Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

25.11
Marthaförbundets höstmöte
27.11
Familjekompet – kurshelhet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad baby- mat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
29.11
Överlevnadskurs för studerande Skippa nudlarna och tonfisken, nu lagar vi mat som är både billig, god och lättlagad. På överlevnadskursen för studerande delar ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar och hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson färdigheter för att hantera vardagens utma
30.11
Överlevnadskurs för studerande Skippa nudlarna och tonfisken, nu lagar vi mat som är både billig, god och lättlagad. På överlevnadskursen för studerande delar ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar och hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson färdigheter för att hantera vardagens utma
04.12
Familjekompet – kurshelhet i Ekenäs Har du koll på familjens ekonomi? Hur gör man snabblagad och näringsrik vardagsmat som alla gillar? Vad är hemlagad baby- mat? Detta och mycket mer pratar vi om på en praktisk kurs med fokus på kost, miljö och pengar ur ett barnfamiljeperspektiv.
12.12
Julstök i Marthaköket En stor dos julstämning, hemgjorda julklappar och live rådgivning mitt i julstöket. Välkommen till Marthaköket för julmys!

 

Senaste nytt

Pressmeddelande: Kocka på!

Kocka på! - en kampanj om matglädje för småbarn startar 29.8
Ingen är för liten för att kocka på! Startskottet för Kocka på-kampanjen går måndagen den 29 augusti. Då visas musikvideon Kocka på! i BUU-klubben, och kampanjens två nya programserier Kocka på med Bärtil och Isa Gris & Micke på Strömsö publiceras på Barnens Arena.
 
Kocka på!-kampanjen handlar om matglädje och om att uppmuntra pedagoger, föräldrar och barn till att smaka på och laga mat på ett roligt och lekfullt sätt. Kampanjen är en fortsättning på Folkhälsans och Svenska Yles Hoppa på!-kampanj som sprider tips på roliga sätt att röra på sig. Kocka på-kampanjen bjuder in alla i köket! 
 
Kocka på är ett samarbete mellan MarthaförbundetFinlands svenska 4HSvenska Yle och Folkhälsan. Vi riktar oss till både hemmen och till alla svenskspråkiga daghem och eftis i Finland. Vi har alla något att vinna på att ge våra barn positiva måltidsupplevelser.

Läs hela pressmeddelandet här. 
19.08.2016 kl. 08:22

Hushållsrådgivningen stängd

Hushållsrådgivningen är stängd onsdag–torsdag (18–19.8) på grund av personaldag och evenemanget Delikatessernas Finland.
Vi erbjuder liverådgivning torsdag–lördag på evenemanget Delikatessernas Finland, Järnvägstorget, Helsingfors.
17.08.2016 kl. 10:05

Bärkraft av lingon

Ett av våra populäraste bär är lingonet som kan användas i många olika maträtter och bakverk. Lingonet har en lång hållbarhet och måste nödvändigtvis inte konserveras eftersom det innehåller höga halter av bensosyra.

Lingon

Vaccínium vítis-idaéa

Lingon håller dig ung!

Kan plockas: augusti–september
Innehåller: antioxidanter, A- och C-vitamin, hälsofrämjande syror som hjälper kroppen att uppta järn

I vår receptbank hittar du många lingonrecept. Prova till exempel kex med lingon och kardemumma, lingonlimpa, lingonsaft eller Celybakelsen

17.08.2016 kl. 09:00

Bärkraft av kråkbär

Kråkbärsriset står ut i de mest tuffa förhållanden och kan hittas på fjället, i skogen och ute i skärgården. Bäret har hög antioxidativ förmåga och en lång plockningsperiod då det inte förstörs av frost.

Kråkbär

Èmpetrum nígrum

Bäret med hög antioxidativ förmåga

Kan plockas: juli–mars
Innehåller: vitaminer och stora mängder av flavonoider, fibrer, antocyaniner
Passar med: stjärnanis och ingefära

Av kråkbär kan man göra god saft eller blanda med till exempel blåbär, odon, ripbär eller svartvinbär. Bäret passar bra i bakverk, bärkrämer och smoothies men kan också användas som sådant. 

10.08.2016 kl. 09:00

Bärkraft av odon

Odonet är mycket likt blåbär, men har ovalare bär och blad i en mörkare nyans av grönt. Till skillnad från blåbär har odon en svagare smak och ett ljust fruktkött. Odon innehåller dessutom betydligt mer C-vitamin än blåbär samt antioxidanter, zink och järn.

ODON

Vaccinium uliginosum

Naturens svar på hudkräm

Kan plockas: juli–september
Innehåller: mycket C-vitamin, flavonider och antocyaniner

Odon kan ätas som sådana eller kokas till kräm, marmelad eller gelé. Bäret passar också fint i smulpaj med t.ex. hallon och kanel. Det finns dokumentation om att odonet användes för att brygga vin redan i början av 1000-talet. Genom att blanda bäret med vatten och socker och sedan låta drycken stå några veckor i solen innan den silas, framställer man så kallat "solvin" eller "vammstøyt". 

03.08.2016 kl. 09:01

Bärkraft av hjortron

Hjortronet växer i hela Finland, men finns som rikligast i Kajanaland, Norra Österbotten och Lappland. Hjortronet växer i myrar och kallas även bland annat mylt, multebär, myrbär, snåtterblomma och solbär.

Hjortron

Rúbus chamaemórus

Ditt skydd mot bakterier

Kan plockas: juli–augusti
Innehåller: A-, B-, C- och E-vitaminer, antioxidanter, flavonoider, mineralämnen och hälsosamma fettsyror
Passar med: kanel, stjärnanis och kardemumma

Prova till exempel vårt recept på rulltårta med hjortron och vit choklad eller chokladmousse med hjortronkräm

27.07.2016 kl. 08:46

Bärkraft av blåbär

Blåbär förekommer i hela Norden och växer mest i näringsrika barrskogar, mo- och fjällmarker och på stränder. Bäret kan plockas från juli till början av september.

Blåbär

Vaccínium myrtíllus

Skärper tankeförmågan och synen

Kan plockas: juli–september
Innehåller: rikligt med karoten, C-vitamin, B6-vitamin, flavonoider och mineralämnen
Passar med: citron, mörk choklad, citronmeliss och kardemumma

I vår receptbank hittar du många smakliga recept med blåbär så som t.ex. drottningsylt, blåbärsglass och bärsmoothie

20.07.2016 kl. 09:12

Bärkraft av hallon

Hallonbusken trivs på kalhuggna, steniga områden. Bären innehåller stora mängder fruktsyror, mineralämnen och C-vitamin och kan därav räknas till ett av våra "superbär".

HALLON

Rúbus idaéus

Ger kropp och knopp styrka

Kan plockas: juni–augusti

Innehåller: C-vitamin, mineralämnen och fibrer

Passar med: kardemumma, chili och mörk choklad

Prova gärna på något av våra recept, som t.ex: hallonsorbet, hallonfyllda havreflarnsbakelser eller hallondrink. Fler recept hittar du i vår receptbank. 

13.07.2016 kl. 08:57

Bärkraft – skogens superfood

"Superfood" är något som blivit populärt de senaste åren. Våra egna skogar är fyllda av näringsrika bär - följ med vår kampanj Bärkraft för att läsa mer om dess egenskaper.

Superfood syftar på livsmedel som anses vara extra hälsosamma och har ett högt näringsvärde. Några kända exempel är chiafrön och gojibär, som har blivit populära inslag i allt från smoothies och sallader till granola och olika mellanmål. De odlas dock långt utanför Nordens gränser. Det som kanske inte alla tänker på är att våra egna skogar är fyllda av snarlika så kallade superbär.

I skogsbären finns fler nyttiga ämnen än i frukt, och dessutom är de obesprutade. Bland annat vitaminer, mineralämnen, hälsosamma fettsyror, flavonoider och fibrer finns med i innehållslistan.

Genom att äta bär får du i dig massvis med antioxidanter som kan motverka en rad olika sjukdomar och åldrande. Dessutom innehåller bär rikligt med fibrer som är bra för magen och tarmverksamheten. Det lönar sig att äta bären färska, eftersom flest nyttiga ämnen då fortfarande finns bevarade.

I takt med att bären mognar kommer vi att under sommaren och hösten presentera superbären tillsammans med bäriga recept. Först ut är det omtyckta Smultronet. 

Smultron

Fragaria vesca

Sätter fart på ämnesomsättningen

Kan plockas: juni–juli
Innehåller: C-vitamin, kalium, kalcium och fosfor
Passar med: vanilj och vit choklad

Smultron är gott som sådant, men passar även fint att äta med yoghurt, i smoothies, bärpaj eller t.ex. som dekoration på en sommartårta. 

06.07.2016 kl. 10:44

Inspiration till sommarens kaffebjudning

I receptbanken hittar du många läckra bakverk som passar fint till sommarens bjudningar. Varför inte rabarberbullar med rabarbersaft?

Rabarbersaft

 • 1 kg rabarber
 • ½ kg socker
 • 3 citroner
 • 2 kvistar mynta
 • Vatten

Skär rabarbern i bitar och citronerna i skivor. Varva rabarber, citroner och socker i lämpligt kärl. Häll över så mycket kokande vatten att det täcker innehållet. Sila det följande dag och häll drickan på flaskor. Förvaras svalt. Servera med is. Länk till receptbanken här.
 

Rabarberbullar

 • 100 g smör
 • 5 dl mjölk
 • 50 g färsk jäst
 • 1 ägg
 • 2 dl socker
 • 1 tsk salt
 • 2 tsk kardemumma
 • ca 12 dl vetemjöl
 • ägg till pensling
 • pärlsocker att strö på

Rabarberfyllning:

 • 50 g smör
 • ¾ dl socker
 • 1 msk vaniljsocker
 • 3 dl tunt skivad rabarber
 • 1 tsk potatismjöl

Smält smör och tillsätt mjölken, värm till 37°C. Rör ut jästen i det ljumma degspadet. Tillsätt ägg, socker, salt och kardemumma. Rör in mjölet litet i taget och knåda in det sista mjölet tills degen blir smidig. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Kavla ut degen till en rektangulär platta på mjölat bakbord. Bred på smör och strö över rabarberbitar, socker och vaniljsocker. Rulla ihop degen och skär i bitar. Placera bitarna i bullformar, pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i mellersta delen av ugnen ca 8-10 minuter i 225°C. Länk till receptbanken här. 

30.06.2016 kl. 13:45

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt