Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

26.01
Marthaförbundet på Educa Vi är på plats på Educa. Kom och bekanta er med det material och den verksamhet vi erbjuder och beställ till din skola.
27.01
Marthaförbundet på Educa Vi är på plats på Educa. Kom och bekanta er med det material och den verksamhet vi erbjuder och beställ till din skola.
29.01
Kvinnor i fredsarbete ”Om vi vill ha hållbar fred i världen måste kvinnorna involveras i fredsarbetet.”
12.02
Luonnonkosmetiikka / Naturkosmetik Luonnonkosmetiikka/naturkosmetik, tvåspråkig kurs i samarbete med Kristianstads medborgarinstitut. En kortkurs med fokus på hudvård utan skadliga kemikalier.
20.02
Naturen som skafferi Föreläsning med ekologirådgivare Anita Storm. Arrangör är Malax Pensionärsförening.
27.02
Familjekompet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
06.03
Familjekompet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
09.03
Prova på retreat Är du nyfiken på retreat eller i behov av en paus mitt i vardagsvimlet? Packa med dig tandborste plus yllesockor och pröva på att dela tystnad tillsammans med andra! 
13.03
Familjekompet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
24.04
Fiskhanteringskurs Fiskhanteringskurs i samarbete med Kristianstads medborgarinstitut

 

Senaste nytt

Rådgivningsorganisationer lanserar kampanjen #pystyn2018 #jojagkan2018

Fyra finländska rådgivningsorganisationer lanserar i dag kampanjen #pystyn2018 #jojagkan2018 som utmanar alla finländare att lära ut viktiga vardagsfärdigheter till ungdomar. Målet med kampanjen är att sammanlagt 10 000 unga i åldern 16–29 ska få nya kunskaper i vardagshantering under kampanjperioden 15.1–31.10.2018.

Genom kampanjen #pystyn2018 #jojagkan2018 vill organisationerna bjuda in människor att dela kunskap och lära ungdomar de färdigheter som en ung person behöver för en smidig vardag. Det kan handla om matlagning, städning, att sy i en knapp eller att byta en lampa. Fler tips på vardagssysslor hittar man på webbsidan jojagkan.fi.

Kampanjen kommer att synliggöra det vardagliga hushållsarbete som ska utföras varje dag. Genom kampanjen vill organisationerna höja uppskattningen för hemarbete och hantverk.

Det finns flera sätt att delta i den tvåspråkiga kampanjen:

 • Via nätet: www.jojagkan.fi/www.pystyn.fi
 • Per e-post: jojagkan@martat.fi/pystyn@martat.fi
 • Med ett sms: 050 339 0494
 • Via en kupong i tidskriften Martha/Martat

Mera information ger:

Hanna Viita, projektkoordinator, 050 339 0494 eller hanna.viita (at) martat.fi

Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare, 050 408 9179 eller elisabeth.eriksson (at) martha.fi

Kampanjen #pystyn2018 #jojagkan2018 är en del av projektet Uppdrag Z som finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet. Projektet genomförs som ett samarbete mellan Finlands svenska Marthaförbund rf, Marttaliitto ry, Taito ry och ProAgria Etelä-Suomi ry.

 

15.01.2018 kl. 15:02

Reashopping – billigt och bra?

Vad är bra att tänka på innan man skyndar sig ut på stan eller nätet för att jaga efter de bästa erbjudandena? Vad lönar det sig att se upp för, och vilka möjligheter finns att återlämna en produkt?

Din inställning påverkar dina köp
Att ta en titt på vinterrean hör till för många. Du intalar dig själv att du bara fönstershoppar eller scrollar och söker inspiration. Men att gå i butiker ”bara för att” kräver självdisciplin. Då du utsätts för marknadsföring finns det alltid en risk att ett habegär vaknar, speciellt om affären lockar med nedsatta priser. Men hur mycket sparar du egentligen om du handlar något som inte var planerat eller som du inte behöver? Fråga dig själv om du går i butiker för att hitta någonting, eller för att hitta det du söker?

Är det faktiskt billigt?
Köp inte bara för att det är billigt. Genom marknadsföring försöker företagen få oss övertygade om att vi behöver en produkt och priset är ett sätt för företagen att marknadsföra och sälja sina produkter. Det är vanligt att använda sig av erbjudanden som till exempel "ta tre betala för två". Om du är ute efter en BH, men slutligen går ut ur butiken med tre stycken, har du ändå konsumerat mera än du från första början planerat. 

Rea i nätbutiker
Att handla på nätet är ett lätt och tidseffektivt sätt att handla, och priserna är ofta lägre än i de fysiska butikerna. Det finns ändå några saker som kan vara bra att se upp för.

 • Företaget meddelar att det finns endast ett exemplar kvar av produkten du tittar på. Instinktivt tänker du att om produkten nästan är slutsåld måste den vara bra, då alla andra också vill ha den. Efter att du gjort din betalning står det fortfarande att det finns en vara kvar. På det här sättet kan företaget försnabba konsumentens köpbeslut. 
 • ”Om du gillar det här, gillar du antagligen också det här!” Baserat på vilka produkter du sökt i nätbutiken, kan företaget med hjälp av algoritmer ge förslag på andra liknande produkter som kunde intressera dig. Meningen med denna typ av marknadsföring är att få dig att känna att företaget hjälper dig att orientera i nätbutiken och hitta de produkter du tycker om, men i verkligheten vill företaget få ditt habegär att vakna, och därmed få dig att köpa mera.
 • Rabattkoder. Du har fått en rabattkod på -10 % till en nätbutik. Vad roligt tänker du, men då du läser närmare vad som krävs för att få rabatten, inser du att rabatten gäller endast om du köper för totalt 100 euro på nätbutiken. Inget fel med det, men om rabattkoden gör att du handlar mera eller bara för att få ta del av rabatten, har företaget lyckats med sin marknadsföring, och din plånbok är 90 euro tunnare.

Att häva ett köp

 • Minns att produkten inte kan bytas eller returneras om inte företaget meddelat att det är möjligt. Fråga alltid vid kassan om du har rätt att byta eller returnera. Produkter som är realiserade saknar ofta returrätt, men det brukar vara möjligt att byta antingen till en annan produkt eller till ett presentkort.
 • Om företaget inte tillämpar bytes- eller returrätt, och du är osäker på ditt köp, kan du föreslå att ni ingår ett avtal om öppet köp, det vill säga att ni ingår avtal om att du får returnera produkten inom en viss tid. Minns att vid dessa situationer få villkoren tydligt skrivna på kvittot.
 • Produkter som köps genom hemförsäljning eller distansförsäljning (exempelvis telefonförsäljning och nätbutik) har du alltid 14 dagar på dig att återlämna om du ångrar dig. Detta gäller också om det pågår realisation. Det kan ändå finnas begränsningar för ångerrätten, exempelvis om produkten är måttbeställd och skräddarsydd. Kolla alltid avtalsvillkoren innan du fattar ett köpbeslut!
 • Om produkten är felaktig måste företaget gå med på att du returnerar produkten.


Källor
Konkurrens- och konsumentverket: Att häva ett köp. Tillgänglig på:
https://www.kkv.fi/sv/information-och-anvisningar/kop-forsaljning-och-avtal/att-hava-ett-kop/
Konkurrens- och konsumentverket: Försäljningspris på realiserade produkter. Tillgänglig på: https://www.kkv.fi/sv/information-och-anvisningar/marknadsforing-och-kundrelationer/realisation-och-erbjudanden/

 

11.01.2018 kl. 12:51

Annika Jansson ny verksamhetsledare för Marthaförbundet

Pressmeddelande 10.1.2018. Annika Jansson har utsetts till ny verksamhetsledare för Marthaförbundet. Till sin utbildning är Jansson politices magister. Hon tillträder tjänsten i februari.

Annika Jansson är för närvarande projektchef med ansvar för näringsfrågor på Hanaholmens kulturcentrum. Före det arbetade hon som kontaktchef för SFP i Nyland och medarbetare för Svenska folkpartiets tidigare ordförande Carl Haglund.

– Jag har med intresse följt Marthaförbundets verksamhet och den förnyelseprocess som förbundet genomgått under de senaste tio åren. Marthaförbundet gör ett ytterst viktigt jobb och axlar ett stort samhällsansvar. Jag vill vara med och utveckla och förverkliga Marthaförbundets värderingar som jag ser att verkligen ligger i tiden. Jag har alltid ansett att man bör se styrkan och vikten i vardagen, och då jag själv var hemma med små barn levde jag enligt devisen "gör vardagen till en fest".

– Marthaförbundet vill lyfta fram det enkla vardagslivet, glädjen i vardagen och skapa en bättre värld för alla, en vardag i taget. Det passar som hand i handske med mina egna värderingar och min syn på samhället.

Jansson har tidigare även arbetat på Folkhälsan som sakkunnig i frågor som berör barn och hälsa och som chef för ungdomsarbetet samt som generalsekreterare för Pohjola-Nordens Ungdomsförbund.

Enligt Marthaförbundets ordförande Andrea Hasselblatt var det bland annat Annika Janssons tidigare erfarenhet av tredje sektorn och ledarskap som avgjorde valet.

– Annika Jansson har stor erfarenhet av tredje sektorn och ledarskap. Dessutom har hon ett ekonomiskt kunnande och ett brett nätverk, vilket är vad Marthaförbundet behöver just nu, säger Hasselblatt.

Jansson har studerat till politices magister vid Åbo Akademi, med folkrätt som huvudämne samt statskunskap och japanska som biämnen. Hon är bosatt i Kyrkslätt, är gift och har två barn.

Bild för pressanvändning kan laddas ner härFoto: Robert Lindström. Kontakta karin@martha.fi för högupplöst foto. 

På frågor svarar:
Andrea Hasselblatt, förbundsordförande, 040 191 9424, andrea.hasselblatt@antonanton.fi

10.01.2018 kl. 08:51

Inhemsk mat från jord till bord

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund och Ungmartha har sammansatt ett skolmaterial om inhemsk mat och dess användningsområden. Syftet är att dela kunskap och inspiration om matens ursprung och om hur mångsidigt man kan äta mat som producerats i vårt egna land, Finland.

På sidan www.inhemskmat.fi och i broschyren Inhemsk mat från jord till bord berättar vi på ett enkelt sätt om finsk matproduktion och lantbruk i allmänhet. Dessutom bjuder vi på några recept enligt de olika kategorierna.

Finland är ett bra land för odling av mat. Vi har mycket utrymme, vatten, vägar och ett samhälle där vi tar hand om varandra. Våra bönder vet hur man odlar mat i samarbete med naturens sätt att fungera. Därför smakar den inhemska maten gott samtidigt som den är ren, trygg och närande. Vi ska äta finsk mat i dag så att vi också får göra det imorgon. Finska bonden behövs!

Bläddra i den fina broschyren här eller beställ den kostnadsfritt till skolklassen här

05.01.2018 kl. 08:56

Så här rengör du hushållets maskiner

Med januari kommer det ofta ett sug av att röja och fixa där hemma. Passa på att göra de där hushållssysslorna som så sällan blir gjorda i samma veva, nämligen sköta om hushållets maskiner.

Så här rengör du kaffekokaren, tvätt- och diskmaskinen. 

Avkalkning och rengöring av kaffekokaren

Kalkavlagring är största orsaken till att kaffet inte smakar bra. Kalkavlagring gör så att vattnet i kaffekokaren inte blir tillräckligt hett för att kaffets aromar ska komma fullt ut. Regelbunden rengöring gör att kaffet smakar bra. Speciellt på arbetsplatsen där kaffekokaren används flitigt lönar det sig att avkalka till och med en gång i månaden. 

 1. Häll en del ättika och en del vatten i kokarens vattenbehållare. Låt rinna igenom.
 2. Skölj därefter genom att låta rent kallt vatten rinna igenom några gånger.

Rengöring av tvättmaskin

Allt fler byker sin tvätt i låga temperaturer. Det gör att tvättmedelsrester och smuts lätt blir kvar i maskinen. Genom att regelbundet tvätta i höga temperaturer minskar risken för att maskinen börjar lukta unket. Ta som vana att tvätta handdukar och sängkläder i 60–90 grader. En gång om året är det skäl att rengöra tvättmaskinen med citronsyra. Citronsyra kan du köpa på apoteket. 

 1. Mät upp 100 gram citronsyra i tvättmedelsfacket.
 2. Tvätta tom maskin i 90 grader utan förtvätt. Tvätta ytterligare en tom maskin för att få bort den smuts som lossnat från maskinen.
 3. Torka av makinens gummidelar med en städduk och håll även tvättmedelsfacken rena genom regelbunden avtorkning.
 4. Töm luddfiltret minst en gång per år eller vid behov. Om det är möjligt håll luckan till tvättmaskin öppen mellan tvättar för att den inte ska börja lukta unket.

Rengöring av diskmaskin

Genom att skrapa av tallriken ordentligt innan du lägger den i diskmaskinen minskar du risken för att täppa till avloppet. Det är skäl att hålla filtren i diskmaskinen rena för att få bra diskresultat. Diskmaskinmedlen är starka nog att hålla diskmaskinen ren, men torka av kanter och håll avloppet fritt från smuts. En gång om året kan även diskmaskinen rengöras med citronsyra. 

 1. Mät upp 2–3 msk citronsyra i tvättmedelsfacket och diska en tom maskin.
 2. Kör därefter ytterligare en tom maskin med diskmaskinmedel.
04.01.2018 kl. 13:09

Prova på retreat!

Är du nyfiken på retreat eller i behov av en paus mitt i vardagsvimlet? Packa med dig tandborste plus yllesockor och pröva på att dela tystnad tillsammans med andra! 

Retreat handlar om att dra sig undan från vardagen och ge sig själv tid och plats för att bara finnas till. Vi har alla olika behov; någon behöver paus från tidtabeller och plingande kalendrar eller diskhögar och alldeles för långa to do-listor. En annan längtar efter tid för tupplur, meditation eller att knäppa händerna och andas in ny kraft. Allt det här finns det plats för under en retreat.

"Prova på retreat" är tänkt för dig som är nyfiken på retreat, men kanske aldrig deltagit i en. Vi tillbringar ungefär ett dygn tillsammans på retreatgården Snoan i naturvackra Lappvik. Största delen av retreaten är vi i tystnad, men tystnaden varvas med matlagning, meditation och andakt. Vi äter grönt och ekologiskt och vi tuggar lite saktare, går lite långsammare och andas lite djupare.  

Retreaten arrangeras som en del av Ekofasta-kampanjen som ett samarbete mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Finlands svenska Marthaförbund och Församlingsförbundet.

Datum: 9.3.2018 kl. 18 till 10.3.2018 kl. 16
Pris: 50 euro 

Frågor kan ställas till retreatledarna: Jessica Högnabba, jessica.hognabba@evl.fi, 050 380 0662, eller Birgitta Udd, birgitta.udd@evl.fi, 040 630 7771.

Anmälningar och dieter meddelas senast 15.2.2018 till Birgitta Udd.

04.01.2018 kl. 11:19

Ansök om föreningsstöd i februari!

Har ni idéer om mindre projekt ni skulle vilja förverkliga, eller finns det intressanta kurser eller föreläsare ni skulle vilja ta del av och erbjuda till era medlemmar? Då har ni under februari månad möjlighet att söka föreningsstöd från Marthaförbundet!

Nytt för i år är att bidraget kan sökas enligt S-, M- eller L-modell. Samarbete ger möjlighet till ett större bidrag. Flera samarbetspartners och ett evenemang som når ut till många ger möjlighet till större bidrag. Samarbete ger mervärde!

För att er ansökan ska godkännas bör den uppfylla de kriterier som finns uppställda. Bekanta er noggrant med kriterierna.  Under 2018 finns fem tydligt avgränsande tyngdpunktsområden att söka bidrag för – alla med en stark koppling till marthaverksamheten.

Fundera igenom alla delar av projektet innan ni gör er ansökan. Det är viktigt att ansvarspersonerna är överens om vad man vill göra och hur man ska genomföra det. Var uppriktig och realistisk. Om ansökan är välgjord kan ni satsa fullt ut på själva genomförandet!

Läs mer om föreningsstödet här och börja redan nu förbereda er ansökan!

04.01.2018 kl. 10:09

Snart är det jul igen!

I Martha nummer 6/2017 har vi tjuvstartat julfirandet.

Med våra kryddiga recept vill vi inspirera till en ännu godare jul, där julbordet fylls med mer grönt och där traditionella julrätter har fått en modern kryddstark twist. I spalterna hittar du också enkla tips på unika hemgjorda gåvor att lägga under granen samt handfasta råd för hur du fixar en billigare och bättre jul. Dessutom tar vi pulsen på Årets Fredrika 2107, Laura Londén, och presenterar Malaxmarthornas bejublade bröstkalender som säljs till förmån för cancerforskning. En stressfri och skön jul önskar vi våra läsare!

13.12.2017 kl. 08:24

He va he!

Detta är min sista kolumn som verksamhetsledare för Marthaförbundet. Efter drygt elva år i Ungmarthas och Marthaförbundets tjänst är det dags för mig att gå vidare.

Jag är tacksam för allt jag har lärt mig, för alla kloka kvinnor jag har mött och för alla utmaningar som har hjälpt mig att växa på vägen. Det har varit en arbetsam resa, men den har varit värd varje minut. ”Du andas ju Martha”, har många sagt efter mitt beslut att lämna förbundet, och det stämmer. Men nu är det dags för mig att andas lite mera Frida.

Marthaförbundet är en fascinerande organisation, en aning introvert bland dem som är med och lite mystisk för dem som inte är med. En organisation med en otrolig förmåga att ständigt förnya sig och ändå stå kvar i gamla strukturer. En organisation med en engagerad medlemskår, en medveten styrelse och en kompetent, utvecklingsinriktad personal, alla med ett brinnande intresse för Marthas uppdrag att dela kunskap.

Jag hoppas att ni fortsätter att utveckla Marthaförbundet med beaktande av både grunduppdrag och framtida krav. Jag hoppas att ni fortsätter att skapa ett Marthaförbund i regnbågens alla färger där det råder acceptans och tolerans. Ett förbund där alla samarbetar för att göra världen lite bättre. Där vi delar kunskap för och med varandra. Hos oss pekar vi inte finger mot någon utan att reflektera över vår egen insats. Till oss är alla välkomna och tillsammans skapar vi en bättre värld, en vardag i taget. Tack för mig!

Från oss alla, till er alla: En god jul och ett gott nytt marthaår! 

Frida Nylund, verksamhetsledare

07.12.2017 kl. 12:43

Hållbar julhelg

I fönstret lyste den vita pappersstjärnan sedan länge. Pepparkakshjärtan med svårlästa namn av slarvigt blandad glasyr hängde i röda band mellan spröjsarna. Adventsstaken i mässing var dekorerad med lingonris som krafsats fram under snön en alltför sen kväll, och det enda som egentligen fattades i idyllen var Carolas lite sliskiga stämma.

Men i stället hörde man bara strykjärnets termostat slå av och på bredvid berget av skrynkliga luciaklänningar, och att någon låste om sig på toaletten.

Det tog en stund innan han närmade sig dörren och ännu några minuter innan den öppnades. Hon satt på golvet och han satte sig på huk framför henne och torkade sakta bort tårar och snor med den fräkniga utsidan av sin hand. Hon tittade i golvet och han sade: ”Julen finns till för äldre och barn. Vi som är mittemellan måste lägga vår längtan åt sidan.”

Årlig ritual

Det var nästan som en årlig ritual. Lika säkert som glöggen, pepparkaksbygget och skolans julfest kraschade hon runt Lucia. Dygnet hade redan blivit för kort vid första advent och to do-listorna alltför långa i mitten av december. Julfestkläder, beställa fotoböcker, köpa tomteluvor, glöggfest, pysselkvällar, adventskalendrarna, gåvor till lärarna, konserter, granris, batterier till luciakronan, ljusa underställ till skolans tablå, dagis julbak, göra önskelista, julkort, lussebullar, hinna ses före jul, jullov, julbehov, julfrid …

Hon älskade det. Eller åtminstone hade hon älskat det. Då, när hon fick sina första barn och byggde upp de egna traditionerna med pedantisk och hängiven precision. Nu var de många, och det hände aldrig längre att alla ville samma, och var man inte alla, så var det en besvikelse.

Så när någon dessutom plötsligt slet av tomtedräkten och vägrade delta i något löjligt luciatåg, eller bara inte dök upp till adventskaffet med släkten, blev hon förbannad. Att vara arg på att ett barn inte uppskattar det de inte bett om är ju fullständigt befängt och därför satt hon och grät på ett badrumsgolv med smutsiga kakelfogar. Grät och skämdes över att hon hade tappat kompassen och kartan till både Betlehem och barnen igen.

Gröt i folkdräkt

Det var förstås hennes eget fel att det spårat ur, men det var också lite Carl Larssons fel. Ingenstans på hans idylliska julbilder står det: ”Detta kan inte förverkligas utan tjänstefolk.” I stället står leende brudar och kokar gröt i folkdräkt efter att de har stoppat korv på dagarna och vävt julmattor på nätterna. Ingmar Bergman har inte heller några varningstexter innan Fanny och Alexander börjar leka kurragömma under dignande julbord och takhöga granar. Ingenstans står det att denna julidyll kostar 1 300 euro och kräver fem människor på heltid under december. Sköna hem skriver aldrig om ilskan över att någon tömmer sparkontot för en röd Howard-soffa att mysa i på julafton, eller hur ensamt det är att sitta i den om ingen vill komma.

Additionsstress kallas fenomenet när man jämför andras sammanlagda prestation med sin egen prestation. Additionsstress kan man också kalla det när man försöker fylla upp alla kvinnoroller under hundra år. Inte bara vara en fräsch, käck och närvarande heltidsarbetande mamma 2017, utan också bra på handarbete som sin egen mor och huslig som sin mormor. Vi har koll på rollerna under 340 dagar om året, men det räcker med lite stearinljus, kaneldoft och Tommy Körbergs O helga natt, så förtränger vi förutsättningarna och vill allt och genast.

Ända fram

När riktigt gamla människor får välja den bästa julen under ett långt liv, är det inte sällan den krigstida julen som nämns. Den utan klappar och julbord, men med stor gemenskap och stor tacksamhet. Som den första julen, den i stallet. Vägen till Betlehem behöver inte vara 6 640 kilometer, utan tvärtom. Genom att avstå kommer vi att komma halvvägs. Genom att vara tacksamma kommer vi troligtvis ända fram.

Text: Maria Sundblom Lindberg

07.12.2017 kl. 12:42

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt