Frågor & svar

Vi får en hel del frågor, om allt från medlemsregistret, tidningen, anmälningar och kurser. Här har vi kategoriserat frågorna så att du lätt hittar ditt svar. Om du inte hittar svaret – hör av dig till Marika eller Jessica!

 

FRÅGOR OM TIDNINGEN

Hur skall jag göra för att få er tidning utan att höra till en marthaförening?

Roligt att du vill läsa vår tidning! Tidningen är en medlemstidning som sänds enbart till Marthaförbundets medlemmar. Det betyder att det är uteslutande medlemmar i förbundet som får tidningen. Men du kan ta del av vår unika gemenskap genom att bli medlem i Marthaförbundet. Privatpersoner kan bli direkta medlemmar i förbundet för ett pris om 45 euro, och då behöver du inte skriva in dig i en förening. Att bli medlem kostar dig sålunda ungefär lika mycket som det gjorde att prenumerera, och förutom en fullspäckad tidning i tiden erbjuder vi dig samhörighet och sammanhang, kunskap att göra medvetna val och möjlighet att bygga upp din egen guldkant i vardagen.

Varför har ni så få artiklar från Österbotten?

Tidskriften Martha är marthornas egen tidskrift och ska därmed avspegla bredden i hela marthaverksamheten. En genomgång av artiklar under ett år (år 2013) visar att den regionala fördelningen är som följande: Österbotten (52 procent), Åboland (10 procent), Åland (10 procent), Nyland (26 procent) och övriga Finland (2 procent). De flesta artiklar som går att klassificera enligt regionala kriterier har sålunda österbottnisk anknytning. Men de allra flesta artiklarna i Martha är dock obestämbara vad gäller den regionala fördelningen.

För vem görs tidningen? Jag är nybliven pensionär och hittar ingenting där för mig.

Martha görs för marthorna. I tidningen ska man kunna läsa om de frågor som Marthaförbundet arbetar för, såsom mat, miljö, hemmets ekonomi och konsumentfrågor. I tidningens spalter hittar man också aktuell och grundläggande information om förbundets verksamhet och om det som är på gång. Dessutom har marthorna egna föreningssidor där de berättar om sina aktiviteter.

Jag har inte fått min medlemstidning – vad gör jag?

Nya rutiner på Itella kan innebära att du inte får din tidning hem i brevlådan. Eftersom posten inte längre sorteras på ort och ställe, kan till exempel en avvikelse i postnumret betyda att tidningen inte delas ut. Och har du flyttat, men glömt att meddela om adressändring, levereras inte tidningen automatiskt till din nya hemadress. Endast genom att betala för denna tjänst kan du vara säker på att Martha når ända fram.
 Likaså kan ett smeknamn som slunkit med i Marthaförbundets nya medlemsregister, eller ett felaktigt födelsedatum, medföra att tidningen inte hittar till rätt mottagare. Detta eftersom de uppgifter som finns i medlemsregistret används som grund för tidningens adressregister.

Så här gör du om tidningen uteblir: Kontakta Marika Seger, så kontrollerar hon dina adressuppgifter i förbundets medlemsregister. Skulle uppgifterna visa sig vara korrekta och inga avvikelser hittas, kontakta din egen post. Vissa kommunsammanslagningar har nämligen medfört att namn på vägar och gator samt postnummer har ändrats. Skulle detta uppdagas i ditt samtal med posten, ta återigen kontakt med Marika så skriver hon in de korrekta uppgifterna i medlemsregistret.


Frågor om distriktets/föreningens/kretsens webbsida

Jag kan inte logga in till föreningens webbsida - vad skall jag göra?
Dubbelkolla att du loggar in på rätt ställe, adressen skall vara xx.martha.fi/loggain/. Dubbelkolla att du skrivit in användarnamn och lösenord korrekt. Fungerar det fortfarande inte, kontakta informatören.

Hur uppdaterar jag föreningens webbsida?
Kontakta informatören för en handbok över hur du uppdaterar webbsidan.

Frågor som berör hushållsrådgivning

Kontakta rådgivningen direkt, eller se om du kan hitta svaret på din fråga i Råd- och tipsbanken. Där samlar vi alla tips och svaren på många av de frågor som kommer in!
 

Kontakta mig om du har frågor gällande medlemsregistret, tidningen och fakturor.  Tfn 044 735 4971, marika.danielsson (at) martha.fi

Hör av dig till mig i frågor som berör medlemskapet i förbundet eller i en förening eller krets. Tfn 044 280 6609, jessica.ahman (at) martha.fi

Hör av er om ni har funderingar kring hur distritkets/föreningens/kretsens webbsida fungerar. Frågor som gäller användning av logo och övrigt grafiskt material kan ni också rikta till mig. Tfn 050 361 6081 (må–tors), karin.lindroos (at) martha.fi

Hushållsrådgivning

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15), hushall (at) martha.fi,svar inom tre arbetsdagar.