Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

23.10
Familjekompet – kurshelhet i Helsingfors Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
24.10
Naturens örtapotek– våra vanligaste läkeväxter Lär dig om naturens läkande krafter och vad du kan ta tillvara ur naturens vilda skafferi.
30.10
Familjekompet – kurshelhet i Helsingfors Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
30.10
Familjekompet – kurshelhet i Kronoby Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
30.10
Kvinna & ekonomi Det är dags att vi börjar prata öppnare om pengar. Varför ska vi spara? Hur ska vi förbereda oss för livets ekonomiska utmaningar?
01.11
Naturens örtapotek – våra vanligaste läkeväxter
06.11
Hela familjen i köket ”Vad blir det för mat?” Den frågan är löst! Välkommen på en inspirerande matlagningskurs tillsammans med ditt barn (över 4 år).
06.11
Familjekompet – kurshelhet i Kronoby Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad babymat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
07.11
Kallrörd tvål
08.11
Kvinnor i fredsarbete ”Om vi vill ha hållbar fred i världen måste kvinnorna involveras i fredsarbetet.”

 

Senaste nytt

Att hjälpa dem i nöd  

Som förbund som arbetar med ungdomar och familjer anser vi att Finland bör ge asylsökande de bästa förutsättningarna att integreras i vårt samhälle och återvända till sitt hemland när de själva kan och vill göra det.
För oss är det självklart att FN:s barnkonvention bör tillämpas och att barn som varit utsatta för övergrepp eller har erfarenhet av väpnade konflikter därmed ges möjlighet till trygghet och förutsägbarhet. I det ingår att säkra rätten till familjeåterförening för ofrivilligt splittrade familjer. Den linje man valt i Finland kommer att resultera i svåra humanitära konsekvenser för många barn och vuxna som befinner sig på flykt.
 
För människor på flykt har Norden traditionellt fungerat som ett ljus i mörkret. Migrationsverket i Finland, eller Migri, har dessvärre valt att släcka det ljuset. Människor på flykt hindras från att ta sig till Finland för att söka asyl. Av de som ändå lyckas ta sig hit kommer allt färre att få stanna och dessutom med otrygga tillfälliga uppehållstillstånd. Man väljer att tolka länder som Irak som trygga, trots att övriga länder i Europa ser saken annorlunda.
 
Vi har ett allvarligt läge i världen där människor flyr från krig och katastrofer. Trycket har varit stort på Finland det senaste året, vilket har ställt stora krav på ansvariga politiker, myndigheter och det civila samhället. Migris åtgärder riskerar att slå hårt mot de redan hårt utsatta och påtagligt försämra möjligheterna till integration, eftersom tillfälliga uppehållstillstånd och avsaknad av rätt till familjeåterförening skapar oerhörd otrygghet och stress.
 
Vi undertecknande organisationer efterlyser en mera etiskt hållbar asylpolitik med människan i fokus. Och lovar i gengäld att lyfta fram integrationsfrämjande aktiviteter inom vår egen verksamhet.
 
Tomas Järvinen, verksamhetsledare, Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU rf
Christel Björkstrand, generalsekreterare, Finlands Svenska Idrott rf
Frida Nylund, verksamhetsledare, Finlands svenska Marthaförbund rf
Elise Hindström, verksamhetsledare, Ungmartha rf
 
31.12.2016 kl. 11:11

Glutenfri morotslåda, beräkna rätt till julbordet och vad är den godaste desserten?

Flera frågor mitt i julstöket? Kontakta hushållsrådgivningen för råd på vägen.

Julakuten öppen ännu i dag fram till klockan 15. Hör av dig med dina frågor mitt i eller inför julstöket! Skriv din fråga i en kommentar, mejla till hushall @ martha.fi eller ring 010 279 7279. 


Fråga: Hur gör jag glutenfri, mjölkfri och äggfri morotslåda? 
Svar Koka risgrynen för morotslådan i vatten eller mandelmjölk. Havremjölk, kokosmjölk eller rismjölk är andra alternativ. Lämna bort skorpsmulorna eller välj ett glutenfritt alternativ. Också mandelspån är gott och ger en snygg yta. Ägg som vanligtvis binder massan ersätts med lupinmjöl (finns bland annat på Ruohonjuuri och liknande affärer). Blanda enligt följande: 1 msk lupinmjöl och 2 tsk vatten = 1 ägg. 

Fråga: Hur mycket mat ska jag beräkna till julbordet? 
150 gram skinka / person
50–100 gram sallader / person
30–50 g fiskar / person (beroende på hur många olika sorter man har)
1–3 potatisar / person
Jullådor 60–70 gram per låda / person


Fråga: Vad är en god dessert efter julbordet? 
Testa på något fräscht som sorbet, parfait, bärkräm eller varför inte glass.

21.12.2016 kl. 10:41

Släng dig i väggen julstress

För ganska precis ett år sedan skrev jag i min ledare i Tidskriften Martha om en dansk forskning som sade att vi kvinnor skall slappa mera. Slänga oss i soffan tio minuter varje dag och helt enkelt koppla av. Och jag uppmanade er alla att unna er själv tio minuter avkoppling varje dag, hela året. Handen på hjärtat: hur många har kommit ihåg det?

Kanske det blir en minut i taget, lite egentid här och där, men den totala avkopplingen? Ja, det har kanske inte blivit så mycket av den varan.

Just nu känner jag julstressen krypa upp och jag försöker tränga den tillbaka. Jag har inte riktigt insett att julen snart är här samtidigt som jag allt oftare funderar över vems förväntningar jag försöker uppfylla?

För mig handlar det inte om att ha skinande rena fönster eller städade köksskåp. Jag har i stället gjort mina val. Julkorten är utbytta mot en inbetalning till förmån för Marta centrs verksamhet i Riga. Julklapparna får bli tjänster och upplevelser vi kan göra under året. För vem vill inte gå på en matlagningskurs med sin marthafaster eller spendera en dag på museum med sin gudmor? Jag tar en juldag i taget, precis som den kommer. För den kommer ändå.

”Tänker du fira jul i garderoben? Om inte, låt bli att städa den.” Det tipsade vi om redan för flera år sedan och jag säger det igen. Sänk kraven och unna dig själv lite mera tid tillsammans med dem du trivs med. Unna dig själv massor av allt det goda som finns omkring dig: familj, släkt och vänner, choklad, barn och barnbarn, promenader och åtminstone tio minuter avkoppling för dig själv varje dag. För det är du värd!

Från oss alla, till er alla: en avkopplande jul och ett fantastiskt gott nytt marthaår!

Frida Nylund, verksamhetsledare
20.12.2016 kl. 15:51

Julakuten öppen 19–21.12

Hör av dig med dina frågor mitt i julstöket eller lyssna på det senaste avsnittet av Marthapodden i takt med julstädningen.

Julakuten är öppen 19–21.12 kl. 10–15. Du når julakuten på numret 010 279 7279 eller adressen hushall (at) martha.fi.


En frågepodd inför jul med hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson
Hur får jag bort stearinfläckar från bordsduken? Skall den gravade fisken frysas in? Hur sorterar jag julens eventuella avfall? Hur putsas mässing? Dessa frågor och många fler besvaras i ett juligt avsnitt av Marthapodden.

20.12.2016 kl. 15:43

Marthas julnummer ute nu

I Martha nummer 6/2016 lyfter vi fram fyra hållbarhetsprofiler som bidrar till en bättre värld.

Läs om kändisbloggaren Clara Lidström som genom sina egna gröna gärningar fungerar som förebild för andra, eldsjälarna Nina Rung och Peter Svensson som står bakom det svenska antivåldsprojektet Huskurage samt läraren i sjukvård Lili-Ann Junell-Kousa som åker Svenskfinland runt för att prata om sambandet mellan stress, hormoner och utmattning. Vi tipsar också om den bästa hemlagade julkorven och om välgörande julklappar för dig som vill lägga något hållbart under granen. En lugnare, gladare och mer hållbar jul önskar vi på Marthas redaktion till er alla!

14.12.2016 kl. 08:23

Julakuten öppen 19–21.12

Vad gör jag åt granen som barrar, vad är vegansk julmat och finns det ett miljövänligt sätt att putsa silvret? Marthaförbundets Julakuten svarar traditionsenligt på frågor kring jul. Svarar gör våra hushållsrådgivare.

Julakuten är öppen 19–21.12 kl. 10–15. Du når julakuten på numret 010 279 7279 eller adressen hushall (at) martha.fi.

Om du har frågor redan nu kan du kontakta hushållsrådgivningen, öppen ti–to, kl. 13–15, tfn 010 279 7279 eller e-post hushall (at)martha.fi. 

07.12.2016 kl. 09:33

Ungmarthas julkalender 2016

Fyll jultiden med roliga aktiviteter tillsammans med familj och vänner. Ungmarthas julkalender bjuder varje dag, från den 1 december fram till julafton, på roliga juliga pyssel och recept.

I kalendern återanvänder vi sådant som kanske redan finns hemma, så plocka redan nu fram gamla glasburkar, presentband, garnnystan, samla käppar i trädgården och spara några bitar kartong, de kommer att behövas! Luckorna kan du öppna på datorn, surfplattan eller på din smarttelefon.

Kalendern hittar du på adressen ungmartha.julkalender.org. För de som vill förbereda material finns en materiallista att ladda ner på ung.martha.fi

01.12.2016 kl. 16:12

Kolumn: Ord skapar vår verklighet

De kvinnor som blir sexuellt trakasserade på jobbet får ta sitt eget ansvar och säga upp sig. Kvinnor är bimbon, otäcka, äckliga djur och mer specifikt grisar. ”Grab them by the pussy! Ta dem på könet!” Detta är direkta citat från Donald Trumps presidentkampanj.

När Trump blev kritiserade för sina nedlåtande uttalanden om kvinnor försvarade han sig med att det är så män snackar med varandra i omklädningsrummen. Att det bara är ord, och inte handling. Men här har Trump fel. Ord och handling går inte att separera, de går hand i hand. De ord vi väljer att använda skapar vår verklighet.

En unken kvinnosyn är såklart inte unikt för USA. I Finland, tidigare i år, spreds berättelser på sociala medier under hashtaggen #lääppijä (sv. tafsaren). Tusentals kvinnor berättade om sina upplevelser av både verbala och fysiska trakasserier i det offentliga rummet.

Detsamma gäller på andra sidan Östersjön. I Sverige kallade moderaten Delmon Haffo socialförsäkringsminister Annika Strandhäll förra veckan för ”hora” i en inspelad videosnutt. Det finns otaliga exempel som visar att detta är vardag för många kvinnor. Vi blir ständigt påminda om att vi är horor, slampor och lite mindre värda än män. Den här hotfulla miljön begränsar rent konkret vårt rörelseutrymme.

Handen upp alla ni som valt att ta en omväg i stället för att gena genom den mörka parken, som efter festen valt taxi i stället för att ensam promenera hem längs med öde gator, som låtsats prata i telefon eller varit beredd på att ringa nödnumret, som tagit fram hemnyckeln och hållit den i handen som en form av vapen om det värsta skulle hända? Eller som bara känt sig illa till mods när de sexuella skämten i killgänget blivit allt grövre. Ett skämt är såklart inte en samma sak som våld, och alla män är givetvis inte våldsamma. De flesta är inte det. Problemet för oss kvinnor är att veta vilka som är farliga för oss och vilka som inte är det. När skojandet normaliseras och blir handling.

Att som kvinna vara rädd för våld är inte paranoia. Enligt EU:s byrå för grundläggande rättigheter, FRA, toppar Finland statistiken när det gäller våld mot kvinnor. Hela 47 procent av oss har utsatts för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Läs igen: Nästan hälften av alla kvinnor i Finland har utsatts för någon form av våld. Så när någon pratar förminskande om kvinnor eller skojar om sexuella trakasserier eller annat våld, vare sig han är presidentkandidat, kollega eller kompis, och sedan viftar bort det med förklaringen att det är sättet män pratar på, påminn honom om att rädslan för våld begränsar alla kvinnors frihet. Och även om du råkar vara en person som aldrig har känt av detta, var solidarisk och säg till när omklädningsrumjargongen drar i gång. Den som skrattar med eller är tyst är nämligen medskyldig.

Jeanette Öhman
Feminist, journalist & författare

Den 25.11.2016 uppmärksammas den internationella FN-dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. 

25.11.2016 kl. 10:16

Inspiration för föreningsverksamheten

Ät tillsammans, arrangera en klädbytardag eller diskutera föreningens närvaro på sociala medier. Bekanta dig med nya inspirationsmodeller för föreningar och kretsar!

Modellerna är tänkta som en inspiration för föreningar och kretsar som genom att ordna program på sina möten vill engagera sig i och dela med sig av det arbete som förbundet gör. 

Modellerna är starten för vårt arbete att nå ut till fler medlemmar och få med oss alla i arbetet för en bättre värld. Nya inspirationsmodeller tillkommer efterhand, så håll utkik efter aktuella och intressanta programmaterial!

Här hittar du modellerna. Du kan ladda ner dem som en pdf och printa ut om du vill. 

24.11.2016 kl. 13:02

Uttalande från höstmötet

Höstmötet godkände ett uttalande där Marthaförbundet fördömer planerna på att avgiftsbelägga transporter i färjtrafiken i skärgården.

Höstmötet godkände ett uttalande där Marthaförbundet fördömer planerna på att avgiftsbelägga transporter i färjtrafiken i skärgården. Enligt uttalandet är förbindelsetrafiken inte att jämställa med kollektivtrafiken i städer, utan utgör landsvägar som överallt annanstans i landet finansieras med skattemedel. Skärgården ska utvecklas snarare än bestraffas och avvecklas, säger Marthaförbundet. 

Mera information ger:
Andrea Hasselblatt, förbundsordförande
Tfn 040 191 9424, andrea.hasselblatt (at) antonanton.fi

Frida Nylund, verksamhetsledare
Tfn 040 715 1579, frida.nylund (at) martha.fi

 

24.11.2016 kl. 10:23

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt