniken är här för att stanna, och vi kommer att använda den som ett pedagogiskt verktyg och hjälpmedel på våra hushållskurser och i vår övriga rådgivningsverksamhet. Med nätbaserade studier når vi ut till en vidare målgrupp och ökar tillgängligheten för utsatta grupper i samhället. Dessutom har vi tillfälle att testa de olika möjligheter som den nya tekniken ger. Vårt kök kommer därtill att vara ett starkt finlandssvenskt vardagsrum på Busholmen. Flytten känns inspirerande och helt rätt i tiden, säger förbundsordföranden Andrea Hasselblatt.

Flytten erbjuder också nya samarbetsmöjligheter med andra organisationer i kvarteret.

– Som en organisation i ständig utveckling är vi intresserade av att hitta nya samarbetspartners, och vill även utveckla vårt samarbete med befintliga partners. Det svenskspråkiga Kvarteret Victoria öppnar upp för oväntade kontakter, vilket vi hoppas ska bidra till att öka kreativiteten och inspirera till nytänkande över organisationsgränserna, säger förbundets verksamhetsledare Frida Nylund.

För mera information, vänligen kontakta Marthaförbundets verksamhetsledare Frida Nylund, frida.nylund (at) martha.fi, 040 715 1579.

Pressmeddelande 25.10.2016

25.10.2016 kl. 15:11

Gåkampen går vidare

Nu har ungefär halva kampanjtiden för motionskampanjen Gåkampen gått och vi har tillsammans sprungit eller promenerat totalt 694 416 kilometer, vilket utgör drygt 17 varv runt jorden!

Gåkampen är en virtuell vandring runt Östersjön och Marthaförbundet är en av medarrangörerna. Genom att registrera sig och samla kilometer är man med och bidrar till kampanjen. Fortfarande går det bra att ansluta sig, registrera dig redan i dag, så att vi kan nå vårt mål på 2 miljoner kilometer!

Under kampanjen ordnas Gåfester runt om i Svenskfinland, ännu återstår följande orter:

  • 20.10 kl. 18–20 Åbo i Kuppisparken
  • 22.10 kl. 11–13.30 Pargas vid Folkhälsans daghem Bantis
  • 26.10 kl. 18–20 Mariehamn på Wiklöf Holding Arena
  • 6.11 kl. 11–13 Kyrkslätt, Winellska skolan
  • 9.11 kl. 17.00 Karis, i Karis Strandpark utanför Antkärrhuset

Läs mer om Gåkampen på kampanjens hemsida eller i evenemangskalendern.

20.10.2016 kl. 10:35

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt