Gryta med ärter

Artikel
  • 6 potatisar
  • 4 morötter
  • 2 dl förbehandlade gula ärter ELLER kikärter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk rypsolja
  • 1 kryddmått krossad mild chili
  • ½ tsk ingefära
  • 2 tsk garam masala (indisk kryddblandning)
  • ½ tsk salt
  • 500 g krossade tomater

Skala och skiva potatis, morot och lök. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök med chili, ingefära och garam masala i en kastrull i rypsolja. Tillsätt potatis och morot och häll över tomatkross och vatten så att det precis täcker. Lägg också i ärterna och låt koka 20-30 minuter. Salta grytan och smaka av. Grytan är klar när potatis och morötter är mjuka.Servera grytan med en klick crème fraiche.

Förbehandling av ärter: Lägg ärterna i blöt över natten.Mät upp ärter i en bunke och häll vatten över så att det täcker. Täck bunken och låt stå till nästa dag. Häll av ärterna blötläggningsvattnet och skölj dem. Häll över i en kastrull med vatten låt ärterna koka ca 20 min. Häll sedan av för att koka dem klart i själva grytan. Den totala koktiden för gula blötlagda ärter är ca. 45min.
Är det knappt om tiden, välj färdig kokta baljväxter. Gula ärter om det finns annars t.ex. kikärter.

Klicka här för att ladda ner en illustrerad och utprintbar version av receptet.